Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Obligațiile legale ale părinților care pleacă din țară și își lasă copiii în grija apropiaților. Ce prevede legislația

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Obligațiile legale ale părinților care pleacă din țară și își lasă copiii în grija apropiaților. Ce prevede legislația

Tot mai mulți părinți români aleg să plece la muncă în străinătate, în căutarea unui trai mai bun. Din păcate, acest lucru implică adesea separarea de copii, care sunt lăsați în grija rudelor sau a persoanelor apropiate. Însă cei mai mulți dintre acești părinți nu sunt conștienți de faptul că au anumite obligații legale față de copiii lor atunci când pleacă peste hotare.

Conform legislației din România, atunci când părinții părăsesc țara pentru o perioadă îndelungată, aceștia sunt obligați să desemneze o persoană care să preia, în mod oficial, responsabilitățile părintești pe durata absenței lor. Această măsură este luată pentru a asigura siguranța și bunăstarea copilului și pentru a-i proteja drepturile.

Citește și: Fondul clasei, interzis în școlile din România în anul școlar 2024-2025. Sancțiuni pentru instituțiile care colectează bani de la părinți

Trebuie să notifice serviciul de asistență socială cu cel puțin 40 de zile înainte

Aceștia trebuie să notifice serviciul public de asistență socială de la domiciliu cu cel puțin 40 de zile înainte de plecarea din țară, indicând și persoana care se va ocupa de copil în absența lor. Această obligație se aplică și tutorelui legal.

La rândul ei, persoana desemnată pentru a avea grijă de copil trebuie să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi să fie membru al familiei extinse sau să aibă o legătură strânsă cu copilul, să fie adult și să poată oferi siguranță materială și morală pentru creșterea acestuia.

Instanța de tutelă are responsabilitatea de a valida alegerea persoanei desemnate să îngrijească copilul și poate decide, la cerere sau din proprie inițiativă, transferul temporar al autorității părintești către aceasta. Acest transfer poate fi extins pe durata absenței părinților.

În plus față de aceste obligații, legea prevede și măsuri de sprijin pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Astfel, serviciile publice de asistență socială oferă consiliere și informare atât părinților, cât și persoanelor desemnate, privind drepturile și responsabilitățile acestora.

De asemenea, autoritățile, organizațiile neguvernamentale și alte instituții pot iniția proiecte finanțate din fonduri publice sau europene pentru a sprijini acești copii. Aceste inițiative pot include servicii variate, cum ar fi suport educațional și psihologic, activități recreative, sprijin material pentru educație, programe de educație parentală, rețele de intervenție locală și cercetări despre migrație și efectele acesteia asupra copiilor.

Părinții trebuie să colaboreze cu instituțiile și persoanele implicate în îngrijirea și educația copilului, luând măsurile necesare pentru a asigura respectarea drepturilor acestuia.

Conform legislației românești, mai multe instituții au responsabilitatea de a monitoriza îngrijirea copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate: serviciile publice de asistență socială, școlile, instanțele de tutelă și autoritățile locale.

Nerespectarea acestei obligații poate avea consecințe legale grave. Părinții riscă să fie acuzați de neglijență parentală, ceea ce poate duce la sancțiuni sau chiar la pierderea drepturilor părintești. În plus, lăsarea copiilor fără o îngrijire adecvată poate afecta emoțional și psihologic dezvoltarea acestora, provocând sentimente de abandon și insecuritate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

30 septembrie – 25 octombrie 2024 | Circulația rutieră pe valea Oltului, ÎNCHISĂ în reprize de 15 minute pe trei sectoare ale DN 7, între Râmnicu Vâlcea şi Sibiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

30 septembrie – 25 octombrie 2024 | Circulația rutieră pe valea Oltului, ÎNCHISĂ în reprize de 15 minute pe trei sectoare ale DN 7, între Râmnicu Vâlcea şi Sibiu Circulaţia rutieră va fi închisă, de luni, 30 septembrie 2024, în reprize de 15 minute, pe trei sectoare ale DN 7, între Râmnicu Vâlcea şi Sibiu, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea