Actualitate
A fost publicată LISTA auxiliarelor didactice care au obținut acordul MEN pentru utilizare extinsă la clasă
Inspectoratul Școlar Județean Alba a anunțat că pe site-ul Centrului Național de Evaluare și Examinare a fost publicată miercuri, 11 octombrie 2017, lista auxiliarelor didactice care au obținut acordul MEN pentru utilizare extinsă la clasă.
Lista include 3.361 de titluri aferente instrumentelor didactice destinate dezvoltării competențelor elevilor. Acestea sunt elaborate de instituții, societăți științifice recunoscute la nivel național și internațional și/sau publicate de edituri de prestigiu național și internațional (ex.: Academia Română, Consiliul Britanic, Institutul Cervantes, Institutul Goethe, Editurile Oxford, Cambridge etc.). .
Alte 1.464 de titluri de auxiliare didactice (227 pentru nivelul preșcolar, 790 pentru primar, 316 pentru gimnazial, 130 pentru liceal și 1 pentru postliceal) au intrat în procedură de aprobare/avizare, conform prevederilor art. 11 din ordinul de ministru nr. 5.062/26.09.2017.
Potrivit Legii Educației Naționale, în unităţile de învăţământ de stat sau particulare din România se utilizează manuale şcolare, precum şi auxiliare didactice aprobate de Ministerul Educaţiei Naționale.
Auxiliarele curriculare sunt constituite din ghiduri metodologice care, prin conţinut, sunt în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi pe care cadrele didactice le pot selecta şi utiliza la clasă, în baza libertăţii iniţiativei profesionale, în scopul îmbunătăţirii calităţii procesului educaţional.
În acest sens, Ministerul Educație Naționale, a aprobat prin ordin de ministru Metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, respectiv Metodologia-cadru privind asigurarea omologării utilizării mijloacelor de învățământ în învățământul preuniversitar.
Actualitate
Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”, despre majorarea salariilor polițiștilor: La unii se poate, la noi se negociază
Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”, despre majorarea salariilor polițiștilor: La unii se poate, la noi se negociază
Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație, „Spiru Haret”, a declarat, miercuri, că pentru unii se pot face măriri de salarii, în timp ce pentru profesori încă se negociază. Reacția sa vine la anunțul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care a decis, marţi, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI, majorarea soldelor şi salariilor de funcţie.
„Pentru unii se poate, pentru profesori nu s-a anunțat nimic, pentru profesori încă se negociază, în timp ce în alte domnii, nu am nimic cu polițiștii, nu am nimic cu cei din sănătate, nu vreau niciun fel de divergențe între categorii socio-profesionale. Fiecare este îndreptățit în felului, dar noi am înțeles de fiecare dată care au fost prioritățile. Acum prioritatea trebuie să fie sistemul de învățământ preuniversitar trebuie să fie educația”, a transmis acesta la Digi24.
De asemenea, sindicaliștii din Sănătate au primit, la rândul lor, asigurări de la Marcel Ciolacu că „toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare, posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate iar voucherele de vacanță vor fi acordate”.
Potrivit unui comunicat al MAI transmis AGERPRES, la iniţiativa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut loc marţi, la sediul MAI, o întâlnire de lucru între conducerea ministerului şi reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI, discuţiile fiind purtate pe două paliere, respectiv componenta salarială şi cea referitoare la modificarea legii pensiilor militare.
„Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu ziua de joi, pentru soldele şi salariile de funcţie să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022. Acest lucru înseamnă că soldele şi salariile de funcţie vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023”, se precizează în comunicat.
Actualitate
Cum va fi vremea de 1 IUNIE 2023: Prognoza meteo de Ziua Internațională a Copilului
Cum va fi vremea de 1 IUNIE 2023: Prognoza meteo de Ziua Internațională a Copilului
De 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, vremea va fi caldă cu temperaturi maxime ce se vor încadra între 21 şi 30 de grade, dar şi în general instabilă.
Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
Local în Crişana, Transilvania, precum şi în zona de munte, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.
Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe suprafeţe mult mai restrânse şi la intensitate mai redusă – în a doua parte a zilei, cu o probabilitate mai mare în Maramureş şi Banat. Minimele termice vor fi cuprinse între 7…9 grade în depresiunile intramontane şi 17…18 grade pe litoral. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.
La munte, vremea va fi caldă şi instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate după-amiaza şi seara, când local vor fi averse şi descărcări electrice. Ploile vor avea caracter torenţial şi pe alocuri va cădea grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări asociate averselor.
Actualitate
Ordonanță pentru majorarea salariilor profesorilor: Vor nu vor, vor avea salariile mărite cu 1.000 de lei de la 1 iunie
Ordonanță pentru majorarea salariilor profesorilor: Vor nu vor, vor avea salariile mărite cu 1.000 de lei de la 1 iunie
Guvernul va adopta joi, 1 iunie, ordonanța de urgență cu prevederile din oferta majorării salariale care a fost respinsă de profesori, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri seară, după încheierea discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor din Învățământ.
Citește și: GREVA profesorilor CONTINUĂ: Sindicatele din Educație au respins oferta Guvernului – SURSE Edupedu
„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educație ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de mâine, îndeplinind astfel cerințele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public:
Citește și: Greva profesorilor 2023: De unde vor veni banii pentru creșterea salariilor din educație
– Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.
– În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.
Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
Sursa: digi24.ro
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului 2023. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Ştirea zileiacum 8 ore
1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Felicitări de 1 Iunie, Ziua Copilului 2023. Trimite un mesaj, o felicitare, o urare, un SMS prietenilor care au suflet de copil
-
Opinii - Comentariiacum o oră
1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri
-
Sportacum 19 ore
Stadionul din Oarda de Jos va primi numele “Nicolae Romcea”, cu prilejul primei ediții a evenimentului “Fiii satului Oarda”