Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

FOTO | Calea Partizanilor: Primul traseu memorial-tematic din România a fost inaugurat în Parcul Natural Apuseni

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

FOTO | Calea Partizanilor: Primul traseu memorial-tematic din România a fost inaugurat în Parcul Natural Apuseni

Calea Partizanilor din Apuseni este primul traseu memorial-tematic din Ecomuzeul Ţara Moţilor, primul de acest gen din ţară, a fost inaugurat sâmbătă, 5 octombrie, în comuna clujeană Mărgău, la limita cu judeţul Bihor, în prezenţa Mitropolitului Clujului, Andrei Andreicuţ, şi a Alteţei Sale Regale Principesa Sofia.

Citește și: VIDEO | Se modernizează ultimii kilometri din DJ 107 K, un drum spectaculos care face legătura cu Transapuseana: Peisaje care îți taie respirația, chei înguste străjuite de stânci înalte și păduri necălcate de picior de om

Ecomuzeul Ţara Moţilor cuprinde mai multe zone din Cluj, Bihor şi Alba, până în prezent având în componenţă şapte comune, din cele 18 preconizate care vor alcătui, în final, o suprafaţă de peste 220.000 de hectare, având în centru Parcul Natural Apuseni.

Traseul a fost inaugurat printr-o drumeţie de dificultate medie, cu pornire de la Troiţa Grupului „Şuşman” (DJ Răchiţele-Doda Pilii, în amonte de Valea Firii) şi o slujbă religioasă şi scurte cuvântări la troiţă.

Calea Partizanilor din Apuseni este un traseu memorial-tematic, în formă de circuit, cu o lungime de 10 km şi este presărat cu nouă popasuri/panouri care surprind secvenţe din povestea Grupului „Şuşman” şi a moţilor care, la sfârşitul anilor 40 şi începutul anilor 50, s-au opus dictaturii comuniste.

Calea Partizanilor a fost realizată de urmaşii martiricei familii Şuşman şi de Asociaţia Clubul Monarhiştilor Clujeni, în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Apuseni, Fundaţia „Corneliu Coposu”, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Asociaţia Voluntarilor din Ciucea.

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

8 octombrie 2024 | Via Transilvanica, doi ani de la primul pas către TOP 100 locuri de vizitat la nivel mondial

Bera Larisa

Publicat

în

8 octombrie 2024 | Via Transilvanica, doi ani de la primul pas către TOP 100 locuri de vizitat la nivel mondial Astăzi, 8 octombrie 2024, se împlinesc doi ani de la inaugurarea primului traseu de lungă distanţă din România, Via Transilvanica, cunoscut și drept „drumul care unește”. Evenimentul a reușit să adune laolaltă zeci de persoane în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea