VIDEO | Se modernizează ultimii kilometri din DJ 107 K, un drum spectaculos care face legătura cu Transapuseana: Peisaje care îți taie respirația, chei înguste străjuite de stânci înalte și păduri necălcate de picior de om
Se modernizează ultimii kilometri din DJ 107 K, un drum spectaculos care face legătura cu Transapuseana: Peisaje care îți taie respirația, chei înguste străjuite de stânci înalte și păduri necălcate de picior de om
După finalizarea șoselei Transapuseana, la care se mai așteaptă doar recepția finală și care va avea loc în luna noiembrie 2024, autoritățile din Alba își concentrează atenția spre modernizarea și asfaltarea ultimei porțiuni de 13,2 km din drumul județean 107 K (DJ 107 K).
Acest drum pornește din DN 1, străbate comunele Galda de Jos, Întregalde și ajunge în comuna Mogoș unde se intersectează cu Transapuseana. Dacă Transapuseana străbate culmile munților Trascău, DJ 107 K șerpuiește prin chei spectaculoase și înguste, străjuite de stânci și păduri neumblate de om.
Citește și: Transapuseana – DJ 107 I, povestea celei mai mari investiții din România, derulată pentru modernizarea unui drum județean
”Este un drum foarte important, el făcând legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș. La Bârlești se intersectează cu Transapuseana, ceea ce înseamnă că face foarte ușor accesul oamenilor dinspre Alba Iulia spre zona Munților Apuseni. Este un drum care va fi modernizat complet, au mai rămas 13,5 km de la Ivăniș spre Mogoș, la care se lucrează acum”, spune vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.
Drumul străbătut de reporterii ziarulunirea.ro trece prin cheile Galdei și cheile Întregalde, două zone care depășesc poate în spectaculozitate și frumusețe Transapuseana, după care urcă domol prin păduri dese până spre Mogoș, unde se intersectează cu de acum celebra Transapuseana.
Citește și: Transapuseana, unul din cele mai frumoase drumuri din România, care străbate culmile Munților Trascău, a fost finalizată. Recepția, la finalul lunii septembrie
Drumul județean DJ 107 K este asfaltat până la Ivănești (comuna Întregalde), iar în prezent se lucrează la ultimii 13,2 km până la Mogoș. În aceste zile de toamnă târzie, constructorii lucrează la terasamentul drumului și la structuri.
Potrivit declarațiilor vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, făcute pentru ziarulunirea.ro, lucrările urmează să fie finalizat în toamna anului 2025.
Citește și: La revedere, „Transalpina de Apuseni” – bun venit, „Transapuseana”! DJ 107I, lotul 1 – aproape finalizat!
”Trebuie menționat că pe undele zone acest drum este mult mai spectaculos decât Transapuseana. Sunt foarte mulțumit de modul în care se lucrează. Avem un termen destul de lung pentru execuția acestui drum, 24 de luni, care curge din aprilie 2023, dar sunt convins că va fi modernizat mult mai repede.
Este o investiție pe programul național Anghel Saligny, cu o valoare de 30 de milioane de lei cu TVA.
Se vor construi 4 poduri noi, la care se lucrează deja, dar și un pod care va fi reabilitat, exact la intersecția cu DJ 107 I – Transapuseana.
De la DN 1 – Galda de Jos și până la ieșirea din Ivănești, de la Întregalde, 35 de km s-a modernizat în urmă cu ani buni. Cu această reabilitare de 13,5 km, putem spune că tot drumul județean 107 K va fi modernizat complet”, a declarat Marius Hațegan pentru ziarulunirea.ro.
A fost semnat deja contractul de finanțare, cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru pentru modernizarea drumului 750 C de la Sălciua – Ponor, care se intersectează în zona Ponor cu Transapuseana, după care merge până la Râmeț, exact până la Primăria Râmeț, de acolo până la Mănăstirea Râmeț, iar de acolo până la Teiuș, în DN 1: ”Sunt 40 de km de drum care va fi modernizat complet, pentru care avem semnat contractul cu finanțatorul, avem proiectul finalizat, mai trebuie doar să demarăm procedura pentru execuția lucrărilor.
Citește și: Transapuseana, spectaculosul drum montan din Alba, la „mare căutare”: Magnet pentru investitori și turiști
Ne-am concentrat în ultimii ani pe această zonă pentru ă a început să se depopuleze foarte mult și aici cred că este o zonă unde putem să dezvoltăm turismul și ca să poți să faci turismul, în primul rând trebuie infrastructură. Pentru asta am început și cred că ne-am mișcat foarte bine cu aceste trei drumuri care, de exemplu Transapuseana, a revitalizat zona respectivă și același lucru se va întâmpla și cu celelalte două.
107 K ar trebui finalizat în aprilie 2026, dar sunt convins că la finalul anului viitor va fi complet modernizat. Se lucrează foarte bine, avem aici un constructor foarte bun și sunt convins că și aici vor reuși să finalizeze mult mai repede decât avem termenul scris în contract”, mai spune sursa citată.
Mai multe fotografii:
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România
Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România Pe Cosmin Székely și oița de pluș Ziggy îi cunoaște toată lumea. Prea puține persoane sunt în județ care să nu fi văzut pozele în care mascota apare alături de personalități importante sau […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată