Indexare pensii 2025: Cu ce procent vor crește pensiile de anul viitor
Indexare pensii 2025: Cu ce procent vor crește pensiile de anul viitor
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat o nouă majorare a pensiilor. Într-un interviu acordat la TV, el a oferit detalii despre schimbările legislative și cum acestea afectează pensionarii din România.
Citește și: PENSII 2025: Cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie. Cine beneficiază și cine nu
Una dintre modificările importante vizează măsurile luate în situațiile când anumiți pensionari au primit mai mulți bani decât ar fi trebuit. Ce se întâmplă cu pensionarii care au primit mai mulți bani decât ar fi trebuit?
„Vorbim despre o lege foarte importantă zilele acestea în Parlamentul României. Este vorba de un plx 570/2024 care se referă la modificarea unei legi care era deja în vigoare, legea 125/2014, privind scutirea la plata unor debite provenite din pensii.
Și se referă la toate acele debite care vor fi făcute în perioada următoare în urma procesului de recalculare a pensiilor, conform legii 360/2023. Pensionarul nu are absolut nicio vină, noi considerăm că aceste potențiale debite care vor apărea în viitor trebuie să fie scutite la plată, iar pensionarul să nu plătească niciun ban în urma acestei reglări.
Dacă un pensionar a primit mai mulți bani decât trebuia. „Nu îi dă înapoi pentru că, în urma revizuirii acestei decizii de pensii, și vreau să vă spun că aceste revizuiri se poate constata că oamenii vor putea primi sume chiar în plus, aceste revizuiri pot fi făcute în plus sau în minus. Această completare a legii 125 se referă la aceste sume care vor fi revizuite în minus și care nu vor mai fi plătite de către pensionari”, a afirmat Daniel Baciu.
Noua lege a pensiilor recunoaște anumite sporuri nepermanente
Noua lege introduce și alte noutăți, cum ar fi recunoașterea unor sporuri nepermanente.
„E vorba de acele sporuri cu caracter nepermanent. Este o noutate a acestei legi a pensiilor. Noi am agreat acest drept, ceea ce anterior legislatiilor, nu era acest drept. Legea nu prevedea ca aceste sporuri cu caracter nepermanent să facă parte din baza de calcul a pensiilor. Acest drept e creat, avem dosarele identificate, oamenii au depus toate adeverințele, le-am identificat, avem termen șase luni de zile pentru ca aceste adeverințe să fie luate în calcul. Până în luna februarie 2025, toți pensionarii aflați în plată la data de 1 septembrie vor primi o nouă decizie de recalculare prin care vor fi recunoscute aceste drepturi cu caracter nepermanent.
Nu trebuie să mai facă nimic, e prevăzut în lege. Timp de șase luni de zile de la intrarea legii în vigoare, noi trebuie sa le emitem pensionarilor o nouă decizie de pensionare prin care le recunoaștem aceste sporuri cu caracter nepermanent. Vorbesc de acordul global, care e cel mai important. Aici se va vedea o creștere a pensiilor celor care au lucrat la acest acord. Dar și de ore suplimentare, prime, premii prevăzute de angajatori. Pe lângă aceste adeverințe, începând cu 1 septembrie, oamenii s-au adresat caselor naționale de pensii cu noi adeverințe obținute de la angajatorii unde au lucrat”.
O altă veste bună pentru pensionari este majorarea pragului de impozitare. „Acest prag a fost ridicat de la 2000 la 3000 de lei. Vorbim de peste trei milioane de pensionari care beneficiază de această reducere de scutire de impozit,” a menționat șeful CNPP.
Pensiile cresc cu 12%
În ceea ce privește creșterea pensiilor, Baciu a spus că se așteaptă o majorare de 12%.
„Datele trebuie să vină în mod oficial de la INS. Dar… știm că ne situăm la o majorare a punctului de pensie și punctului de referință undeva la 12%,” a explicat Baciu.
Această creștere va fi aplicată tuturor pensionarilor. „Această majorare se aplică foarte clar tuturor pensionarilor în plată,” a subliniat Baciu.
Totodată, procesul de recalculare continuă, iar pensionarii pot depune noi adeverințe pentru a-și actualiza drepturile.
„Oamenii s-au adresat caselor naționale de pensii cu noi adeverințe obținute de la angajatorii unde au lucrat,” a precizat Daniel Baciu.
Pensionarii pot primi bani în plus în urma recalculării, mai ales pentru sporurile acordate înainte de 1989.
„Acolo se va vedea o creștere substanțială… Pentru celelalte sporuri, cum ar fi al 13-lea salariu, creșterile sunt mici, de câțiva zeci de lei,” a spus Baciu.
Modificările legislative vor fi promulgate în curând, iar pensionarii nu trebuie să facă demersuri suplimentare.
„Nu trebuie să mai facă nimic, e prevăzut în lege,” a concluzionat șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun