Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Politică Administrație

Ajutoare de urgență și comunitare pentru persoane. Ce sume de bani pot fi acordate, situații și condiții

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Ajutoare de urgență și comunitare pentru persoane. Ce sume de bani pot fi acordate, situații și condiții

Persoanele singure și familiile din municipiul Alba Iulia vor putea primi ajutoare de urgență și ajutoare comunitare în baza unei anchete sociale, reiese dintr-un Proiect de Hotărâre inițiat de edilul municipiului Alba Iulia „privind stabilirea situațiilor deosebite în care se află persoanele din municipiul Alba Iulia și care necesită acordarea unor ajutoare de urgență și ajutoare comunitare”,  în limita fondurilor prevăzute cu această destinație în bugetul local, prin dispoziția primarului, emisă în urma efectuării anchetelor sociale de către personalul Direcției de Asistență Socială. Ajutoarele de urgență și ajutoarele comunitare vor fi calculate în raport cu Indicatorul Social de Referință (ISR) a cărui valoare a fost majorată începând cu 1 martie 2024 de la 598 de lei la 660 de lei.

Citește și: Grup de lucru nou în Primăria Alba Iulia. Listă nume: Cine va asigura condiții decente de viață și locuit persoanelor vulnerabile

Situaţii deosebite în care se află persoanele singure și familiile din municipiul Alba Iulia, care pot primi ajutoare de urgență/ajutoare comunitare în baza anchetei sociale.

Art.1 Situaţii deosebite în care se află persoanele singure și familiile din municipiul Alba Iulia, care pot primi ajutoare de urgență în baza anchetei sociale, după cum urmează:

(1) apariția sau sporirea riscului de excluziune socială în urma unor calamități naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii:

1.1 ajutor pentru plata/decontarea unor materiale de construcții sau/si bunuri, alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte rezultate ca urmare a evenimentelor enumerate mai sus.

Plata/decontarea cheltuielilor cu materialele de construcții se realizează după ce solicitantul prezintă un deviz de lucrări care cuprinde materialele de construcții necesare reparării și costul acestora.

Suma acordată este 16 X ISR .

În cazul bunurilor, alimentelor, îmbrăcămintei și încălțăminte suma este de 8 X ISR.

(2) pierderea sau limitarea capacităților de integrare socială a persoanelor cu afecțiuni grave:

2.1 ajutor pentru decontarea transportului și/sau cazare în altă localitate/țară pentru analize, investigații medicale, tratamente post și preoperatorii cât și pentru intervenții chirurgicale în unitățile medicale de stat sau private în baza recomandării de la medicul specialist.

Plata cheltuielilor prezentate mai sus se poate efectua în condițiile în care solicitantul prezintă la momentul depunerii cerererii documente prin care să facă dovada sumelor solicitate.

Decontul cheltuielilor prezentate mai sus se poate efectua prin prezentarea de către solicitant a dovezilor cheltuielii sumelor pentru care se solicită ajutorul de urgență (facturi fiscale, chitanțe, bonuri de casă etc).

Art.2. Situaţii de dificultate în care se află persoanele singure și familiile din municipiul Alba Iulia, care pot primi ajutoare comunitare în baza anchetei sociale, după cum urmează:

(1) situații care împiedică îngrijirea copiilor:

1.1 ajutor pentru cheltuieli particulare, pentru șanse egale la o viață socială, a menținerii copilului în familia sa și respectarea drepturilor copilului.

Pot beneficia de acest tip ajutor comunitar părinții sau alți reprezentanți legali ai minorului care se încadrează în condițiile prezentei hotărâri. Aceștia pot solicita ajutoare comunitare pentru achiziționarea unor bunuri/servicii necesare creșterii, dezvoltării și facilitării educației copilului (ex. îmbrăcăminte, încălțăminte, hrană și alte bunuri/servicii considerate necesare menținerii copilului în familia sa, cu acces egal la serviciile sociale, medicale și educaționale, cu respectarea drepturilor copilului).

Se acordă suma maxima de 2 X ISR/copil.

1.2 ajutor pentru părinții/aparținătorii legali care au în îngrijire tripleți. Acest tip de ajutor comunitar se acordă o singură dată, la cerere, până la împlinirea vârstei de 1 an a copiilor.

Suma acordată va fi de 10 x ISR.

(2) lipsa accesului egal la rețelele publice de utilități și a unei surse de căldură:

2.1 ajutor pentru racordarea la rețelele publice de utilități de strictă necesitate.

Pot solicita ajutor comunitar pentru racordarea la rețelele de utilități, persoanele care au obținut de la furnizorii de utilități de strictă necesitate avizul tehnic de racordare și costul aferent racordării. Ajutorul se acordă în procent de 75% din valoarea aferentă costurilor pentru racordare.

2.2 ajutorul pentru menținerea accesului la rețelele publice de utilități de strictă necesitate:

Pot solicita ajutor comunitar pentru plata datoriilor acumulate la furnizorul unui serviciu de utilități. Ajutorul se acordă în procent de 50% din suma datorată.

În cazul în care aceeași persoana/familie revine cu o nouă solicitare în următorul an calendaristic ajutorul se acordă în procent de 25% din suma datorată.

Acest tip de ajutor se acordă maxim doi ani consecutiv.

2.3 ajutor pentru rebranșarea la rețelele publice de utilități:

Pot solicita acest tip de ajutor persoanele care au fost debranșate de la reteaua de utilitați din cauza datoriilor acumulate. Ajutorul constă în plata a 50% din datoria acumulată și costurile pentru rebranșare. Pentru restul de plată datorat furnizorului unui serviciul de utilități, solicitantul trebuie să prezinte angajamentul de plată încheiat între solicitant și furnizor după acordarea acestui tip de ajutor.

2.4 ajutor comunitar pentru achiziționarea unei sobe de încălzit/gătit.

Se acordă suma maxima de 2 X ISR.

2.5 ajutor comunitar pentru achiziționarea unei centrale termice

Pentru persoanele singure/familiile care solicită ajutor comunitar pentru achiziționarea unei centrale termice, acestea trebuie să facă dovada că sunt proprietare ale imobilului. Nu se acordă ajutor comunitar pentru achitarea proiectului instalației de gaze naturale, aprobări și autorizații, achiziționarea caloriferelor sau a celorlalte materiale necesare instalării/montării centralei.

Se acordă suma maximă de 8 X ISR.

2.6 ajutor pentru încălzirea locuinței:

Pot solicita acest tip de ajutor comunitar persoanele care nu pot beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței conform legislației în vigoare din motive neimputabile lor.

Condițiile și cuantumul ajutorului acordat este conform precizărilor din acte normative specifice privind ajutorul pentru încălzirea locuinței.

(3) Pierderea funcţionalităţii spaţiului de locuit:

3.1 ajutor pentru reabilitarea strict necesară a locuinţei unice

Pentru acordarea acestui tip de ajutor comunitar solicitantul trebuie să facă dovada că este proprietar sau că are drept de folosință pe o perioadă lungă de timp asupra imobilului pentru care solicită ajutorul (cel puțin încă 3 ani de la data depunerii cererii). Acordarea ajutorului se va face ținând cont de devizul de lucrări autorizat care să cuprindă necesarul de materiale și costul acestora sau oferte de preț de la societăți comerciale acolo unde nu este necesar devizul de lucrări (ex. achiziționarea de uși, parte din acoperiș, ferestre sau materiale de construcție necesare pentru reparații).

Se acordă suma maximă de 10 X ISR.

(4) imposibilitatea reintegrării sociale a persoanelor care au executat o pedeapsă privativă de libertate:

4.1 ajutor pentru plata chiriei pentru o perioada de 3 luni cu posibilitatea de prelungire de până la 6 luni, după caz;

Pot solicita acest tip de ajutor persoanele liberate din penitenciar dacă se prezintă la sediul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia în termen de 30 de zile de la liberare și prezintă o hotărâre definitivă a instanței de judecată. Solicitantul trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele condiții conform Legii nr. 292/2011 cu modificările și completările ulterioare:

– nu are adăpost;

– nu are loc de muncă;

– nu are alte venituri stabile;

– nu are rețea de suport familială.

Solicitantul trebuie să prezinte un contract de închiriere înregistrat la ANAF. Ajutorul poate fi acordat pe o perioadă de maxim 3 luni, cu posibilitatea de prelungire de până la 6 luni, după caz.

Suma acordată va fi de pană la 1,5 X ISR.

(5) pierderea sau limitarea capacităților de integrare socială a persoanei singure sau familiei în urma evacuării din locuință:

5.1 ajutor pentru plata chiriei pentru o perioada de 3 luni cu posibilitatea de prelungire de până la 6 luni, după caz;

Pentru acordarea acestui tip de ajutor comunitar, solicitantul trebuie să prezinte notificări/somații sau o hotărâre judecătorească de evacuare.

Suma acordată va fi de până la 1,5 X ISR.

(6) imposibilitatea procurării unor bunuri mobile de strictă necesitate pentru nevoile unei persoane singure sau familii:

6.1 ajutor pentru achiziționarea unor bunuri de strictă necesitate (ex: mobilier, aparate electrocasnice etc.)

Suma acordată va fi de până la 8 X ISR

(7) imposibilitatea achitării unor taxe care pot determina pierderea sau limitarea accesului la serviciile sociale/medicale/educaționale după cum urmează:

7.1 ajutor pentru plata unor referate medicale în vederea obținerii certificatului de încadrare în grad de handicap;

Se pot solicita ajutoare comunitare pentru plata/decontul unor referate și scrisori medicale necesare obținerii certificatului de încadrare în grad de handicap și alte documente medicale necesare obținerii pensiei de invaliditate.

Suma acordată va fi de până la 1,5 X ISR

7.2 ajutor pentru plata unor documente necesare în vederea acordării unor servicii/beneficii sociale(C.I., analize medicale…etc).

Suma acordată va fi de până la 1,5 X ISR.

7.3 ajutor pentru plata abonamentului pentru mijloacele de transport în comun.

Pot beneficia de acest tip de ajutor de urgență persoanele care se află în evidența DAS Alba Iulia cu beneficii/servicii care se încadrează în condițiile prezentei hotărâri și necesită sprijin în vederea plății abonamentului lunar pentru mijloacele de transport în comun pentru facilitarea deplasării la instituțiile de asistentă socială/medicale/educaționale și care nu beneficiază de abonament gratuit conform altor prevederi legale.

(8) imposibilitatea achiziționării unor medicamente/suplimente alimentare, materiale sanitare și dispozitive medicale:

8.1 ajutor pentru plata/decontarea unor medicamente/suplimente alimentare și materiale sanitare strict necesare;

Cererea va fi însoțită obligatoriu de acte medicale doveditoare (rețete sau tratamente prescrise de medic). Pentru medicamentele care sunt parțial decontate prin CAS, ajutorul comunitar va consta în plata diferenței până la suma integrală, dar nu mai mult de cuantumul stabilit de prezenta hotărâre.

Suma acordată este de până la 2 X ISR.

8.2. cheltuieli pentru plata/decontarea unor dispozitive medicamente

Se pot achiziționa/deconta dispozitive medicale și alte accesorii medicale pentru cazurile în care Casa de Asigurări de Sănătate nu asigură în totalitate suma necesară procurării acestora. Cererea va fi însoțită obligatoriu de acte medicale doveditoare ale stării de sănătate și adeverință eliberată de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba din care să rezulte cuantumul acordat de către această instituție.

Suma acordată va fi de până la 8 X ISR.

(9) imposibilitatea susținerii financiare a înmormântării:

9.1 ajutor pentru decontarea costurilor cu înmormântarea în cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor minim de incluziune sau al persoanei singure beneficiare de ajutor minim de incluziune.

Pot beneficia de acest tip de ajutor comunitar persoana singură/membrii unei familii beneficiare de ajutor de incluziune sau alte persoane care fac dovada că au suportat cheltuielile cu înmormântarea.

Suma decontată reprezintă 50% din ajutorul de înmormântare acordat de către Casa Națională de Pensii Publice. Cuantumul ajutorului de deces este stabilit anual în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Este necesară eliberarea unei adeverințe de către Direcția de Asistență Socială Alba Iulia prin care se atestă faptul că decedatul a fost beneficiar de venit minim de incluziune. Adeverința este necesară pentru stabilirea costurilor cu înhumarea pentru cazurile sociale de către firma de pompe funebre. Solicitanții acestui tip de ajutor nu se supun condițiilor de la Anexa nr. 2 art. 1.2 din prezenta hotărâre cu excepția prezentării unui act de identitate valabil cu domiciliul/reședința în Alba Iulia.

9.2 ajutor pentru decontarea costurilor cu înmormantarea persoanelor/membrilor familiei deoarece susținătorii legali nu pot să își îndeplinească obligațiile familiale datorită stării de sănătate sau situației economice precare și nu beneficiază de ajutor de înmormântare acordat de către Casa Naționala de Pensii Publice.

Suma decontată reprezintă 50% din ajutorul de înmormântare acordat de către Casa Națională de Pensii Publice. Cuantumul ajutorului de deces este stabilit anual în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Este necesară eliberare unei adeverințe de către Direcția de Asistență Socială Alba Iulia prin care se atestă faptul că familia decedatului este caz social. Adeverința este necesară pentru stabilirea costurilor cu înhumarea pentru cazurile sociale de către firma de pompe funebre.

Stabilirea dreptului la ajutor de urgență și ajutor comunitar se realizează ținându-se seama de bunurile familiei sau, după caz, ale persoanei singure. Bunurile ce conduc la excluderea acordării unor ajutoare de urgență și ajutoare comunitare sunt următoarele:

A. Bunuri imobile · Clădiri, alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente. Persoana sau familia care deține, pe lângă locuința de domiciliu, o cotă parte dintr-o altă clădire/spațiu locativ/imobil poate benefícia de unor ajutoare de urgență și ajutoare comunitare indiferent de mărimea cotei, dacă prin această posesiune nu poate valorifica bunul respectiv.

B. Bunuri mobile

Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulație pe drumurile publice.

Autovehicul cu drept de circulație pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor utilizate si/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Șalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcațiuni.

C. Depozite bancare

Cel puțin unul dintre membrii familiei deține , în calitate de titular, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de 3 ori față de valoarea câștigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Deputatul Alin Ignat, candidat la alegerile parlamentare din partea partidului condus de Mircea Geoană, România în Acțiune

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Deputatul Alin Ignat, candidat la alegerile parlamentare din partea partidului condus de Mircea Geoană, România în Acțiune Alin Ignat, deputat candidat la alegeri parlamentare din partea România în Acțiune: „Candidez pentru un nou mandat de deputat, la alegerile parlamentare din această iarnă. Pentru decență, seriozitate și rezultate în Parlament. Am acceptat propunerea de a mă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea