Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Planul de amenajare a teritoriului județean Alba, actualizat, a intrat în etapa de avizare

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Planul de amenajare a teritoriului județean Alba, actualizat, a intrat în etapa de avizare

Astăzi, 3 octombrie 2024, s-a desfășurat, la sediul Consiliului Județean Alba, o întâlnire cu reprezentanții grupurilor de lucru cu rol consultativ din cadrul aparatului propriu, inițiată de către managerul de proiect – Amalia Mihaela Mărginean, arhitectul șef al județului Alba, la care s-a discutat stadiul actual al proiectului „ACTUALIZAREA ÎN FORMAT GIS A PLANULUI DE AMENAJARE A TERITORIULUI JUDEȚEAN ALBA”. La această întâlnire au participat Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și vicepreședinții Marius Nicolae Hațegan și Dumitru Fulea.

Citește și: 7 octombrie. Amenajarea Parcului Alba Iulia Nord, din Micești – Orizont: Aprobarea PUD, în ședință „extraordinară”

Consiliul Judeţean Alba se află în proces de actualizare a Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean, unul dintre documentele strategice care stau la baza investițiilor derulate în aria administrativă a judeţului Alba. Noul PATJ va fi pus în acord cu politicile şi programele de dezvoltare recent elaborate la nivelul judeţului Alba, va evidenţia noile probleme şi disfuncţionalităţi survenite din teritoriu și va propune măsuri pentru diminuarea sau înlăturarea efectelor negative ale acestora.

Necesitatea actualizării Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţului Alba s-a conturat ca urmare a noilor cerinţe legislative şi a elementelor amenajării teritoriului apărute după integrarea României în structurile europene. Potrivit legii, documentaţia PATJ se actualizează la un interval de 10 ani.
Este vorba despre o documentaţie cu caracter director, care are ca scop transpunerea spaţială a programului de dezvoltare economică şi socială, culturală şi instituţională a judeţului Alba.

Prevederile noului PATJ Alba, vor deveni, după aprobarea acestuia, obligatorii pentru documentaţiile de amenajarea teritoriului şi urbanism de rang inferior (PUG, PUZ, PUD).

PATJ-ul asigură elementele definitorii pentru propunerile de dezvoltare spaţială a unităţilor administrativ-teritoriale situate în limitele judeţului. De asemenea, este un cadru global şi unitar privind posibilităţile de dezvoltare a teritoriului judeţean, în context regional şi naţional.

Procesul de actualizare a documentaţiei PATJ Alba se desfăşoară prin parcurgerea mai multor etape, corespunzătoare celor 4 părţi ale PATJ, aşa cum acesta este structurat conform art.8, alin.1) şi 2) din Ordinul MDRAP nr.233/2016 pentru aprobarea Metodologiei de aplicare a Legii nr.350/2001 și anume:

•Etapa 1 – Studii de fundamentare – Pregătirea procesului de realizare a documentației PATJ: activități preliminare, respectiv activități de organizare/management a procesului, documentare, consultări necesare obținerii informațiilor de la instituțiile locale și regionale, etc. şi elaborarea studiilor de fundamentare;

•Etapa 2 – Elaborarea următoarelor documente, componente ale Părții 1 a PATJ Alba – Analiza situaţiei existente, identificarea elementelor care condiționează dezvoltarea cu evidențierea problemelor, disfuncționalităţilor, a tendințelor şi identificarea zonelor cu potențial natural sau cultural. Elaborarea părții a 2-a a PATJ – Diagnostic prospectiv şi general.

•Etapa 3 – Elaborarea draftului documentului ”Actualizare Plan de amenajare a Teritoriului Judetean Alba” (Partea 3-a si a 4-a PATJ);

•Etapa 4 – Întocmirea documentațiilor specifice fiecărui avizator, avizarea şi predarea tuturor avizelor şi acordurilor necesare în vederea aprobării PATJ Alba, actualizat;

•Etapa 5 – Elaborarea propunerii finale a documentului PATJ Alba, actualizat, care include toate observațiile avizatorilor și care se supune procedurii de transparentă decizională şi ulterior va fi supus aprobării Consiliului Judeţean Alba;

•Etapa 6 – Aprobarea documentației „Actualizare în format GIS a Planului de amenajare a teritoriului Alba”.
Actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean Alba, incluzând toate documentele solicitate în caietul de sarcini şi contract, este elaborată în perioada 12.10.2022 – 12.05.2025.

În momentul de față se desfășoară Etapa 4 – Întocmirea documentațiilor specifice fiecărui avizator, avizarea şi predarea tuturor avizelor şi acordurilor necesare în vederea aprobării PATJ Alba. Documentația a fost transmisă către 47 de avizatori. Ultimul aviz va fi emis de către Ministerul Dezvoltătii, Lucrărilor Publice și Administrației, după primirea tuturor celorlalte avize.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Polițiștii și jandarmii din Alba au verificat miercuri sute de persoane și mașini: Amenzi de aproape 40.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Polițiștii și jandarmii din Alba au verificat miercuri sute de persoane și mașini: Amenzi de aproape 40.000 de lei În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea