Rămâi conectat

Actualitate

Nodul rutier de la Cugir, pe Autostrada A1, tot mai aproape de realizare: Indicatorii tehnico – economici, aprobați de Guvern

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nodul rutier de la Cugir, pe Autostrada A1, tot mai aproape de realizare: Indicatorii tehnico – economici, aprobați de Guvern

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 4 septembrie 2024, indicatorii tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții ,,Nod rutier A1 (km 326+155) – DJ 704 (Cugir)”, județul Alba.

Descrierea situaţiei actuale

În prezent, pe autostrada A1 km 326+155, la intersecția cu DJ 704 care supratraversează autostrada, în localitatea Șibot, nu este amenajat nici un fel de acces în autostradă.

Necesitatea amenajării acestui nod rutier a fost relevată și în cadrul Studiu de prefezabilitate realizat anul 2016 prin care s-a analizat amplasarea și realizarea de noi noduri rutiere pe autostrăzile existente.

Citește și: Nodul rutier de la Cugir, pe Autostrada A1 Nădlac-Arad-Sibiu a fost avizat favorabil de către Ministerul Transporurilor

În cadrul documentației tehnico – economice, a fost realizată Analiza multicriterială: au fost analizate 3 variante de amenajare a nodului rutier departajate pe bază a trei criterii, respectiv: costul de referință al fiecărei variante, analiza economică-rentabilitatea economică și mediu.

Oportunitatea investiției – asigură capacitatea de circulație necesară, răspunzând cererii reale de transport, condițiilor corespunzatoare de circulație, cu efecte minime asupra mediului și ale ocupării de terenuri, îmbunătățindu-se
fluența traficului și siguranța rutieră, prin reducerea emisiilor poluante, precum și reducerea costurilor de operare.

Categoria de importanță a obiectivului este ,,normală’’ (C), iar categoria bretelelor nodului rutier, din punct de vedere funcțional și al traficului, se încadrează în clasa tehnică III.

Nodul rutier proiectat este amplasat în imediată apropiere a joncțiunii dintre DN 7 cu autostrada A1, la sud de localitatea Șibot, judetul Alba.

Citește și: Construirea nodului rutier de la Cugir, la Autostrada A1, intră în linie dreaptă: A fost acordat avizul de mediu

Pentru realizarea obiectivului este necesară o suprafață totală de aproximativ 13,1 ha.

Soluţiile tehnice s-au stabilit pe baza concluziilor şi rezultatelor studiilor, investigaţiilor de teren, a normelor şi standardelor în vigoare.

Pentru amenajarea completă a nodului se vor realiza următoarele bretele:

-Breteaua 1 de legătură dintre nodul rutier și Drumul județean DJ 704; L=1.184,00 m;

-Breteaua 2, care va permite accesul la autostrada A1 din breteaua 1, în direcția de mers Timișoara – Sibiu; L=712,00 m;

-Breteaua 3, de ieșire de pe autostrada A1 pe breteaua 1 spre DJ 704, în direcția de mers Timișoara-Sibiu. L=620,00 m

-Breteaua 4, care va permite accesul la autostrada A1 din breteaua 1, în direcția de mers Sibiu – Timișoara; L=630,00 m;

-Breteaua 5, de ieșire de pe autostrada A1 pe breteaua 1 spre DJ 704, în direcția de mers Sibiu – Timișoara. L=501,00 m

Se va moderniza drumul județean existent, în zona intersecției cu sens giratoriu a acestuia cu breteaua 1; L=200.00m

Racordarea bretelelor proiectate la autostrada A1, se realizează prin amenajarea benzilor de accelerare și deccelerare, având lungimea:

• Bretea 2: Lungime accelerare = 347 m;
• Bretea 3: Lungime decelerare = 250 m;
• Bretea 4: Lungime accelerare = 385 m;
• Bretea 5: Lungime decelerare = 235 m;

Nodul rutier proiectat este amplasat în imediata apropiere a joncțiunii dintre DN 7 cu autostrada A1, la sud de localitatea Șibot, județul Alba. Racordarea bretelelor la autostrada A1, se realizează prin amenajarea benzilor de accelerare/deccelerar.

Pasaj peste Autostrada A1

La km 328+100 al autostrăzii A1, se va realiza pe breteaua 1 un pasaj peste autostradă, pentru asigurarea accesului la autostrada, în direcția Sibiu-Timișoara.

Structura are o singură deschidere și o lungime totală de 60.50 m. Are o oblicitate de 96° dreapta față de axul autostrăzii.

Traseul autostrăzii sub pasaj este în curba, iar traseul bretelei pe care se amplasează pasajul este în aliniament, iar panta transversală a căii este de 2.5% (profil neconvertit).

Realizarea nodului rutier va constitui o nouă legătură rutieră a rețelei de drumuri locale din zona proiectului la rețeaua majoră de autostrăzi și conduce la beneficii economice de tipul:

– reducerea costului cu timpul de exploatare al vehiculelor;
– reducerea costului de operare al vehiculelor;
– reducerea costului accidentelor;
– reducerea costului pentru prevenirea poluării mediului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua recalculare a pensiilor 2024: Sporurile permanente sau nepermanente care sunt luate în calcul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua recalculare a pensiilor 2024: Sporurile permanente sau nepermanente care sunt luate în calcul Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că, începând din luna septembrie 2024, va începe recalcularea din oficiu a pensiilor, pe baza adeverințelor depuse de pensionari privind sporurile permanente sau nepermanente obținute de-a lungul carierei. „Este o falsă problemă, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea