Rămâi conectat

Curier Județean

Măsuri pentru deschiderea anului școlar 2024-2025 în siguranță, o prioritate ISU Alba: Activități de îndrumare și control la toate unitățile de învățământ din județ

Bera Larisa

Publicat

în

Măsuri pentru deschiderea anului școlar 2024-2025 în siguranță, o prioritate ISU Alba: Activități de îndrumare și control la toate unitățile de învățământ din județ

Astăzi, 6 septembrie, la sediul Instituției Prefectului, a avut loc o conferință de presa cu tema ,,Măsurile dispuse la nivel județean pentru creșterea siguranței elevilor și desfășurarea unui proces de învățământ intr-un mediu sigur.

La conferința de presă au participat Prefectul județului Alba – domnul Nicolae Albu, Inspectorul Șef al ISU Alba – col. Costea Ovidiu Nicolae și reprezentanți ai DSP Alba, ISJ Alb, IPJ Alba și IJJ Alba.

Citește și: LIVE VIDEO | Care este stadiul de pregătire a școlilor din Alba, înainte de începerea noului an școlar 2024-2025. Autoritățile, verificări în teren la unitățile de învățământ din județ

Inspectorul Șef al ISU Alba a adus la cunoștința celor prezenți rezultatele activităților desfășurate de Inspecția de Prevenire în anul școlar 2023-2024 și măsurile dispuse pentru începerea anului școlar 2024 – 2025.

Având în vedere obiectivul de asigurare a unui climat de siguranta si desfasurarea unui proces de invatamant intr un mediu sigur, abordarea problematicii va fi facuta prin prisma a doua aspecte.

Primul aspect, din punct de vedere al sigurantei participantilor la actul de invatamant, fie ca vorbim de prescolari, elevi, profesori sau perosnal auxiliar, respectiv respectarea masurilor de prevenire a situatiilor de urgenta pe timpul desfasurarii activitatilor de zi cu zi.

Cel de al doilea aspect, din punct de vedere al sigurantei cladirilor/ spațiilor unde se desfășoară activitatea de învățământ.

Avand în vedere specificul actului de învățământ, acest domeniu reprezintă un domeniu prioritar de actiune fiind desfășurate constant activități de îndrumare și control la toate unitățile de învățământ din judetul Alba.

In acest sens în anul școlar 2023-2024, ISU Alba a derulat mai multe acţiuni orientate spre consolidarea protecţiei în instituțiile de învățământ.

Au fost desfasurate astfel un număr de 48 controale de prevenire, pe timpul cărora au fost constatate 325 nereguli, din care 28 au fost soluționate pe timpul controalelor, au fost aplicate 273 sancțiuni contravenționale, din care 259 avertismente și 14 amenzi contravenționale, în cuantum de 17.000 lei.

Principalele nereguli constatate în urma controalelor au fost: reducerea gabaritelor căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor materiale, neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, nemarcarea căilor de evacuare pentru persoane în caz de incendiu cu indicatoare standardizate, neasiguararea necesarului mimim de stingătoare portabile cu pulbere, neverificarea instalației electrice, , lipsa autorizației de securitate la incendiu etc.

Menționăm faptul că, atunci când este posibil, controalele desfăşurate includ şi executarea de exerciţii de alarmare și evacuare, cu angrenarea elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, scopul acestor exerciții fiind acela de formare a deprinderilor necesare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Astfel, au fost executate 43 exerciții de evacuare/intervenție și 43 instruiri, la care au participat 3825 persoane.

De asemenea, tot pentru instruirea copiilor, tinerilor și personalului din cadrul unităţilor de învăţământ am desfașurat și activităţi de informare preventivă şi educare a elevilor în ceea ce privește comportamentul în cazul producerii unui incendiu sau a altor situaţii de urgenţă, activitati desfasurate sub forma unor lectii deschise la care au participat 379 elevi și profesori.

La toate aceste activități se mizează foarte mult pe interacțiunea directă cu aceștia scopul fiind acela de a crea niște automatisme și un comportament adecvat în cazul producerii unor situații de urgență.

Din punct de vedere al avizării – autorizării in ceea ce privește securitatea la incendiu, s-a facut tot posibilul ca personalul inspectoratului să vină în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesare.

În perioada de referință, la nivelul inspectoratului s-au înregistrat un număr de 50 solicitări pentru emiterea avizului de securitate la incendiu și 6 solicitări pentru emiterea autorizației de securitate la incendiu, fiind emise până în prezent 29 avize de securitate la incendiu și 4 autorizații de securitate la incendiu. De asemenea, au fost 11 solicitări pentru acordarea asistenței tehnice de specialitate pentru obtinerea avizelor sau autorizatiilor de securitate la incendiu, toate fiind solutionate in favoarea beneficiarilor.

Ca urmare, la nivelul județului Alba, din totalul celor 599 clădiri cu destinația de unități de învățământ, 403 nu fac obiectul autorizării, 72 au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar 124 sunt neautorizate dar care, unele se afla în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare ca urmare lucrarilor de modernizare sau extindere desfasurate.

Un lucru important pe care il aducem in atentie este faptul că, beneficiarul este exclusiv responsabil pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Pe de altă parte, precizăm faptul că deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu duce la cresterea riscului producerii unui incendiu atata timp cat sunt indeplinite celelalte măsuri de apărare împotriva incendiilor necesar a fi luate pe timpul exploatarii cladirilor.

Avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcţii noi sau pentru dezvoltarea (extinderea), modernizarea ori pentru schimbarea destinaţiei celor existente (art. 30, alin. 1 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările ulterioare) .

Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu se stabilesc în funcţie de categoria de importanţă, regimul de înălţime, destinaţie, suprafeţe construite/desfăşurate, număr de utilizatori etc.

Precizăm că unitățile de învățământ nu intră sub incidența H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționarii ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, în sensul în care nu poate fi dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

În final, Inspectorul Șef – col. COSTEA Ovidiu Nicolae a precizat faptul că „Asigurarea unui climat de siguranță în școli nu este pentru noi doar un obiectiv, ci și o obligație morală față de copii nostri și de aceea trebuie să fim vigilenți și responsabili în toate acțiunile noastre, pentru ca fiecare instituție de învătământ să rămână un loc de învățare sigur și fără riscuri. De asemenea, transmitem mulțumiri tuturor instituțiilor cu care colaboram pentru atingerea acestor deziderate și considerăm că rezultatele eforturilor noastre se vad deja în activitațile desfașurate zi de zi.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

20 – 22 septembrie 2024 | „LIONS MUSIC FESTIVAL” la Alba Iulia: Eveniment caritabil pentru acordarea a 10 burse de merit în valoare de 1.500 de lei pentru olimpicii naționali din județ. PROGRAM

Bera Larisa

Publicat

în

20 – 22 septembrie 2024 | „LIONS MUSIC FESTIVAL” la Alba Iulia: Eveniment caritabil pentru acordarea a 10 burse de merit în valoare de 1.500 de lei pentru olimpicii naționali din județ. PROGRAM În perioada 20-22 septembrie 2024, Clubul Lions Alba Iulia Gemina desfășoară un proiect caritabil cu titlul “Lions Music Festival” la Palatul Principilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea