Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Politică Administrație

Peste 6.000 de români din diaspora s-au înscris pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare. Cei mai mulți sunt din Marea Britanie, Germania și Elveția

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Peste 6.000 de români din diaspora s-au înscris pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare. Cei mai mulți sunt din Marea Britanie, Germania și Elveția

Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente (AEP), 6.839 de cetățeni români din diaspora s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Perioada de înscriere s-a încheiat în 17 octombrie 2024.

Citește și: Alegeri parlamentare 2024: PSD și PNL ar putea fi obligate să guverneze împreună – SONDAJ CURS

Cei mai mulți dintre cei care au optat pentru votul prin corespondență provin din Marea Britanie (1.544), Germania (1.359), Elveția (524) și Țările de Jos (462), urmate de Franța, Spania, Belgia, Italia și Statele Unite.

Prin înscrierea în sistemul de vot prin corespondență, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, care dețin un document de ședere emis de autoritățile locale, pot solicita trimiterea prin poștă a documentelor necesare votului la adresa lor din străinătate.

De asemenea, cetățenii români aflați în diaspora au avut posibilitatea de a se înregistra pentru a vota la secțiile de vot până la sfârșitul lunii septembrie. Pentru alegerile parlamentare, 6.067 de persoane au solicitat să voteze la o secție de votare, majoritatea provenind din Țările de Jos (1.512), Marea Britanie (987), Germania (643), Franța (421) și Italia (410).

Pentru alegerile prezidențiale, 6.916 cetățeni s-au înscris pentru a vota prin corespondență. Cei mai mulți sunt din Marea Britanie (1.609), Germania (1.347), Elveția (555), Țările de Jos (421) și Franța (410).

În ceea ce privește votul la secție pentru alegerile prezidențiale, 6.751 de români din diaspora s-au înregistrat, cei mai mulți fiind din Țările de Jos (1.653), Marea Britanie (1.107), Germania (732), Italia (478) și Franța (471).
Cum pot vota românii din străinătate la alegerile prezidențiale și parlamentare?

La Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București au fost instalate panouri și standuri mobile cu pliante care oferă informații utile pentru alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Aceste materiale explică și procedura de înscriere pe portalul www.votstrainatate.ro, necesară pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondență. Toți cetățenii români cu drept de vot care se află în afara țării, indiferent dacă au domiciliul sau reședința acolo, pot participa la alegerile din 2024. Alegătorii au posibilitatea de a vota fie prin corespondență (disponibil doar pentru cei cu domiciliul sau reședința în străinătate), fie la secțiile de votare. Pentru a vota prin corespondență, este necesară completarea formularului de pe site până la data de 10 noiembrie.

Materiale similare urmează să fie amplasate și în alte aeroporturi internaționale din țară, precum Aeroportul „George Enescu” din Bacău, Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, Aeroportul din Craiova, Aeroportul din Iași, Aeroportul din Sibiu, Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava, Aeroportul „Transilvania” din Târgu-Mureș și Aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara.

Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?

Pe 24 noiembrie 2024 vor avea loc alegerile prezidențiale, primul tur, iar pe 1 decembrie 2024 vor fi organizate alegerile parlamentare. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale este programat pentru 8 decembrie 2024.

Alegerile locale, europarlamentare și parlamentare în România se desfășoară într-un singur tur de scrutin. În cazul alegerilor prezidențiale, dacă niciun candidat nu obține peste 50% din voturile valabil exprimate, se organizează un al doilea tur de scrutin. Alegerile locale și parlamentare au loc la fiecare patru ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Zi decisivă pentru Republica Moldova. Alegerile și referendumul se pot încheia doar în două feluri – “Cizma” rusească ori parcursul European!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zi decisivă pentru Republica Moldova. Alegerile și referendumul se pot încheia doar în două feluri: “cizma” rusească ori parcursul European! Cetățenii din Basarabia sunt chemați la urne, duminică, 20 octombrie 2024, pentru a-și alege președintele următorilor patru ani, la cel de-al cincilea scrutin de la declararea independenței țării. Foarte important, în paralel cu alegerile prezidențiale, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea