Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

Profesorul Gheorghe Albu, om de seamă al județului Alba, împlinește astăzi frumoasa vârstă de 74 de ani. Este membru fondator al orchestrei „Crăişorul Munţilor”, pe care o şi dirijează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul Gheorghe Albu, om de seamă al județului Alba, împlinește astăzi frumoasa vârstă de 74 de ani. Este membru fondator al orchestrei „Crăişorul Munţilor”, pe care o şi dirijează

Profesorul Gheorghe Albu, om de seamă al comunei Vințu de Jos, împlinește duminică, 15 septembrie, frumoasa vârstă de 74 de ani. A fost felicitat de întreaga comunitate printr-o postare pe pagina de Facebook, Vințu de Jos, Alba, România.

”Profesorul Gheorghe Albu, “Tezaur uman viu“ nedeclarat, dar recunoscut de cei care îl cunosc, ca un om de seamă al comunei noastre, pe care astăzi îl sărbătorim și îi transmitem cele mai sincere gânduri de prietenie, sănătate și împliniri!”, se notează în postarea de pe pagină.

Gheorghe Albu s-a născut la 15 septembrie 1950, în localitatea Vinţu de Jos din judeţul Alba.

A urmat Liceul Pedagogic din Deva, cursurile şcolii de Muzică din Deva, Universitatea „Hyperion” Bucureşti, Facultatea de Arte, Secţia de Etnomuzicologie şi Folclor, absolvită în anul 1996 sub coordonarea prof. univ. Marioara Murărescu şi a prof. univ. dr. Doina Işfănoni.

În anul 2009, este licenţiat în specializarea Interpretare Muzicală-Taragot, la Facultatea de Muzică a Universităţii de Arte „Vatra” din Baia Mare, sub coordonarea prof. univ. dr. Ovidiu Papană şi a prof. Silviu Baciu.

În ceea ce privește activitatea profesională, Gheorghe Albu a fost învăţător la Vaţa de Jos, profesor la şcoala Populară de Artă din Alba-Iulia, apoi la Liceul de muzică şi Arte plastice, dar și referent la Consiliul Judeţean al Creaţiei Populare Alba. A terminat o lucrare originală, „Metodă de taragot”, pentru tipărire.

În activitatea artistică s-a remarcat ca membru fondator al orchestrei „Crăişorul Munţilor”, pe care o şi dirijează, din Alba Iulia, dar și ca solist instrumentist la clarinet.

Ca solist a participat la numeroase turnee în ţară şi în străinătate, în Europa şi America. Repertoriul său conţine melodii de pe întreg arealul românesc, doine de dor şi jale, învârtite, ţarina, cântece de dragoste, cântece de cătănie şi din folclorul pastoral.

A obţinut premii, diplome şi distincţii pe plan judeţean şi naţional (locul I pe ţară, ca instrumentist, înainte de 1989). A pregătit diferite spectacole la instituţii de cultură, şcoli şi întreprinderi. A fost o prezenţă activă la radio şi televiziune alături de cei mai îndrăgiţi interpreţi de muzică populară din ţară: Ioan Bocşa, Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Dumitru Fărcaş, Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Miriam Bulgaru, triumf la Țiriac Foundation Trophy: Primul trofeu WTA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miriam Bulgaru, triumf la Țiriac Foundation Trophy: Primul trofeu WTA Miriam Bulgaru, sportivă legitimată la CSM Unirea Alba Iulia, a câștigat proba de simplu a turneului WTA 125 Țiriac Foundation Trophy, de la București. Citește și: Miriam Bulgaru (CSM Unirea Alba Iulia), calificare în finală la Țiriac Foundation Trophy! Performanță extraordinară pentru tenismena uniristă! În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea