Rămâi conectat

Actualitate

Pensii de urmaș 2024: Benefeciarii trebuie să prezinte adeverințele de studiu în termen de 10 zile calenderistice de la începerea anului școlar. Precizările Casei de Pensii Alba

Bera Larisa

Publicat

în

Pensii de urmaș 2024: Benefeciarii trebuie să prezinte adeverințele de studiu în termen de 10 zile calenderistice de la începerea anului școlar. Precizările Casei de Pensii Alba

Începutul anului școlar 2024- 2025 se aproprie cu pași repezi. În acest context, Casa de Pensii Alba a venit cu precizări referitoare la pensiile de urmaș. Benefeciarii au obligația să prezinte adeverințele de studiu în termen de 10 zile calendaristice de la începerea anului școlar/ universitar.

Citește și: Impozitare pensii 2024. Creșterea pragului de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, impusă de PNL

În atentia copiilor beneficiari ai unei pensii de urmaș:

În vederea aplicării unitare a prevederilor art. 101, alin.(1), lit.c si alin. (3) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, vă comunicăm următoarele:

Conform prevederilor art. 74 lit. b) din Legea nr. 360/2023, copiii au dreptul la pensie de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Potrivit prevederilor art. 101 alin. (3) din Legea 360/2023, privind sistemul public de pensii, in situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş în condiţiile prevăzute la art. 74 lit. b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 noiembrie a anului în curs.

Având în vedere prevederile legale susamintite, ca regulă generală, copiii urmași în vârstă de peste 16 ani, au obligația să prezinte in 10 zile calendaristice, de la începerea anului scolar, adeverința în original, din care să rezulte că în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

De asemenea, facem precizarea că studenții urmași au obligația ca în termen de 10 zile calendaristice, de la începerea anului universitar, să prezinte caselor teritoriale de pensii adeverința în original, din care să rezulte că în anul universitar în curs, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii.

În confomitate cu prevederile art. 64, alin. (2) si (3) din Legea 360/2023, în cazul nedepunerii adeverinței menționate, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie a anului în curs se reține de la plată potrivit procedurii.

CONDUCEREA CJP ALBA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Impozitare pensii 2024. Creșterea pragului de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, impusă de PNL

Bera Larisa

Publicat

în

Impozitare pensii 2024. Creșterea pragului de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, impusă de PNL Camera Deputaților a adoptat legea PNL privind creșterea plagfonului de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 lei, prin care se face dreptate seniorilor cu pensii mici și medii. Citește și: O noua majorare a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea