VIDEO | Povestea ultimului cioban din Alba Iulia: Are 75 de ani și 10 căprițe pe care le ține pentru lapte. ”Sunt bucuros când pot ieși cu ele la pășune”
Povestea ultimului cioban din Alba Iulia: Are 75 de ani și 10 căprițe pe care le ține pentru lapte. ”Sunt bucuros când pot ieși cu ele la pășune”
Creșterea ovinelor devine încet-încet aproape o amintire. Nicolae Negrușa, la cei 75 de ani, este ultimul cioban dintr-o zonă unde creșterea ovinelor era cândva o tradiție.
Bărbatul a lucrat timp de 35 de ani la Spitalul Județean de Urgență Alba ca portar. Având pensia foarte mică, doar 1.200 de lei pe lună, acesta ține de vreo 10 ani câteva capre și mai vinde laptele de la acestea pentru a se mai ajută cu bănuții câștigați astfel: ”Mai demult, banul era ban, cât erau de puțini și nu era scumpete de-asta”, spune bărbatul. În prezent, pensionarul cheltuie lunar 200 de lei doar medicamente și banii abia îi ajung de la o lună la alta.
Citește și: FOTO | Fierarii din România au încins forjele și au bătut nicovalele în Alba, la a doua întâlnire a pasionaților de arta fierului. Îndeletnicire dusă mai departe de un meșteșugar din județ
Omul iubește ceea ce face și spune că este bucuros ori de câte ori poate ieși cu animalele la păsune: ”Aici e aer curat, la animale. Sunt și la pensie, acasă ce să fac. Am stat la bloc, dar eram ca un câine legat. Mai demult pe toate mărginile de pădure era plin de oameni la gratare, la pădure”.
Acesta a început ciobănia de mic copil, de la vârsta de 10 ani și a păstorit animale prin tot județul: ”Un animal dacă îl ai, trebuie să îl îngrijești. Trebuie să îi dai drumul la pășune, să îl adapi, să îi dai mâncare, de mic copil mi-a plăcut să stau la vite.”
Domnul Negrușa își amintește cu regret de timpul trecut, când, spune acesta, în zonă era ”mama oilor și a vacilor”: ”Pe vremea lui Ceaușescu era ciurda la Porțelanu, erau două ciurde. Aici, pe platoul acesta, fiecare avea 50, 60, 100 de oi. Aici era via Gostatului, cât vezi cu ochii. Erau niște struguri, vai mamă dragă. Acum sunt numai ciulini și case”, mărturisește ciobanul.
Bărbatul spune că oamenii care locuiesc în onă nu îi au treaba, iar pe terenul unde își paște căprițele are acordul proprietarului să stea cu animalele: ”Mi-a zis să le bag aici la păscut. Lumea nu zice nimic, doar copiii ce mai veneau să le vadă, mai ales când erau iezii”, mai spune ultimul cioban din Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO, VIDEO | Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă
Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă Un accident rutier grav a avut loc vineri seara, în jurul orei 18.oo, pe DN7, la Vințu de Jos. Două persoane sunt încarcerate după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă. Citește și: FOTO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan