Rămâi conectat

Politică Administrație

Alegeri prezidențiale 2024: Profilul viitorului preşedinte al României. SONDAJ

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Alegeri prezidențiale 2024: Profilul viitorului preşedinte al României. SONDAJ

Un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Libertatea în perioada 11-18 octombrie 2024 relevă profilul viitorului președinte al României și opţiunile generice ale românilor care definesc reperele principale ale profilului preşedintelui.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024 | Primii trei favoriți pentru turul I: Pe vor cine vor vota susținătorii Dianei Șoșoacă. SONDAJ

 

Remus Ştefureac – director INSCOP Research: „Marea majoritate a românilor declară că şi-ar dori un preşedinte pro-occidental şi cu experienţă. În ceea ce priveşte relaţia cu partidele politice, românii sunt împărţiţi în două tabere relativ egale, jumătate declarând că preferă un preşedinte independent de partide, iar cealaltă că preferă ca preşedinte reprezentantul unui partid. Opţiunile generice ale românilor care definesc reperele principale ale profilului preşedintelui sunt relevante mai ales pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Ele pot avea o influenţă şi asupra opţiunilor de tur întâi doar în măsura în care va deveni relevantă o dezbatere despre profilul dezirabil al preşedintelui„.

Profilul preşedintelui

Întrebaţi cum ar trebui să fie viitorul preşedinte al României, 67.5% dintre români ar prefera ca viitorul preşedinte al României să fie mai degrabă un candidat pro-occidental, în timp ce 17.1% ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental. 3.9% spun că acest aspect nu contează, iar 11.5% nu ştiu sau nu răspund.

Ar prefera mai degrabă un candidat pro-occidental în special: votanţii lui Mircea Geoană şi ai Elenei Lasconi, votanţii USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare. Ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental mai ales: votanţii lui George Simion, votanţii AUR, cele cu educaţie primară şi utilizatorii de TikTok.

70.6% dintre cei intervievaţi declară că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experienţă, iar 24.5% spun că ar prefera mai degrabă pe cineva mai tânăr. 3.7% spun că acest aspect nu contează, iar 1.2% nu ştiu sau nu răspund.

Ar prefera ca viitorul preşedinte al României să fie cineva mai tânăr în special: votanţii Elenei Lasconi şi ai lui George Simion, votanţii USR şi ai AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani. Votanţii lui Marcel Ciolacu şi ai lui Mircea Geoană, votanţii PNL şi ai PSD, persoanele cu vârsta peste 45 de ani declară într-o proporţie mai mare decât media că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experienţă.

44.5% dintre participanţii la sondaj ar prefera ca viitorul preşedinte al României să fie mai degrabă cineva independent de partide. 41.9% ar prefera mai degrabă reprezentantul unui partid politic pentru prima funcţie în stat. 7.1% spun că acest aspect nu contează, iar 6.5% nu ştiu sau nu răspund.

Ar prefera ca viitorul preşedinte al României să fie cineva independent de partide în special: votanţii lui Mircea Geoană, persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucureşti, angajaţii la privat. Ar prefera ca viitorul preşedinte al României să fie mai degrabă reprezentantul unui partid politic mai ales: votanţii lui Marcel Ciolacu, votanţii PSD şi ai PNL, persoanele de peste 60 de ani, angajaţii la stat.

Metodologie:  Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2.95%, la un grad de încredere de 95%.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Beniamin Todosiu (deputat PSD): Premierul Marcel Ciolacu a negocia cu Comisia Europeană planul fiscal în beneficiul românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat PSD): Premierul Marcel Ciolacu a negocia cu Comisia Europeană planul fiscal în beneficiul românilor Premierul Marcel Ciolacu a reușit să negocieze cu Comisia Europeană în beneficiul românilor Planul Fiscal, astfel încât, anul viitor, NU crește nicio taxă, TVA-ul rămâne neschimbat, iar microîntreprinderile păstrează același plafon al cifrei de afaceri, de 500.000 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea