Amenzi de până la 40.000 de lei pentru cei care închiriază locuințe în regim hotelier, fără să își declare veniturile
Amenzi de până la 40.000 de lei pentru cei care închiriază locuințe în regim hotelier, fără să își declare veniturile
Cei care își închiriază locuințele în regim hotelier fără să își declare veniturile riscă acum amenzi între 10.000 și 40.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică. În contextul creșterii industriei de închirieri pe platformele de profil, autoritățile intenționează să reglementeze mai strict acest sector.
Citește și: Județul Alba, codaș la turism în Regiunea Centru: Doar 30% din locurile de cazare, ocupate în luna august 2024
Amenzile vor ajunge până la 40 de mii de lei, iar anunțurile cu apartamentele care NU sunt înregistrate oficial ar putea fi interzise. Regulile apar într un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică.
Platformele de închiriere în regim hotelier sunt pline de oferte. În centru sau la periferie, cu o cameră sau trei, cu note mari ori mai mici, cu recenzii de la turiști ori mai deloc, găsiți apartamente pe alese.
Potrivit legislației, proprietarii sunt obligați să obțină un certificat de clasificare pentru ele, doar că foarte puțini respectă legea. În acest an, au fost cerute doar 1.200 la nivelul întregii țări.
Cosmin Oprișan, managerul unui complex de apartamente: „Ne creează o concurență neloială care, prin cheltuieli mai mici, va crea o competiție pe prețuri, dar aducerea lor într-un cadru legal va crea un mediu concurențial foarte benefic pentru toți cei de pe litoral.”
Amenzi cuprinse între 10.000 și 40.000 de lei pentru cei care nu respectă legislația
Constrânși de regulile europene, dar și de presiunea patronatelor hoteliere, oficialii spun că cei care nu respectă legislația vor avea de plătit între 10.000 și 40.000 de lei, în funcție de spațiile de cazare pe care le dau spre închiriere, notează stirileprotv.ro
Cristian Bârhălescu, președinte ANAT: „Cu siguranță vom vedea mai multe încasări la bugetul de stat, la bugetele locale și am putea vedea o mai bună promovare, pentru că, la un flux mai mare de turiști, automat, încasările sunt mai mari.”
Reglementările le-ar permite autorităților să verifice aceste locuințe. Acum, inspectorii din turism merg în control doar în urma unor sesizări făcute de vecini. În paralel, autoritățile fiscale recunosc că schimbul de informații cu platformele de profil a fost destul de greoi, dar că lucrurile s-au îmbunătățit după schimbarea legislației la începutul anului.
Directiva europeană obligă platformele să raporteze către fisc toate tranzacțiile înregistrate, astfel încât administrațiile fiscale din Europa să facă schimbul de informații mult mai ușor.
În România, ANAF poate verifica astfel dacă proprietarii sunt înregistrați și dacă și-au plătit taxele și impozitele. În paralel, și autoritățile locale pot impune reguli.
De exemplu, în Paris, scutirea fiscală pentru veniturile din închirierea acestor locuințe a fost redusă de la 70% la 30%. Asta și pentru că numărul apartamentelor închiriate în mod tradițional s-a înjumătățit.
În plus, toate spațiile turistice au număr de înregistrare național ce le permite autorităților să monitorizeze stocul și să reglementeze mai bine dezvoltarea locuințelor secundare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Facturi la energie duble pentru consumatorii mici: Ce se va întâmpla cu prețurile de la 1 aprilie 2025
Facturi la energie duble pentru consumatorii mici: Ce se va întâmpla cu prețurile de la 1 aprilie 2025 Piaţa liberă de energie, într-un cadru sănătos, ar trebui să vină cu beneficii pentru consumatori. După 1 aprilie 2025, pentru primul obiectiv, cel de protejare a consumatorilor vulnerabili, un scenariu care se conturează şi care va fi […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 5 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Peste 1,3 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de SFANTUL MIHAIL şi GAVRIIL 2024. Ce sms-uri şi urări de „La mulţi ani” puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
Sfinții Mihail și Gavriil 2024: Mesaje haioase și amuzante pentru cei care își sărbătoresc onomastica
-
Actualitateacum 4 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 5 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a