Salariul unui parlamentar în 2024: Ce beneficii au deputații și senatorii, pe lângă indemnizație
Salariul unui parlamentar în 2024: Ce beneficii au deputații și senatorii, pe lângă indemnizație
În 2024, salariul unui parlamentar rămâne peste venitul mediu național, fiind de 18.720 de lei brut (circa 11.000 de lei net), iar liderii de grup și președinții Camerelor au venituri mai mari. Pe lângă salariu, aceștia beneficiază de chirie, diurnă, transport gratuit, decont pentru telefonie și alte cheltuieli cu biroul parlamentar.
România are în total 330 de deputați și 136 de senatori, iar alegerile din 1 decembrie vor decide cine va ocupa aceste funcții pentru următorii patru ani.
Citește și: Alegeri parlamentare 2024: Guvernul României a stabilit și aprobat calendarul electoral pentru alegerile din 1 decembrie. Când începe campania electorală
Care este salariul unui parlamentar
Salariul lunar de bază al senatorilor și deputaților este de 18.720 de lei brut, echivalentul a aproximativ 11.000 de lei net. Liderii de grup primesc în plus circa 2.000 de lei. Cele mai mari venituri le obțin președinții celor două Camere, care primesc peste 13.000 de lei net lunar.
Senatorii și deputații încasează aceeași indemnizație și au aceleași beneficii. Dacă un parlamentar este în același timp și ministru în Guvern, acesta nu mai primește indemnizația de la Parlament.
Ce beneficii are un parlamentar
Pe lângă indemnizație, un parlamentar primește bani pentru chirie, diurnă, transport, telefon și pentru cheltuielile cu biroul parlamentar din teritoriu.
Diurnă primesc toți parlamentarii care nu au domiciliul în București sau Ilfov, iar valoarea acesteia este de 2% pe zi din indemnizație.
Deputații și senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. De asemenea, le sunt decontate chelutielile cu benzina pentru transportul în teritoiu și au dreptul la un bilet de avion gratis pe săptămână, pe linile aeriene interne.
Fiecare deputat sau senator are dreptul la un abonament de telefonie mobila decontat de Parlament.
Următoarele alegeri parlamentare în România vor avea loc în data de 1 decembrie.
Parlamentul României este bicameral, fiind format din Camera Deputaților cu 330 de membri și Senat cu 136 de membri. Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.
Cât lucrează un parlamentar
Un parlamentar muncește, în medie, 3 zile pe săptămână în Parlament, iar restul activității și-o desfășoară în teritoriu. Programul de lucru în Parlament începe de luni, de la ora 14:00, până miercuri la ora 18:00 și cuprinde activitatea în comisii și în plen. Uneori, săptămâna de muncă se prelungește și sunt programate ședințe ale comisiilor parlamentare și în zilele de joi.
Când au vacanță parlamentarii
Parlamentarii au vacanță vara și iarna. Vara, ultima zi de sesiune parlamentară este la finalul lunii iunie. Excepție fac sesiunile extraordinare ale Parlamentului care pot prelungi programul deputaților și senatorilor. Lunile iulie și august sunt luni de vacanță.
De asemenea, de la mijlocul lunii decembrie până în februarie parlamentarii au vacanță de iarna. În perioada sărbătorilor Pascale, de obicei Parlamentul nu muncește pentru 2 săptămâni. În perioada campaniilor electorale parlamentarii pleacă în teritoriu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan