Rămâi conectat

Curier Județean

152 de ani de la trecerea în veșnicie a eroului național Avram Iancu. A fost condus de 36 de preoți pe ultimul drum

Cezar Lancrajan

Publicat

în

152 de ani de la trecerea în veșnicie a eroului național Avram Iancu. A fost condus de 36 de preoți pe ultimul drum

„Ilustrul revoluționar pașoptist Avram Iancu s-a născut în vara anului 1824, în localitatea Vidra de Sus (astăzi, Avram Iancu), județul Alba. Recunoscut pentru temperamentul specific moților, Avram Iancu a provenit dintr-o familie de buni creștini, Gheorghe Iancu, bunicul din partea tatălui, fiind preot ortodox. De profesie avocat, eroul național originar din Țara Moților a rămas în istorie drept unul dintre conducătorii de seamă ai Revoluției de la 1848 din Transilvania, în special datorită rezistenței armate organizate în munți. La Marea Adunare Națională de la Blaj, din 15 mai 1848, Avram Iancu s-a aflat în fruntea a peste 6.000 de moți, prilej cu care a expus revendicările națiunii române din Transilvania.

Citește și: 11 septembrie 2024: Publicația „Avram Iancu. 200 de ani de la naștere”, lansată la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Foto: frescă din biserica parohiei Avram Iancu, protopopiatul Câmpeni,județul Alba.

 

Eroul național Avram Iancu a trecut în veșnicie la data de 10 septembrie 1872, în localitatea Baia de Criș, județul Hunedoara. Pentru a fi anunțată moartea sa, clopotele au fost trase în munți timp de trei zile și trei nopți, în vreme ce moții din Vidra de Sus au ajuns la Țebea încă din data de 11 septembrie.

Slujba înmormântării a avut loc pe 13 septembrie, în „Panteonul Moților” de la Țebea. Ceremonia a fost oficiată lângă „Gorunul lui Horea” din curtea bisericii ortodoxe, după cum a fost dorința eroului Avram Iancu, în prezența a 36 de preoți și a peste 4.000 de credincioși din Transilvania. Pentru jertfa depusă în slujba patriei și a neamului românesc, Avram Iancu a fost declarat „erou al națiunii”.”, transmite Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Feerie de culori, la început de toamnă, în Parcul Dendrologic din Alba Iulia. Natura își schimbă hainele

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Feerie de culori, la început de toamnă, în Parcul Dendrologic din Alba Iulia. Natura își schimbă hainele Toamna își intră în drepturi, la începutul lui septembrie, în Parcul Dendrologic, acolo unde natura își schimbă haina de la o săptămână la alta. Este sărbătoare și spectacol într-un loc aparte al municipiului Alba Iulia. Citește și: Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea