Ambalajele din sticlă, plastic și metal fără garanția de 50 de bani, DISPAR din magazine: Data până la care mai pot fi comercializate
Ambalajele din sticlă, plastic și metal fără garanția de 50 de bani, DISPAR din magazine: Data până la care mai pot fi comercializate
Ambalajele din sticlă, plastic și metal fără garanția de 50 de bani vor mai fi comercializate în magazine până cel târziu la 30 iunie 2025, conform unui proiect guvernamental.
Astfel, băuturile îmbuteliate (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) pentru care nu se plătește garanția de 50 de bani și care se mai află în stocurile magazinelor vor fi îndepărtate de pe rafturi de la 1 iulie 2025 și vânzarea acestora va fi interzisă.
„Stocurile prevăzute la alin. (5) pot fi comercializate, cel târziu până la data epuizării stocurilor aflate la comercianți, dar nu mai târziu de 30 iunie 2025, dată după care comercializarea lor este interzisă”, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern care urmează să fie adoptat de Executiv.
Citește și: Din 1 ianuarie 2025 se schimbă ambalajele alimentare. Ce va fi interzis în România și în UE
Românii care vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra din magazine o băutură în ambalaj de sticlă, plastic și metal vor putea în continuare, de la 1 iulie 2025, să primească înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite, dacă returnează ambalajul la unul dintre punctele de returnare organizate de către comercianţi.
Pentru a fi returnate, ambalajele trebuie să fie intacte, nedegradate şi nedeformate, respectiv să nu fie sparte, turtite sau presate, pentru ca acestea să poată fi scanate. În plus, recipientele trebuie să fie golite de conţinut, deoarece orice cantitate de lichid care rămâne în acestea le afectează greutatea şi există posibilitatea să fie refuzate de echipamentele automate, atunci când sunt scanate şi cântărite.
Unde mai funcționează sistemul SGR în Europa
Peste trei miliarde de ambalaje cu simbolul „SGR” au fost colectate în primul an de la lansarea Sistemului Garanţie-Returnare, a anunţat RetuRo, administratorul sistemului.
România a fost cea de-a 11-a ţară din Europa care a implementat un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca, Germania, Belgia, Islanda, Estonia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania.
Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia Tezaurul României este tezaurul care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 30 de minute
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum o oră
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia