Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

FOTO | Un gard de metal va împrejmui Monumentul Unirii din Cetatea Alba Carolina: Muncitorii au început lucrările pentru protejarea construcției

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

FOTO | Un gard de metal va împrejmui Monumentul Unirii din Cetatea Alba Carolina: Muncitorii au început lucrările pentru protejarea construcției

Monumentul Unirii din Cetatea Alba Carolina, ridicat în anul 2018, la 100 de ani de la actul istoric de la 1 Decembrie 1918, printr-o investiţie de peste 10 milioane de lei, va fi împrejmuit cu un gard realizat din stâlpi de metal. Muncitorii administrației locale au început lucrările dis de dimineață pentru proiectul care are ca scop conservarea monumentului istoric.

Citește și: FOTO| Mesajele şi desenele obscene pe Monumentul Unirii din Alba Iulia au fost curățate: ”Mă gândesc la turistul care vizitează Cetatea”

Măsura a fost luată cel mai probabil pentru a evita situațiile neplăcute în care „artiștii” stradali vandalizau construcția cu „operele lor de artă” și pentru buna conservare a construcției realizată din piatră. Sperăm că această decizie a administrației locale să descurajeze actele de vandalism aduse simbolului Unirii.

Reaminitim faptul că, monumentul Unirii a fost realizat, în 5 luni, în Anul „Centenarului Marii Uniri”, după 25 de ani de la câştigarea de către sculptorul Mihai Buculei a unui concurs naţional de creaţie pentru edificarea la Alba Iulia a unui obiectiv dedicat înaintaşilor de la 1918.

El a fost ridicat pe fostul „Câmp al lui Horea”, acolo unde, la 1 Decembrie 1918, a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România.

Înalt de 22 de metri şi având o greutate de circa 1.350 de tone, monumentul se prezintă sub forma a patru cruci unite sub o cupolă. „Reprezintă acele patru puncte cardinale ale României care s-au unit. Sunt patru cruci pentru că suntem un popor creştin”, a explicat, la vremea respectivă, sculptorul Mihai Buculei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Colegiul Național „HCC” Alba Iulia și Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, decorate cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ”: 56 de profesori și oameni ai școlii, decorați în urmă cu 20 de ani cu aceeași distincție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Colegiul Național „HCC” Alba Iulia și Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, decorate cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ”: 56 de profesori și oameni ai școlii, decorați în urmă cu 20 de ani cu aceeași distincție Marți, 8 octombrie, președintele României, Klaus Iohannis, a decorat 101 unități de învățământ din țară cu Ordinul „Meritul pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea