Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

Scriitor din Alba, despre incidentul petrecut într-un club din Alba Iulia, în care o tânără apare în ipostaze indecente: „Unde este empatia noastră?”

Bera Larisa

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Scriitor din Alba, despre incidentul petrecut într-un club din Alba Iulia, în care o tânără apare în ipostaze indecente: „Unde este empatia noastră?”

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Recent, în mediul online au apărut imagini cu o tânără în ipostaze indecente într-un club din Alba Iulia. În scurt timp, filmulețele au devenit virale pe internet și au stârnit un val de reacții. Unii au judecat comportamentul fetei, alții mai empatici, fac apel la introspecție. Scriitorul din Alba, Marcel Vișa, a lansat un apel la empatie și a atras atenția asupra problemelor mai profunde ale societății, care au dus la această întâmplare.

Citește și: VIDEO | Scene INDECENTE într-un club din Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, filmată aproape goală în timpul unui concert Dani Mocanu. IPJ Alba s-a autosesizat

„Când greșeala unei tinere devine spectacol public: unde este empatia noastră?

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

„În noaptea de 16 spre 17 noiembrie, la un concert susținut de Dani Mocanu într-un club din Alba Iulia, o tânără de doar 18 ani a devenit, fără voia ei, subiectul unui scandal public. Sub influența alcoolului sau poate a altor substanțe, ea a făcut gesturi care au scandalizat mulțimea prezentă și au aprins rețelele sociale.

Faptele sunt cunoscute: tânăra s-a urcat pe umerii unui prieten, s-a dezbrăcat și a devenit ținta batjocurii și a judecății unui public avid de senzațional. Însă, dincolo de spectacolul judecăților rapide, acest incident ar trebui să ne provoace o reflecție mai profundă despre vulnerabilitate, empatie și responsabilitate – atât individuală, cât și colectivă. Acest incident e de fapt despre vulnerabilitatea unei generații pierdute între tentații și presiuni.

La doar 18 ani, ești abia la începutul drumului. Este o vârstă a experimentelor, a greșelilor și, uneori, a deciziilor nefericite. Fata aceasta a greșit, fără îndoială, dar greșelile ei nu sunt ieșite din comun pentru o generație care se confruntă cu presiuni din toate părțile. Social media impune standarde nerealiste de comportament și aspect, iar viața de noapte oferă adesea tentații care depășesc limitele unui autocontrol încă în formare.

Consumul de alcool sau droguri într-un astfel de mediu este, din păcate, o realitate frecventă. Sub influența acestor substanțe, inhibițiile dispar, iar granițele dintre ce este acceptabil și ce este rușinos devin tot mai neclare. Cazul acestei tinere nu este doar o poveste despre o seară scăpată de sub control; este, mai ales, un simptom al unei societăți care nu oferă sprijinul necesar celor care se confruntă cu tentațiile vârstei și ale contextului social.

Și nu ai cum să nu te întrebi unde erau prietenii.

Un aspect esențial în acest caz este absența sprijinului din partea celor apropiați. Tânăra nu era singură în acea noapte – era înconjurată de prieteni, de persoane care ar fi putut interveni. De ce nu au făcut-o? De ce nu au recunoscut semnele evidente ale vulnerabilității ei? Într-un astfel de moment, prietenii nu sunt doar însoțitori de distracție, ci și gardieni ai siguranței și ai decenței … Dar ei probabil au fost preocupați să filmeze și să posteze pe internet …

Este o lecție dură pentru toți cei care se află în astfel de cercuri de prieteni: responsabilitatea nu este doar a celui care greșește, ci și a celor care asistă pasiv. În loc să o judece sau să profite de situație, prietenii ei ar fi trebuit să o ducă acasă. Această lipsă de intervenție este poate cel mai trist aspect al întregii povești.

Dani Mocanu și (in)cultura de la concertele sale

Nu putem ignora nici rolul manelistului în acest context. Dani Mocanu este cunoscut pentru versurile sale pline de misoginism, care promovează o imagine degradantă a femeilor și normalizează o cultură a umilinței. Atmosfera de la concertele sale, unde se încurajează adesea comportamentele lipsite de respect, contribuie la astfel de episoade.

Un artist are o responsabilitate morală față de publicul său, mai ales atunci când acesta este format în mare parte din tineri. Ce semnal transmite o astfel de atmosferă? Ce mesaj primesc participanții când organizatorii și artistul însuși nu fac niciun efort pentru a preveni sau gestiona astfel de incidente?

Familia – o țintă nedreaptă a criticilor

Un alt aspect dureros al acestui scandal este faptul că nu doar fata a fost criticată, ci și familia ei. Comentariile despre „cum a fost crescută” sau despre lipsa educației sunt nu doar nedrepte, ci și crude. Familia poate oferi principii și valori, dar nu poate controla fiecare decizie a unui tânăr care, la 18 ani, încearcă să-și găsească locul într-o lume confuză.

Să judecăm părinții pentru o greșeală comisă de un copil într-un moment de slăbiciune înseamnă să ignorăm complexitatea contextului. Familia nu este vinovată pentru influențele externe care pot copleși orice tânăr, indiferent cât de bine a fost educat.

Cazul acestei tinere este, în esență, o oglindă a societății noastre. O societate care nu învață tinerii să se protejeze, care glorifică excesul și distracția fără limite, dar care îi pedepsește aspru pe cei care cad victime acestor influențe. În loc să o judecăm, ar trebui să ne întrebăm ce putem face pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.

Educația despre consumul responsabil de alcool, sprijinul emoțional din partea prietenilor și a familiei, responsabilitatea organizatorilor și artiștilor – toate acestea sunt elemente care lipsesc, sau se fac doar pe hârtie … și care ar fi putut preveni un astfel de incident. În loc să o blamăm, poate ar trebui să privim această întâmplare ca pe o lecție despre cât de mult mai avem de lucru, ca indivizi și ca societate.

Dincolo de toate aceste aspecte, tânăra de 18 ani din Alba Iulia devine de fapt un simbol al fragilității umane. O greșeală nu ar trebui să definească viața unui om, iar cei care o judecă ar face bine să privească dincolo de aparențe. Nu e doar povestea ei – este povestea unei generații vulnerabile, care are nevoie de sprijin, de educație și de o comunitate care să-i ofere siguranță. Înainte de a o critica, să ne întrebăm ce putem face noi, fiecare dintre noi, pentru ca astfel de greșeli să nu mai devină spectacole publice”, a scris Marcel Vișa, pe pagina de Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Asociația Națională a Surzilor din România are o nouă conducere care va coordona activitatea pentru umătorii 5 ani

Bera Larisa

Published

on

FOTO | Asociația Națională a Surzilor din România are o nouă conducere care va coordona activitatea pentru umătorii 5 ani Pe 16 noiembrie 2024, în București, s-a desfășurat Adunarea Generală Extraordinară a Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR), un moment de referință în istoria organizației. În cadrul acestei întâlniri s-au organizat alegerile pentru noua […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea