Rămâi conectat

Actualitate

Elevii care pot primi diploma de Bacalaureat mai repede. Schimbare importantă în sistemul de învățământ

Bera Larisa

Publicat

în

URS Construct

Elevii care pot primi diploma de Bacalaureat mai repede. Schimbare importantă în sistemul de învățământ

O nouă procedură introdusă de Ministerul Educației permite eliberarea mai rapidă a diplomelor de Bacalaureat pentru candidații care au promovat examenul și nu au depus contestație, înainte de afișarea rezultatelor finale.

Conform unui document oficial trimis inspectoratelor școlare, elevii care au trecut examenul și nu contestă rezultatele vor putea obține diploma mai devreme, însă acest lucru se va întâmpla doar după încheierea perioadei de depunere a contestațiilor.

Citește și: Geografia, Istoria și Biologia, eliminate în clasa a XII-a la profilul real: Modificări în planul-cadru pentru liceu

În conformitate cu calendarul oficial, probele scrise de la Bacalaureat 2025 se vor desfășura între 10 și 16 iunie, iar primele rezultate vor fi afișate pe 20 iunie. În acest context, Ministerul Educației a clarificat.

„Diplomele de bacalaureat pot fi eliberate, la cerere, candidaților care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea specială mai 2025, sesiunea iunie 2025, respectiv sesiunea iulie-august 2025 şi nu au depus contestație, înainte de afişarea rezultatelor finale, dar numai după finalizarea perioadei pentru depunerea contestaţiilor”, se arată în adresa Ministerului, potrivit Edupedu.

Această decizie vine în întâmpinarea nevoii de a elibera diplomele pentru cei care au nevoie urgentă de ele pentru înscrierea la facultate sau alte activități educative.

Ministerul recomandă ca eliberarea diplomelor să fie realizată cu prioritate pentru „candidații a căror înscriere la instituții de învăţământ superior în perioada imediat următoare finalizării examenului de bacalaureat este condiționată de prezentarea acesteia”. Acest lucru ar putea fi o măsură importantă pentru absolvenții care trebuie să își înceapă studiile universitare la scurt timp după terminarea examenului de Bacalaureat.

Pe lângă aceste reglementări, Ministerul Educației a transmis și detalii tehnice legate de completarea diplomelor de Bacalaureat.

„Diploma de bacalaureat se completează pe verso, în rubricile prevăzute pentru probele scrise, cu denumirea probei susținute la examenul de bacalaureat și mențiunea „scris”, și nu cu denumirea programei de bacalaureat. Astfel, de exemplu, pentru proba E. d), – disciplina Biologie, pentru care există două programe, respectiv două tipuri de subiecte, se va completa Biologie, și nu denumirea programei – Biologie vegetală și animală sau Anatomie umană, genetică și ecologie umană.”, mai comunică instituţia.

În ceea ce privește promovabilitatea examenului, Ministerul Educației a stabilit câteva condiții clare pentru ca un elev să fie considerat promovat. Printre acestea se numără echivalarea sau recunoașterea tuturor probelor de competențe lingvistice și digitale, obținerea unui minim de 5 la fiecare probă scrisă și o medie generală de cel puțin 6. Media generală se calculează ca medie aritmetică, fără rotunjire, iar în cazul în care aceasta este de 5,99, se va rotunji la 6,00.

„Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi””, precizează Ministerul Educației.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum te pregătești pentru anii dificili din punct de vedere economic. Radu Georgescu: „Bunăstarea financiară este un joc de strategie. Nu este un joc de noroc”

Bera Larisa

Publicat

în

Cum te pregătești pentru anii dificili din punct de vedere economic. Radu Georgescu: „Bunăstarea financiară este un joc de strategie. Nu este un joc de noroc” Într-o postare recentă pe pagina de Facebook, economistul Radu Georgescu, a atras atenția asupra posibilelor provocări economice din următorii ani, afirmând că bunăstarea financiară nu este un joc de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea