Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

29 septembrie. Nașterea lui Arsenie Boca, cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

29 septembrie. Nașterea lui Arsenie Boca, cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea

Astăzi se împlinesc 114 ani de la nașterea lui Arsenie Boca, ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop.

Citește și : Arsenie Boca, cunoscut ca și „Sfântul Ardealului”, canonizat în 2025: Viața marelui părinte

S-a născut pe 29 septembrie 1910, la Vața de Sus, Hunedoara, primind numele de Zian-Vălean, și a trecut la cele veșnice pe 28 noiembrie 1989, la vârsta de 79 de ani, la Sinaia, fiind înmormântat, după dorința proprie, la mănăstirea Prislop, pe 4 decembrie 1989, prorocind că aici va fi loc de pelerinaj.

De-a lungul vieții a fost hăituit de Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și Oradea.

Arsenie Boca este considerat de unii dintre ucenicii săi cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea, la mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, perindându-se zilnic sute de pelerini.

Anul acesta a fost canonizat cu titulatura: Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, cu cinstire în ziua de 28 noiembrie, urmând să fie proclamat în anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română va aniversa un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, aduce la cunoștință Gheorghe Berghian.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Autostrada Sibiu-Pitești: Cum arată tunelurile „Daniela” și „Alina” ce se construiesc pe secțiunea Tigveni- Curtea de Argeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autostrada Sibiu-Pitești: Cum arată tunelurile „Daniela” și „Alina” ce se construiesc pe secțiunea Tigveni- Curtea de Argeș Primul tunel rutier la nivel de autostradă se construiește pe autostrada Sibiu-Pitești, pe sub Dealul Momaia din județul Argeș, iar lucrările au ajuns într-un punct avansat, a anunțat recent secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea