Clasificarea codurilor CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025: Toate companiile din România, afectate de modificare
Clasificarea codurilor CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025: Toate companiile din România, afectate de modificare
Companiile din România vor trebui să respecte o nouă versiune a Nomenclatorului CAEN (Clasificarea activităților din economia națională) începând cu 1 ianuarie 2025, conform Ordinului Institutului Național de Statistică (INS) nr. 377/2024. Această actualizare necesită o revizuire atentă a codurilor CAEN utilizate în prezent de întreprinderi, fiind necesare posibile modificări în Registrul Registrului Comerțului pentru a reflecta noile norme, arată o analiză Baker Tilly Corporate.
Citește și: Cât va fi salariul minim brut de la 1 ianuarie 2025: Cu cât se majorează leafa a peste 1,5 milioane de români
Contextul schimbării: globalizarea și digitalizarea
Revizuirea Nomenclaturii CAEN este o reacție la transformărilor economice globale determinate de fenomene precum globalizarea și digitalizarea. Aceste tendințe au remodelat industriile în ultimii ani, creând noi sectoare și extinzând domenii de activitate care anterior marginale sau inexistente.
Confruntată cu aceste schimbări rapide, România a decis să pună în aplicare o nouă clasificare a activităților economice pentru a reflecta mai bine structura actuală a economiei și în conformitate cu standardele internaționale.
Aceasta nu este o schimbare izolată. România, ca parte a comunității europene și internaționale, urmează modelul impus la nivel mondial, în special prin adaptarea la cea de-a cincea revizuire a Clasificărilor Clasificărilor internaționale standard pentru toate activitățile economice (ISIC Rev. 5), gestionată de Organizația Organizației Națiunilor Unite. Aceasta asigură o armonizare a modului în care activitățile economice sunt clasificate, permițând o mai bună comparabilitate și compatibilitate a clasificărilor.
Ce înseamnă schimbarea pentru companii?
Modificările aduse de noua nomenclatură CAEN vor impune companiile din România să reevalueze codurile CAEN asociate activităților pe care le desfășoară. În cazul în care acestea nu mai sunt incluse în noua clasificare, companiile vor trebui să își actualizeze obiectul de activitate înregistrat la Registrul Comerțului. Aceasta nu este o simplă formalitate, ci un proces esențial pentru conformitatea cu noile norme juridice.
Societățile vor trebui să ia următoarele măsuri:
1. Revizuirea codurilor CAEN actuale: o analiză riguroasă a activităților actuale pentru a verifica dacă acestea corespund noilor coduri CAEN.
2. Actualizarea obiectului de activitate: Dacă activitățile actuale nu mai corespund codurilor CAEN actuale coduri CAEN valabile din 2025, va fi necesară actualizarea acestora la registrul comerțului.
3. Consultați un specialist: Pentru a naviga eficient prin procesul de actualizare, este recomandat să consultați un profesionist.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidențiale 2024, turul I – Apar primele REZULTATE de tip exit-poll: Care candidați ocupă primele poziții
Alegeri prezidențiale 2024, turul I – Apar primele REZULTATE de tip exit-poll: Care candidați ocupă primele poziții Apar primele rezultate din cele patru exit-poll-uri organizate în ziua alegerilor prezidențiale 2024, turul I. Potrivit surselor din cadrul partidelor, există un pluton de patru candidați care încep să se desprindă, lupta majoră fiind pentru poziția a doua. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 3 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918