Rămâi conectat

Curier Județean

11 septembrie 2024: Publicația „Avram Iancu. 200 de ani de la naștere”, lansată la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

11 septembrie 2024: Publicația „Avram Iancu. 200 de ani de la naștere”, lansată la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Anul 2024 a fost declarat de Parlamentul României ca fiind „Anul Avram Iancu”, iar instituțiile publice sunt încurajate prin Legea 216/27.03.2023 să organizeze activități culturale dedicate eroului națiunii române, la două secole de la nașterea sa.

În județul Alba, seria manifestărilor dedicate Crăișorului Munților va continua miercuri, 11 septembrie 2024, cu lansarea publicației „Avram Iancu. 200 de ani de la naștere”, număr special al revistei „Caietele Petro Aqua” dedicat memoriei marelui revoluționar transilvănean.

Citește și: 11 septembrie 2024 | „Military SF”, tema lunii septembrie la SF, Fantasy & Horror Club Alba. O nouă întâlnire organizată de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”

Evenimentul va începe la ora 13:00 la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba avându-i ca invitați speciali pe istoricul Tudor Roșu de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și pe ing. dr. Dorin Iancu, membru fondator al Asociației „Petro Aqua”.

Activitatea este organizată de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Asociația Ecologică „Petro Aqua” din Petroșani și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 la Vidra de Sus, județul Alba și a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criș, fiind înmormântat la Țebea, în județul Hunedoara. De profesie avocat, la doar 24 de ani a fost figura centrală a Revoluției Pașoptiste, luptând pentru drepturile românilor din Transilvania.

Deși revoluția nu a avut efecte imediate, a fost considerată un punct de cotitură înspre statul român modern. Prin activitatea sa politică, intelectuală și revoluționară, Avram Iancu a câștigat un loc de cinste în istoria românilor și primul loc în conștiința și inima moților din Munții Apuseni, care îi păstrează și astăzi memoria vie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Aproape 20 de unități de învățământ din județul Alba, în atenția jandarmilor în anul școlar 2024-2025: Activități preventiv-informative, în prima zi de școală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aproape 20 de unități de învățământ din județul Alba, în atenția jandarmilor în anul școlar 2024-2025: Activități preventiv-informative, în prima zi de școală În anul școlar 2024 – 2025, Jandarmeria Alba are cu predilecție în atenție 18 unități de învățământ, dispuse în Municipiul  Alba Iulia precum și în alte localități din județul Alba. Încă din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea