Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO | 50 de ani de la târnosirea bisericii cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Aiud: „Sărbătoare și aleasă bucurie”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | 50 de ani de la târnosirea bisericii cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Aiud: „Sărbătoare și aleasă bucurie”

Comunitatea credincioșilor din parohia Aiud II a îmbrăcat haină de sărbătoare și aleasă bucurie duhovnicească, în contextul împlinirii a 50 de ani de la târnosirea bisericii cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiu.

Citește și: FOTO | Zi de mare sărbătoare în parohia Mătișești, protopopiatul Câmpeni: Noua capelă mortuară a fost binecuvântată

Cu ocazia acestui popas istoric și spiritual de suflet, Parohia Ortodoxă Aiud II și Protopopiatul Ortodox Aiud au organizat, în perioada 26-27 octombrie 2024, o serie de manifestări duhovnicești deosebite. Bucuria sărbătorii a fost sporită de prezența moaștelor Sfântului Vasile cel Mare, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi”. Racla cu cinstitul odor a fost adusă de la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu.

Programul liturgic din aceste zile a fost unul special, ceremoniile religioase reunind numeroși clerici și credincioși din municipiul Aiud și din împrejurimi. Sâmbătă, 26 octombrie, la ceas de seară, au fost aduse cinstitele moaște ale Sfântului Vasile cel Mare, prilej cu care a fost organizată o procesiune în jurul bisericii. În continuare, a fost săvârșită slujba privegherii (Vecernia mare cu Litie și Utrenia), în cadrul căreia ierom. Gheorghe Sas, egumenul Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud, a rostit un bogat cuvânt duhovnicesc. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de psalți și studenți teologi, coordonat de părintele Marius Soponaru, preot capelan în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Aiud.

Sărbătoarea comunității parohiei Aiud II a culminat duminică, 27 octombrie 2024, în ziua împlinirii a cinci decenii de la târnosirea bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” (27 octombrie 1974). Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oficiată de către un numeros sobor de clerici, format din părinți profesori și preoți din parohiile municipiului Aiud, în fruntea căruia s-a aflat părintele profesor Simion Todoran. La finalul Liturghiei, sfinția sa a rostit cuvântul de învățătură, prilej cu care a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii. Alături de cei șapte preoți, a liturghisit părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, titularul catedrei de Misiologie Ortodoxă din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, „fiu” al parohiei Aiud II. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bisericii parohiale, coordonat de către doamna prof. Ana Scriban. De asemenea, la slujbă a fost prezent domnul Dragoș Crișan, primarul municipiului Aiud.

După Sfânta Liturghie, părintele Emil Gâlea, preot al parohiei Aiud II în perioada 1990-2017, a rememorat clipele petrecute în ziua de 27 octombrie 1974, prezentând cu lux de amănunte evenimentul istoric din urmă cu 50 de ani. Părintele Emil a participat la ceremonia de târnosire a bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, fiind hirotonit întru preot tocmai în cadrul Dumnezeieștii Liturghii arhierești oficiate în data de 27 octombrie 1974. La final, s-a adresat celor prezenți părintele protopop Ioan Bogdan, preot al parohiei Aiud II. Sfinția sa a adresat alese mulțumiri părintelui profesor Simion Todoran pentru prezența în mijlocul comunității din Aiud și pentru cuvântul de învățătură pe care l-a transmis numeroșilor credincioși. De asemenea, părintele protopop a mulțumit tuturor preoților împreună-slujitori, precum și celor care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului. Alături de părintele Ioan Bogdan, la altarul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud slujește părintele Mihai Ciurtin.

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din parohia Aiud II, primul edificiu eclezial ortodox zidit în orașul Aiud după Marea Unire, a fost construită în timpul păstoririi preotului Iosif Pop (slujitor în perioada 1922-1959), cel dintâi protopop ortodox al protoieriei Aiud. De Praznicul Nașterii Domnului, în data de 25 decembrie 1958, a fost oficiată pentru prima dată Sfânta Liturghie în noul locaș de cult. Lucrările de construcție a bisericii au fost continuate de către preotul Ioan Pop (1959-1964). Târnosirea bisericii a fost săvârșită la 27 octombrie 1974, de către Mitropolitul Nicolae Mladin al Ardealului, Crișanei și Maramureșului, în timpul păstoririi preotului Ioan Oniga (1964-1983). Ulterior, la altarul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud au mai slujit preotul Virgil Văidean (1983-1990) și părintele Emil Gâlea (1990-2017), în timpul căruia au fost executate ample lucrări de restaurare a interiorului și exteriorului edificiului eclezial. Locașul de închinare a fost resfințit în data de 31 octombrie 2004. Transmite Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Proiectul Fast 2024 în Blaj: Activități de prevenire și informare pentru reducerea riscului de victimizare în rândul tinerilor

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Proiectul Fast 2024 în Blaj: Activități de prevenire și informare pentru reducerea riscului de victimizare în rândul tinerilor În săptămâna 21-25 octombrie 2024, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat, în cadrul campaniei ,,Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția!”, 21 de activități informativ – preventive […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea