Rămâi conectat

Actualitate

Din primăvară, 5 milioane de români ar putea plăti facturi duble la energie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Din primăvară, 5 milioane de români ar putea plăti facturi duble la energie

Ministerul Energiei a convocat miercuri, 4 septembrie 2024, Comandamentul pentru inventarierea stocurilor de electricitate şi gaze naturale de care vom avea nevoie la iarnă. Autorităţile spun că vom trece de sezonul rece fără teamă că vom tremura în case şi că vom avea de plătit facturi uriaşe. Experţii în energie sunt, însă, îngrijoraţi pentru ce va urma din primăvară, când statul nu va mai plafona tarifele. Acum, la bursă, preţurile sunt la un nivel record.

Suntem la adăpost de scumpiri încă şase luni, cât timp rămân plafonate facturile la gaz şi electricitate.

Facturile în sine pot creşte şi dacă preţul per kwh oră rămâne acelaşi. Poate fi un consum mai mare, dacă iarna asta va fi mai grea decât iarna trecută. Facturile sunt plafonate. Dupa perioada aceasta de la 1 aprilie, vom vedea cum vom pregati, daca trecem la masuri tintite pentru consumatorii vulnerabili”, Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Citește și: Va mai fi sau nu subvenționată energia electrică din 2025: Cât vor scoate din buzunar românii în funcție de consum

Cinci milioane de consumatori plătesc acum cel mai mic preţ la electricitate

Cinci milioane de consumatori plătesc acum cel mai mic preţ la electricitate, 68 de bani pe kWh, dar facturile s-ar putea dubla la primăvară, avertizează furnizorii. Preţurile mari de pe bursă ar putea influenţa şi ele noile contracte. Pe piaţa angro, megawattul a ajuns la un nivel record, 1.000 de euro/MWh, de 25 de ori mai mare decât acum patru ani.

„Din cauza că nu avem suficientă capacitate instalată în special pe regenerabile, noi nu avem preţuri negative de care se bucură germanii, francezii. Autorităţile sunt datoare să vina cu o analiză mult mai clară de ce în România avem asemena preţuri monstruoase pe piata angro de energie electrică”, Corina Murafa, expert în energie.

„Din păcate, anul acesta faţă de anul trecut am importat energie electrică. Din cauza condiţiilor meteo, a anumitor aspecte tehnice, am produs mai puţin”, Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

În timp ce autorităţile dau asigurări că vom trece iarna cu bine, specialiştii în energie nu exclud apariţia penelor de electricitate.

Specialiştii în energie nu exclud apariţia penelor de electricitate

„S-ar putea să fie mai multe riscuri. Am văzut recent ce s-ar întâmplat cu grupul 1 de la Cernavodă, care şi-a atins duratat de viata. Eu mă aștept ca la Cernavoda să se mai întâmple niște opriri. Pe gaz stăm bine, depozitele sunt la capacitate mai mare umplute decât altădată”, Corina Murafa, expert în energie.

„La nivelul României, este un procent de 94%. 02.14 Există obligaţia la nivelul UE astfel încât să avem un stoc de 90%”, Vasile Cârstea, directorul general Depogaz.

Vara aceasta, din cauza căldurii excesive, multe linii şi transformatoare electrice au cedat, iar în ţară au fost sute de pene de curent.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Legea care majorează pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a fost promulgată 

Bera Larisa

Publicat

în

Legea care majorează pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a fost promulgată Legea care majorează pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a fost promulgată joi, de președintele României, Klaus Iohannis. Citește și: Indexare pensii 2025: Câte pensii vor fi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea