Hotelierii din Alba Iulia cer eliminarea taxei de promovare turistică: Motivul, lipsa turiștilor
Hotelierii din Alba Iulia cer eliminarea taxei de promovare turistică: Motivul, lipsa turiștilor
În orașele unde există taxa, cuantumul acesteia este cu mult mai mic decât la Alba Iulia, iar la Sibiu, autoritățile au renunțat la această taxă, crescând indicele de ocupare
Printr-o scrisoare înregistrată cu nr. 101184/11.09.2024, principalii reprezentanți ai industriei HoReCa din Alba Iulia le-au cerut consilierilor locali să renunțe la încasarea taxei de promovare turistică care, potrivit prevederilor HCL Alba Iulia nr. 341/2020, este de 5,20 lei/persoană/noapte și trebuie plătită de turiștii în vârstă de peste 12 ani.
„Apreciem interesul dumneavoastră pentru promovarea turismului în Alba Iulia! Având în vedere numărul scăzut de turiști din oraș, considerăm că taxa de promovare turistică este nejustificată și face un contraserviciu turismului din oraș.
Citește și: Județul Alba, codaș la turism în Regiunea Centru: Doar 30% din locurile de cazare, ocupate în luna august 2024
Turismul în Alba Iulia și în județul Alba a scăzut, iar datele vorbesc de la sine. Județul Alba este codaș la turism în regiunea Centru: doar 22% dintre locurile de cazare, ocupate în iunie 2024. Pe lângă aceste date statistice, scăderea turismului este remarcată cu ușurință de către noi, toți cei care activăm în această industrie: hoteluri, restaurante sau ghizi turistici. O cauză a acestei diminuări a numărului de turiști este tocmai taxa turistică. Chiar dacă aparent este o valoare mică, ea creează frustrare pentru turiști, fiind colectată și evidențiată diferit pe facturi sau pe contracte (are o cotă de TVA diferită)”, se arată în scrisoare.
Hotelierii spun că această taxă există în orașele turistice cu tradiție, unde sunt prea mulți turiști, dar chiar și în aceste destinații turistice cuantumul taxei de promovare este și cu 80% mic decât la Alba Iulia, fiind, de exemplu, de 1 leu/persoană/noapte la Brașov și 1% din costul cazării fără TVA la Cluj-Napoca sau Deva. Ca să nu mai vorbim că în orașe precum municipiul Sibiu, autoritățile au renunțat la taxa de promovare turistică, datorită gradului ridicat de ocupare a spațiilor de cazare.
„Mai mult, în Alba Iulia, peste 70% dintre turiști sunt în oraș în interes de afaceri sau în tranzit. Pentru această categorie de clienți taxa turistică este absolut nejustificată”.
Pentru că fondurile încasate nu s-au reflectat în creșterea numărului de turiști, reprezentanții HoReCa au reproșat și lipsa transparenței administrației locale vizavi de cheltuirea banilor strânși din colectarea taxei de promovare turistică, hotelierii, proprietarii de restaurante și ghizii turistici fiind nevoiți să suporte din fonduri proprii activitatea de promovare.
Reprezentanții HoReCa s-au plâns și de concurența neloială a sutelor de apartamente oferite zilnic spre închiriere în regim hotelier, dar „la negru”, fără să fie supuse fiscalizării, în prima jumătate a anului fiind încasați de la persoanele fizice din oraș doar 1.001,60 lei, „o cifră ridicol de mică atât în raport cu capacitatea lor de cazare, cât și cu gradul lor de ocupare”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Moment artistic cu Florin Roman la întâlnirea liberalilor de la Cluj Napoca: Deputatul a ridicat sala în picioare cântând ”Tu, Ardeal”
Moment artistic cu Florin Roman la întâlnirea liberalilor de la Cluj Napoca: Deputatul a ridicat sala în picioare cântând ”Tu, Ardeal” Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a renunţat la discursul clasic şi i-a cântat candidatului PNL Nicolae Ciucă melodia „Tu, Ardeal”, la întâlnirea regională care a avut loc duminică după-masa, la Cluj Napoca. Florin […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată