Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Octombrie-decembrie 2024: Campanie de vaccinare antirabică la câini. Ce obligații au proprietarii de patrupede și ce sancțiuni riscă pentru nerespectarea lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Octombrie-decembrie 2024: Campanie de vaccinare antirabică la câini. Ce obligații au proprietarii de patrupede și ce sancțiuni riscă pentru nerespectarea lor

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba informează proprietarii de câini din exploatațiile nonprofesionale că, în perioada octombrie-decembrie 2024, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți efectuează vaccinări antirabice exclusiv pentru câinii microcipati, conform deciziei Curții Constituționale din 31 ianuarie 2023 referitoare la modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 155/2001.

Citește și: FOTO | Cățelușă cu o tumoare în zona abdominală, ținută în condiții deplorabile: Asociația Apuseni Spirit are nevoie de AJUTOR

Vaccinarea antirabică este obligatorie pentru toate carnasierele domestice, după ce acestea au fost identificate prin microcipare. Câinii pot fi vaccinați începând cu vârsta de 3 luni, iar imunitatea de protecție se dezvoltă în termen de 14 zile de la imunizare.

Costurile vaccinului antirabic și ale manoperei de vaccinare pentru câinii cu stăpân din exploatațiile nonprofesionale sunt acoperite din bugetul ANSVSA, dar doar pentru câinii microcipati. Proprietarii câinilor au responsabilitatea de a suporta cheltuielile legate de identificarea și înregistrarea în RECS, precum și de completarea și eliberarea carnetelor de sănătate ale câinilor.

Rabia reprezintă o afecțiune extrem de periculoasă, care se transmite la oameni. Această boală infecțioasă afectează mamiferele, în special câinii, fiind cauzată de virusul rabic prezent în saliva animalelor infectate. Simptomele rabiei includ tulburări nervoase, agresivitate, paralizie și, în cele din urmă, decesul animalului.

Este esențial ca proprietarii de câini să conștientizeze importanța vaccinării antirabice și necesitatea microcipării. Identificarea prin microcipare va contribui semnificativ la reducerea abandonurilor de câini. Conform legislației, proprietarii sau deținătorii de câini, fie persoane fizice, fie juridice, sunt obligați să își identifice animalele prin microcipare sau prin alte metode stabilite de ANSVSA.

Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ITM Alba: Eliberarea adeverințelor de vechime în muncă. Informații pentru angajatori și salariați

Bera Larisa

Publicat

în

ITM Alba: Eliberarea adeverințelor de vechime în muncă. Informații pentru angajatori și salariați Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba informează anagajatorii și salariații cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime, printr-o campanie desfășurată la nivel național. Citește și: ITM ALBA: Amenzi de 46.500 de lei, dintre care două pentru muncă „la negru” și 15 avertismente în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea