Ziarul Unirea

A fost aprobată concesionarea serviciului de iluminat public din Alba Iulia

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Proiectul de Hotărâre pentru delegarea Serviciului public de iluminat în Alba Iulia a fost aprobat astăzi ”la a doua strigare”, respectiv în ședința extraordinară convocată special pentru  acest scop, o ședință în care nu au lipsit acuzele, ironiile, declarațiile politice, la ”reprezentația” oferită de aleșii locali asistând și un grup de studenți de la Facultatea de drept a Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Proiectul a trecut cu 16 voturi ”pentru” și  3 abțineri ale consilierilor liberali Vasile Petric, Rareș Buglea și Gabriel Pleșa, ultimul declarând că ar fi fost de acord cu semnarea contractului dacă ar fi fost luat în considerare amendamentul său, de a se cheltui maximum 50.000 de euro în acest an pentru iluminatul de sărbători.

ELIT

Reamintim că proiectul s-a aflat și pe ordinea de zi a ședinței CL Alba Iulia din data de 23 octombrie, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat. Discuțiile de atunci au fost reluate și s-au purtat în jurul valorii considerate ”imense” de unii consilieri, ale serviciului de iluminat public de sărbători. Potrivit contractului acesta ar urma să coste până la 100.000 de euro pe an iar consilierii liberali au considerat că împodobirea orașului în exces reprezintă un cadou pentru alegători într-un an electoral, dând ca exemplu sumele plătite în fiecare an, din 2008 (an în care s-a făcut, de asemenea, o cheltuială foarte mare) și până în prezent.

În replică, primarul Mircea Hava a explicat că proiectul de hotărâre vizează întregul serviciu de iluminat public din municipiu, serviciile se vor presta pe bază de comenzi și nu este obligatoriu ca sumele cheltuite să ajungă la nivelul maxim menționat în contract. În ceea ce privește iluminatul de sărbători edilul consideră că ”Alba Iulia este un oraș frumos care merită să arate bine de sărbători. Iluminatul festiv care bucură pe toată lumea putem să nu-l mai facem, dacă așa dorește executivul, dar eu nu cred că toți consilierii doresc așa ceva. Dacă aș fi convins că este vorba numai și numai despre grija pentru săracul nostru buget și nu este vorba despre cu totul altceva aș fi de acord (n.r. cu consilierii liberali). Dar este cu totul altceva. Nu trebuie să uităm că intrăm peste câteva zile într-o campanie electorală și de fapt campania electorală așa se face: cu ceea ce vorbești!”.

De asemenea, Hava a reamintit despre o declarație a consilierului liberal Gabriel Pleșa care în 2010, felicita administrația locală pentru decizia de a concesiona serviciul de iluminat public și a aprobat caietul de sarcini al licitației considerându-l ”O.K.”:

Pe parcursul ședinței, foarte ”vocal” a fost și consilierul liberal Rareș Buglea care a declarat că nu înțelege de ce aleșii locali trebuie să fie puși în fața unui fapt împlinit și sunt obligați să aprobe un proiect (fără a fi luate în considerare amendamentele), numai pentru că o instanță judecătorească a dat câștig de cauză unei firme.

Nu cred că este pusă foarte corect problema. Nimeni dintre cei de aici nu s-a opus iluminatului festiv de sărbători, cu toții ni-l dorim, suntem locuitori ai municipiului, însă discutam de valoare. Dacă în anii trecuți s-a putut cu valori mai mici consideram că și anul acesta putem să apelăm la aceste valori, pentru că nu a fost un asn foarte bun nici pentru noi, nici pentru Alba Iulia. Și nu înțeleg de ce puneți problema în felul acesta fatal: suntem obligați să votăm ”pentru” fiindcă o instanță judecătorească a dat câștig de cauză unei firme. Cred că s-a judecat pe procedura de licitație”, a spus Buglea, provocând reacții în sala de ședințe, mai ales că erau prezenți studenții de la Drept care știau foarte bine că o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă nu poate fi încălcată:

Nelămuririle au fost clarificate atât de consilierii locali Ovidiu Jidveian și Marius Costinaș, care sunt avocați, cât și de viceprimarul Paul Voicu, președintele de ședință, care au explicat că în momentul de față contractul nu mai poate fi modificat, dar că se va reveni în următoarele ședințe de consiliu și se va discuta despre prețuri, comenzi și sumele ce vor fi cheltuite.

”Aceste cerințe care sunt în acest contract sunt impuse de noi ca și unitatea achizitoare. Noi le-am prins în dosarul de licitație publică. Contractul a fost votat de mai multe ori în Consiliul Local, aceasta este procedura, în acest moment nu mai putem modifica cerințele licitației. Este contrar legii”, a spus Paul Voicu.

Contractul de delegare prin concesionare a Serviciului de Iluminat Public din Municipiul Alba Iulia, aprobat prin HCL nr.2/2011, a fost completat și modificat în conformitate cu modificările legislative și condițiile de ofertare. Concesionarea va avea o durată de 10 ani, cu posibilitatea de prelungire pe 5 ani și o valoare totală de 2,8 milioane de euro fără TVA.

Activitățile cuprind modernizarea și monitorizarea sistemului de iluminat public, cu înființarea și dotarea unui dispecerat pentru urmărirea în funcționare a sistemului, lucrări de reabilitare necesare pentru modernizare și lucrări de întreținere perioadică.

Potrivit proiectului de hotărâre, modernizarea sistemului de iluminat public se va realiza în termen de 24 de luni de la data preluării serviciului și încheierii procesului verbal. Valoarea lucrărilor de modernizare și dispecerizare este de 1,6 milioane de euro fără TVA iar valoarea lucrărilor de întreținere pe 10 ani, de 1 milion de fără TVA.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă| Proiect ambiţios al candidatului PNL Cristian Oniciu: Turismul – un angajament pentru Ciuruleasa (P)

Aşezarea geografică a comunei Ciuruleasa ne oferă o şansă în plus pentru dezvoltare, în special pentru ceea înseamnă partea de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

Ionel 30 octombrie 2012 at 17:47

I-ati facut pe banii nostri si ai tai…cat de idiot poti fii ?!?!

rrr 30 octombrie 2012 at 21:19

Din nou Hava&Co au demonstrat ca pentru ei conteaza doar banii, pe care ei sa ii fure de la locuitorii municipiului.Rusine domnilor, RUSINE!!!!

inca un bou 30 octombrie 2012 at 22:09

zdrancu se uita ca bou la poarta ai noua in actele alea.. cine dracu l-a mai pus pe asta in consiliu ca asta n-are nici o treaba cu politica.. si nici cu masinile….. a da piticu atomic.. ca „pocaitii” sa voteze PNL.. dar pocaitii stiu ce HRAM poarta.. arogantu..

@inca un bou 30 octombrie 2012 at 22:52

Bou, ai dreptate, dar macar a inteles ca cat de cat ce se intampla si a votat pentru, comparativ cu Buglea care-i nap, nu pricepe nimic si persista in idiotenii. Buglea ii ca un pechinez care latra mult si degeaba.

@inca un bou 31 octombrie 2012 at 0:33

buglea latra ca altii fura statul iar el e ia foarte multi bani din consilii de administratie si de la inca un proiect pe fonduri UE.. puteti merge la directia de venituri sau cum se numeste sa va interesati. deci in concluzie HOTUL STRIGA HOTII!

@inca un bou 31 octombrie 2012 at 1:21

Si mai simplu…uita-te pe site-ul primariei la declaratia de avere, fa un calcul si ai sa vezi ca venitul lui Buglea este de vreo 84 de milioane pe luna si se plange ca moare de foame.

GIGI CANDIDATUL OIER 31 octombrie 2012 at 9:33

O sa vorbesc cu presedintele Crin sa vedem cum o ajuns Buglea asta in consiliul local ca-i mai prost ca mine. Pai bine mai hahalera tu vrei sa ma intreci? Te zic lu` Crin si tocana te fac. Pac, pac, pac. Si au mai fost si studentii de la Drept ca sa se faca Buglea de tot rahatu asa cum trebuie.

Mircea Popescu 31 octombrie 2012 at 9:45

buglea asta parca nu e normal, se vede de la o posta ca este noul model de politician. pana acum erau cei care promiteau si prostimea punea botul (cum se spune), iar acum esti foarte vocal ai mari sanse, chiar daca nu promiti nimic (pentru ca el asta a facut) dar arunci cu tot felul de mizerii in toata lumea. asta nu este politica, poate in timp individul invata ca generatiile se schimba si ca partidul nu te sustine o vesnicie…apropo ti se pregateste ceva (asta ca sa poti sa te simti important si sa mergi la gligor in emisiune si sa acuzi iar)

Comentariile sunt oprite