Rămâi conectat

Actualitate

19 noiembrie 1882, se năștea Aurel Vlaicu, unul dintre pionierii aviației mondiale: „Patru metri erau pentru mine un record”

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 noiembrie 1882, se năștea Aurel Vlaicu, unul dintre pionierii aviației mondiale: „Patru metri erau pentru mine un record”

“Bucuria cea mai mare însă, am simţit-o când am zburat pentru prima oară la Cotroceni. Nu m-am ridicat atunci mai sus de patru metri. Cu toate acestea nici Alpii nu mi-i închipuiam mai înalţi ca înălţimea la care mă ridicasem eu. Fiindcă patru metri erau pentru mine un record care-mi consacra maşina. Zburasem şi acesta era principalul. Mă menţinusem singur în aer. Făcusem evoluţii neşovăielnice”, afirma Aurel Vlaicu în 1911, la un an de la zborul cu #Vlaicu I, primul nostru avion național.

Brevetul l-a înregistrat sub denumirea „Mașină de zburat cu corp în formă de săgeată”, iar un an mai târziu construia deja un al doilea avion, celebrul Vlaicu II, cu care a primit confirmarea internaţionalǎ în 1912, când a câștigat nu mai puţin de cinci premii, în cadrul mitingului aerian din Austria.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un an mai târziu, în 1913, Aurel Vlaicu punea deja în lucru prototipul Vlaicu III, care avea să fie primul avion din lume cu fuselaj metalic. Construcţia aparatului avea să fie finalizată, însă, de către doi dintre colaboratorii săi, C. Silişteanu şi G. Magnani.

În toamna lui 1913, într-o zi de 13, tânărul pilot decola din Bucureşti la bordul aparatului Vlaicu II cu intenţia de a trece Carpaţii, pentru a participa la serbările Astrei de la Orăştie.Din păcate, încercarea nu a fost una reușită, iar “copilul teribil al secolului XX” se prăbușește la Bănești, lângă Câmpina, nu înainte de a contribui decisiv și fără echivoc, la întreaga evoluția a #aviației.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Guvernul oferă fermierilor 92 milioane euro ca și AJUTOR: Untul a ajuns mai scump chiar și decât unele categorii de brânzeturi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul oferă fermierilor 92 milioane euro ca și AJUTOR: Untul a ajuns mai scump chiar și decât unele categorii de brânzeturi

Guvernul pune la dispoziția fermierilor din zona montană 92 milioane de euro pentru ca laptele colectat să fie procesat în mici ateliere sau manufacturi.

Cu ajutor de la stat untul ar putea fi lozul câștigător pentru că a ajuns mai scump chiar și decât unele categorii de brânzeturi, spun specialiștii. Față de acum 20 de ani românii mănâncă de patru ori mai mult unt și cu o producție autohtonă în scădere anul trecut am importat de 70 de milioane de euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ultimii ani, untul clasic făcut în mici ateliere a căpătat arome și texturi diverse pentru un plus de gust.

Cu sare, cu aromă de fum, cu leurdă, verdețuri sau chiar înnobilat cu trufe, untul artizanal a urcat în preferințele românilor. Și prețurile sunt sus. Un borcan de 150 de grame poate să coste 22 de lei sau chiar mai mult dacă vorbim de cel cu trufe.

Vasilena Oltean, Administrator Băcănie: „Este varianta simplă, varianta cu legume uscate și varianta cu sare. Niciuna nu are apă adăugată. Sunt unturi curate. Sunt spectaculoase toate”.

Și acest producător din Sălaj a început să facă unt în urmă cu doi ani și – spune el – a fost un pariu câştigător.

Dacian Badea, Producător de unt: „Avem creșteri de la lună la lună, dacă vorbim de unt. Prețul este undeva de la 80 la 90 de lei pe kg”.

La poalele Munților Trăscău, în Alba, untul se face după rețeta tradițională, din smântână proaspătă cu 55% grăsime – textură cremoasă, cu o culoare aurie și gust dulceag. Într-un malaxor se separă zerul, apoi untul este trecut prin apă rece.

Marius Chiorean, Manager Vânzări: ”Untul produs de noi este făcut după o metodă tradițională. Noi îl facem din smântână dulce undeva la 10 kg de produs rezultă 6 kg de unt”.

Recent, ministrul Agriculturii a anunțat că fermierii din zona montană pot depune proiecte pentru a primi bani să înființeze puncte de colectare a laptelui și mici fabrici de unt. Procesatorii recunosc că punctele de colectare îi ajuta pentru a obține mai rapid materie primă.

Marius Chiorean, Manager Vânzări: „Laptele este colectat pentru realizarea produsului este lapte din zona. Colectăm de la 16 fermieri, procesăm zilnic”.

Dintre produsele lactate, în România, untul este produsul care a înregistrat în ultima perioadă cea mai mare scădere în producție.

Dacă anul trecut, am fabricat aproape o mie de tone – acum cantitatea s-a înjumătățit. În schimb, au crescut importurile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Valoarea punctului-amendă s-ar putea DUBLA din ianuarie 2023: Nu a mai fost actualizată din 2017

Ziarul Unirea

Publicat

în

Valoarea punctului-amendă s-ar putea DUBLA din ianuarie 2023: Nu a mai fost actualizată din 2017

În cazul în care valoarea punctului de amendă nu va fi din nou plafonată de autorităţi, acesta ar putea creşte la 300 de lei, faţă de 145 de lei cât este în acest moment.

Începând cu luna ianuarie a anului 2023, salariul minim brut pe țară se va majora la 3.000 de lei, potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte
adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se arată în proiectul de act normativ citat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Odată cu majorarea salariului minim, în conformitate cu legislația în vigoare, ar putea crește și punctul-amendă pentru sancțiunile rutiere.

În prezent, punctul-amendă este înghețat la 145 de lei, de la începutul anului 2017.

„Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, precizează Codul Rutier.

Așadar, dacă Guvernul Ciucă nu va decide să înghețe și anul viitor valoarea punctului-amendă, acesta s-ar putea dubla, majorându-se la 300 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt următoarele: 

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

– clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;

– clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

– clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

– clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.

Conform calculelor Bugetul.ro, amenda minimă pentru persoanele fizice ar putea urca la 600 de lei. Cea maximă ar putea ajunge la 6.000 de lei.

Pentru persoanele juridice, amenda maximă s-ar putea majora la 30.000 de lei.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Legea privind modificarea contractelor de închiriere a locuințelor ANL, promulgată: Care este cea mai importantă schimbare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Legea privind modificarea contractelor de închiriere a locuințelor ANL, promulgată: Care este cea mai importantă schimbare

Proiectul de lege privind modificarea contractelor de închiriere a locuințelor ANL a fost promulgat de către președintele Klaus Iohannis și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă în discuție a modificat și completat Legea nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). ”Legislația cu privire la facilitățile de vânzare și închiriere de către Agenția Națională pentru Locuințe a locuințelor destinate tinerilor a încercat, de-a lungul timpului, să acopere aspecte ce pot sta la baza metodelor de speculă, astfel încât accesul la aceste spații de locuit și posibilitatea transformării din chiriaș în proprietar să fie un proces echitabil și transparent”, se arată în expunerea de motive anexată la proiectul de act normativ.

Potrivit textului, chiriașii din apartamentele construite de ANL își vor putea, de acum înaite, prelungi contractul de închiriere pe perioade de câte cinci ani, nu anual, așa cum se-ntâmplă în prezent. “După expirarea perioadei contractuale iniţiale, prelungirea contractului de închiriere se face, succesiv, pe perioade de câte 5 ani”, scrie, mai exact, în respectivul document.

Elit - Gustul Desăvârșit

În plus, locuinţele pentru tineri destinate închirierii se vor putea vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum șase ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fară ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului și fără interdicție de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiţia consemnării interdicţiei de vânzare pe o perioadă de cinci ani în cartea funciară.

Regulile actuale stabilesc că locuinţele închiriate tinerilor se pot vinde celor ce apar în contractele de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către aceeași persoană sau către cea în beneficiul căreia s-a continuat închirierea, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului.

Conform legii, tinerii sunt persoanele majore cu vârsta de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite de ANL.

”Modificările propuse în actul normativ mai vizează și stabilirea prelungirii contractului de închiriere pe perioade de câte 5 ani, în condițiile în care, în prezent, de la data repartizării locuinței, contractul inițial se încheie pe o perioadă de 5 ani, urmând apoi prelungirea succesivă anuală. Prelungirea contractului de închiriere pe perioade de câte 5 ani vine în ajutorul chiriașului, în sensul în care valabilitatea contractului pe o perioadă de 5 ani ajută în situația încheierii contractelor de utilități și obținerea vizei de flotant, restul actelor cerute prin legislația în vigoare urmând a fi depuse anual, în vederea reactualizării datelor”, se menționează în expunerea de motive.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea