Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO | DEZASTRU după recalcularea pensiilor: Scădere de 5.865 de lei a pensiei pentru o persoană din Alba care a lucrat aproape 40 de ani în minerit, din care 22 de ani în subteran

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | DEZASTRU după recalcularea pensiilor: Scădere de 5.865 de lei a pensiei pentru o persoană din Alba care a lucrat aproape 40 de ani în minerit, din care 22 de ani în subteran

Noua lege a pensiilor, nr. 360/2023, provoacă adevărate drame. Astăzi, la redacția ziaruluunirea.ro, s-a prezentat un pensionar cu o decizie de recalculare a pensiei, din care rezultă o scădere a acesteia de 5.865 de lei!

Citește și: Legea pensiilor nr.360/2023. Proiect de lege pentru corectarea nedreptăților pe care le-a provocat unor categorii de pensionari: Persoane cu dizabilități, mineri, ceferiști, siderurgiști și alții

YouTube video

Omul ne-a povestit că a lucrat aproape 40 de ani în minerit, din care, 22 de ani în subteran și i se pare inechitabil ca în urma unei legi nedrepte să nu i se mai indexeze pensia pe o perioadă 5-10 de ani de acum încolo.

„Am lucrat la Cupru Min Abrud Roșia Poieni, aproape 40 de ani, numai în minerit, dintre care 22 doar de subteran. Restul de grupa a II-a la uzina de preparare, tot în minerit” a spus bărbatul.

Oficialitățile le explică oamenilor că legal, nici o pensie nu va scădea. Parțial, e adevărat. Valoarea nominală a niciunei pensii nu scade în urma recalculării. Ar fi neconstituțional să scadă. În realitate însă, toate pensiile care scad prin deciziile de recalculare, nu vor mai crește până nu ajung la valoarea de referință. În termeni reali, este evident că toate aceste pensii vor scădea, România fiind campioana Europei în materie de inflație! Valoarea reală a pensiei este dată de totalitatea bunurilor și serviciilor pe care le poți achiziționa cu banii respectivi. Valoarea nominală este o simplă cifră.

Citește și: Legea care majorează pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a fost promulgată 

Noua lege a pensiilor, 360/2023, îi nedreptățește în mod grav pe cei care au lucrat în condiții grele de muncă (speciale), pe ceferiști și persoanele care au anumite dizabilități, întrucât acestea pierd puncte de stabilitate.

„Toți colegii mei cu care am lucrat la Cupru Min au pensia diminuată cu cel puțin 1.000 de lei. Sunt multe nemulțumiri. La cât de mult mi-a scăzut pensia, eu nu cred că voi ajunge ziua să prind vreo majorare de 2% sau 5 %, în funcție de cât e rata inflației” a adăugat fostul inginer.

Citește și: Indexare pensii 2025: Câte pensii vor fi înghețate din ianuarie pentru că au o valoare prea mare

Pensionarul ne-a explicat și faptul că, din cauza condițiilor grele de muncă, are probleme de sănătate.

„La vârsta de 66 de ani ai de toate. Probleme cu plămânii, silicoză din cauza prafului de siliciu. Și mai ales în vârf de deal, acolo la Roșia Poieni vara e praf, când plouă e mizerie. Oricum munca în subteran nu e ușoară, trebuie să intri în tunel. Porțiunea aceea de transport minereu de la carieră până la uzina de preparare se face pe tunel cu bandă transportoare și minereul vine pe bandă.

Vă dați seama cât praf iasă din mișcarea aceasta de transport. Problema este pentru toți colegii din țară care au lucrat în condiții grele. Solicit Guvernului și Parlamentului să vină cu o inițiativă legislativă prin care să se acorde drepturile corecte celor care au lucrat în condiții grele”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Apel la DONARE DE SÂNGE grupele A pozitiv și A negativ: ”Pacienții internați la Hematologie, cu leucemie și mielom multiplu au nevoie de transfuzii repetate cu sânge și trombocite”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel la DONARE DE SÂNGE grupele A pozitiv și A negativ: ”Pacienții internați la Hematologie, cu leucemie și mielom multiplu au nevoie de transfuzii repetate cu sânge și trombocite” Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat recent un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A pozitiv și A negativ. ”Avem […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea