VIDEO | Un bărbat din Alba crește găini Australorp, veritabile campioane la ouat: Secretul pentru a avea ziua și oul, de la cea mai căutată rasă de găini din lume
Un bărbat din Alba crește găini Australorp, veritabile campioane la ouat: Secretul pentru a avea ziua și oul, de la cea mai căutată rasă de găini din lume
A doua ediție a Cupei Ardealului în localitatea Vințu de Jos, județul Alba, a reunit ]n luna ianuarie 2025, 80 de membrii participanți și peste 600 de exponate, fiind un eveniment de succes, care deja a devenit un reper pentru foarte mulți crescători de iepuri, păsări și porumbei din România, în special din zona Transilvaniei.
Printre zecile de expozanți s-a numărat și Ciprian Horhat din Vințu de Jos care a fost prezent la expoziție cu găini din rasa Australorp și curci. Bărbatul este originar din Jidvei, iar soția sa din Pianu de Jos, au doi copii, o fată și un băiat și lucrează amândoi la Medicină legală, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba.
Citește și: VIDEO| Araucana, o găină cu ouă verzi! Un bărbat din Alba crește păsările care fac ouă fără colesterol, care costă 8 lei bucata
După 35 de ani petrecuți la bloc, în Alba Iulia, familia Horhat a decis să se mute la casă, în comuna Vințu de Jos. În prezent, în gospodăria lor trăiesc găini, curci, bibilici, păuni, porumbei voiajori, dar și oi, porci și vaci.
La expoziția de la Vințu de Jos, Ciprian Horhat a ieșit în evidență cu găinile Australorp, care le lângă frumusețea penajului, mai au un atu important, prea puțin cunoscut: este rasa de găini campioană la ouat- 364 de ouă în 365 zile, mai exact ziua și oul: ”Și la expoziție, chiar dacă la Vințu de Jos a fost foarte frig zilele acestea, am găsit câte un ou de la fiecare găină”, a mărturisit pentru ziarulunirea.ro bărbatul.
”Am fost foarte încântat de rasa aceasta de găini, foarte bune, ouătoare și au randament bun și de carne. Creșterea lor nu e foarte costisitoare, dar necesită un pic de atenție, hrana, grăunțele trebuie să fie mai diversificate. Sunt găini foarte productive de ouă, dar au nevoie de hrană mai sofisticată, cereale diversificate, printre care și făină. Nu le ajut cu chimicale, le țin în mediul natural, stau afară, în grădină, le place foarte mult iarba, le place să răcâie”, spune crescătorul.
Originea rasei Australorp
Numele acestei rase a fost dat de denumirea organizației de unde provine rasa Orpington – Austral Orpington Club – şi este cea mai căutată rasă de găini din lume. Este o rasă de găini specializată în producția de ouă, fiind considerată o veritabilă campioană, obținându-se de la ea, 364 de ouă în 365 zile. Rasa Australorp se găsește pe piață în trei varietăți de culori: albastră, albă și neagră.
Găinile din rasa Australorp sunt foarte active, având un ritm de creștere rapid, începând ouatul de la vârsta de 5 luni. Este o rasă de găini ouătoare care se pretează la creșterea în adapost închis, însă dă randament foarte bun dacă poate să se plimbe nestingherită prin curte. Găinile din această rasă sunt destul de rezistente, trecând cu ușurință peste iernile geroase de la noi, fără a le fi afectat ritmul de ouat.
Citește și: VIDEO | Alexandru Vasiu, din Vințu de Jos, în elita crescătorilor de iepuri și găini din România: Premii de excepție câștigate la nivel național și internațional de tânărul din Alba
Rasa a devenit curând foarte populară datorită producției mari, a calității înalte a cărnii și pentru temperamentul blând, potrivit pentru creșterea în gospodăriile amatorilor. Australorp este recunoscută în întreaga lume pentru caracterele menționate, este frecvent prezentă la expozițiile avicole și se recunoaște drept una din cele mai prolifice rase de găini după producția de ouă, depășind multe alte rase.
Descrierea rasei Australorp
Găinile Australorp fac parte din tipul morfoproductiv carne-ouă, cu exterior corespunzător: corp de dimensiuni medii și penaj bogat. Culoarea penajului este negru profund, cu luciu verzui, iar temperamentul găinilor este domol, echilibrat.
Nutriția găinilor Australorp (și a găinilor în general) este esențială pentru a asigura sănătatea lor și pentru a mări productivitatea, mai ales dacă creșteți aceste păsări pentru producția de ouă. Rasa nu este pretențioasă și nu necesită condiții speciale. Se va ține cont că sunt niște păsări active și s-ar simți cu mult mai bine într-un spațiu deschis, sau într-un coteț spațios, cu loc pentru plimbare. În același timp, se consideră că rasa este predispusă la obezitate, așa că se recomandă mișcare îndeajuns.
Productivitatea rasei Australorp
Găinile rasei Australorp se consideră rasă cu producție medie de carne și înaltă de ouă. Producția medie de ouă este de 180-250 de ouă pe an, cu recordul mai mare de 300.
Greutatea medie a ouălor este de 58-60 g, având culoarea maro deschis. Producția de ouă se menține relativ constantă pe parcursul anului, vârsta medie de începere a ouatului fiind la 135-140 zile.
Citește și: VIDEO | Găinile ”Mii de flori” crescute de un bărbat din Alba: Pitice încălțate, care fac ouă cu conținut scăzut de colesterol și bogate în fier. Pot fi adevărate animale de companie pentru copii
Greutatea corporală a Austrolorpilor este între 2,7 – 3,5 kg la găini și 3,6 – 4,2 kg la cocoși.
Avantajele rasei Australorp
Principalul avantaj al creșterii găinilor Australorp este producția mare de ouă (printre cele mai productive rase), ouăle fiind mari, cu coaja rezistentă, dar și calitate bună a cărnii.
Găinile Australorp prezintă adaptabilitate mare la condiții diverse de mediu, rezistență înaltă la boli și au un temperament docil și prietenos.
Australorpii sunt calmi și prietenoși, pot fi crescuți împreună cu alte păsări.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Saga antenei telefonice de la Micești: Dispută juridică între Consiliul Local Alba Iulia și compania Digi Romania. Firma privată a obținut strămutarea recursului la Curtea de Apel Brașov după ce a pierdut procesul la Tribunalul Alba
Saga antenei telefonice de la Micești: Dispută juridică între Consiliul Local Alba Iulia și compania Digi Romania. Firma privată a obținut strămutarea recursului la Curtea de Apel Brașov după ce a pierdut procesul la Tribunalul Alba Compania RCS&RDS SA, actuala Digi Romania, a dat în judecată Consiliul Local Alba Iulia, care a respins aprobarea unei […]