Rămâi conectat

Oameni şi locuri

ADEVĂRUL despre Mircea Hava

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele trecute o bună cunoştinţă, pensionar, îmi povestea impresionat că l-a zărit pe trotuarul din faţa Primăriei pe Mircea Hava. L-a salutat şi, spre bucuria lui, acesta i-a răspuns cu multă amabilitate, chiar înclinându-se uşor. Nu era prea sigur că Hava îşi amintea că se cunoscuseră cândva, de unde şi emoţia…
Frumoasă capcană în care cade aproape toată lumea când politicianul respectiv se află în campanie electorală. Mircea Hava este un expert în cameleonismul atitudinar. Într-o zi obişnuită nici nu s-ar fi ostenit să-l observe pe afectatul meu interlocutor. În realitate actualul primar este cunoscut pentru aroganţa trufaşă cu care îşi tratează colaboratorii şi nu numai, cu excepţia celor care îl slujesc personal rezolvându-i mişmaşurile profitabile. Corupţia la nivelul lui e endemică. „S-a întâmplat să mă aflu în biroul lui – îmi povestea odată un director aflat cu treburi la primar – când i-a sunat telefonul mobil. „Ce mama dracului vrea şi ăsta!”, a rostit cu o mină scârbită. A răspuns totuşi, schimbându-şi uşor modulaţia vocii. Era Arhiepiscopul Andreicuţ, actualul Mitropolit al Clujului. De fiecare dată când suna telefonul – la care răspundea arareori după ce constata cine e apelantul – manifesta o iritare surprinzător de necontrolată. În secretariat erau mai multe persoane, care îl aşteptau şi un salariat l-a informat că subprefectul refuză să execute nu ştiu ce ordin sau sugestie. „Spune-i că îl bag în p…. măsii, de idiot. Iar dacă şi prefectul (Ştefan Bardan, pe atunci) refuză, spune-i că îl bag şi pe el în p…măsii”. De faţă mai era o doamnă, alta decât secretara…dar faptul nu părea să aibă însemnătate pentru autocratul primar”. Asemenea exemple de ireverenţiozitate şi lipsă de bun simţ, caracteristice nu pentru o persoană publică ci pentru un tip needucat, certat cu etica elementară sunt destul de obişnuite – o ştiu toţi cei care, în virtutea împrejurărilor, sunt obligaţi să colaboreze cu el – la (prea mult) Alesul, care vrea încă odată votul albaiulienilor la mijlocul lunii iunie.
Atunci când senatorul Dobra, înainte de a părăsi PDL, a semnalat că într-un întreg mandat Mircea Hava nu i-a răspuns decât de două ori la telefon, avea o uriaşă dreptate. Desigur, primarul a negat faptul, în stilul obişnuit celui care stă cu minciuna la masă. Pentru că Hava minte cu o dezinvoltură dezarmantă. Căţărat de prea mulţi ani în sferele înalte ale puterii locale – Murphy spunea că cineva e promovat până la un nivel la care devine incompetent, şi dacă nu e înlăturat devine periculos – primarul se consideră mult mai presus decât un senator al României. Asta probabil pentru că, pe linie de partid, era şeful senatorului Dobra şi acesta intra în categoria „neînsemnaţilor”, încercaţi să vă întâlniţi la Primărie cu primarul Mircea Hava. Veţi vedea cât de temerară e încercarea chiar dacă ora întâlnirii a stabilit-o el însuşi. Nimeni, nici propria lui secretară, nu ştie când vine sau când pleacă Primarul. Mult prea absent de la treburile adevărate ale funcţiei sale. Singurele momente certe sunt cele în care taie nesfârşite panglici, urmate de şi mai nesfârşite ciolhanuri. Se ştie că nici problemele Primăriei, nici chiar şedinţele de partid la care participă arareori (după cum afirmă colegii) şi numai din întâmplare, nu-l va face să renunţe la o masă festivă, bine agrementată cu mâncare dar, mai ales, cu băutură. Pe aceasta din urmă a început de ceva vreme să o preţuiască din ce în ce mai mult. De altfel Mircea Hava a băut şampanie în numele locuitorilor Alba IuIiei pe toate meridianele globului. Unde s-a deplasat pe cheltuiala lor, a cetăţenilor, în peregrinările lui inutile, prea puţin aducătoare de investiţii sau relaţii profitabile pentru urbe.
Urmăriţi-l pe Hava la „Zilele Oraşului” sau cu alte ocazii în care împarte plebei fasole şi cârnaţi, sau un pahar de vin fiert. Îi stă bine cu boneta de bucătar, şorţ alb şi polonicul în mână. Are şi înfăţişare de bucătar autentic, date fiind proporţiile bunăstării pe care le afişează. Totul pentru ochii lumii… Municipiul are o nevoie disperată de schimbare. Chiar aşa, de ce nu-l lăsăm pe Mircea Hava să rămână doar bucătar!?.. Ar fi în interesul întregului municipiu şi al locuitorilor lui.

Rareş Buglea, candidat USL la Consiliul Local Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

Dr. George Ciorogar, originar din Alba, medic apreciat și pictor tot mai cunoscut: „Să nu uităm să ne bucurăm de lucrurile simple, care nu costă nimic”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dr. George Ciorogar, originar din Alba, medic apreciat și pictor tot mai cunoscut: „Să nu uităm să ne bucurăm de lucrurile simple, care nu costă nimic” George Ciorogar este medic chirurg. S-a născut la Alba Iulia, a absolvit Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și Facultatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea