Rămâi conectat

Actualitate

Noua aplicație MAI pentru sesizarea comportamentului agresiv în trafic: Ce sancțiuni riscă șoferii care nu respectă regulile

Bera Larisa

Publicat

în

Noua aplicație MAI pentru sesizarea comportamentului agresiv în trafic: Ce sancțiuni riscă șoferii care nu respectă regulile

Aplicația Ministerului Afacerilor de Interne a devenit activă duminică, iar prin intermediul acesteia șoferii pot reclama comportamentul agresiv al altor participanți la trafic. Comisarul șef de poliție Bogdan Oproiu, de la Poliția Rutieră din IGPR a menționat faptul că, în urma sesizărilor șoferii riscă atât puncte de amendă, cât și suspendarea temporară a carnetului.

Citește și: Cod rutier 2024 | Ce se întâmplă cu șoferii care nu au permisul asupra lor sau refuză prezentarea acestuia

Orice participant la trafic poate, începând de duminică, 27 octombrie 2024, să transmită informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere).

După parcurgerea tuturor pașilor pentru înregistrarea sesizării, în situația în care aceasta este validată de polițist, respectiv corespunde tuturor cerințelor aplicației, și după identificarea șoferului – după ce proprietarul mașinii transmite informațiile – polițistul întocmește procesul verbal de contravenție pentru conducere agresivă.

„Într-adevăr, dacă avem mai multe semne de întrebare asupra a ceea ce și-a asumat cel care a făcut sesizarea, putem să ne deplasăm inclusiv să discutăm direct cu acel conducător auto”, a spus Comisarul șef de poliție Bogdan Oproiu, care nu excluse eventualitatea deschiderii unui dosar penal pentru fals în declarații, dacă situația o impune.

Comisarul șef de poliție Bogdan Oproiu a confirmat și a explicat jurnaliștilor prezenți la declarațiile de presă de duminică de ce există o limită de sesizări privind abaterile în trafic.

Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice presupune 4-5 puncte de amendă (660 – 825 de lei) și măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.

Ce înseamnă conducere agresivă

Conform oficialilor, abaterea la regimul circulației pe drumurile publice care poate fi sesizată de către cetățeni, este, conform prevederilor articolului 54^1 din O.U.G. 195/2002:

(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.

(2) Prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
d) circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
i) conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

„Scopul acestui demers vizează sancționarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulație, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecințe deosebit de grav,” se arată pe hub-ul de servicii al MAI.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Burse sociale mai mari pentru studenți în anul universitar 2024-2025. Care este noua valoare a ajutorului financiar

Bera Larisa

Publicat

în

Burse sociale mai mari pentru studenți în anul universitar 2024-2025. Care este noua valoare a ajutorului financiar Conform unui ordin emis recent de Ministerul Educației și publicat în Monitorul Oficial, bursele sociale pentru studenți vor crește cu 25 de lei în anul universitar 2024-2025. Citește și: Burse școlare 2024-2025: Când vor fi încărcate cardurile cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea