Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

PENSII 2024: Cum se poate contesta decizia de recalculare a pensiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

PENSII 2024: Cum se poate contesta decizia de recalculare a pensiei

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Pensionarii din România care apreciază că decizia de recalculare a pensiei nu este corectă, au dreptul să o conteste. Aceștia pot întreprinde mai mulți pași pentru contesta calculul făcut de casele de pensii.

1. Depunerea unei contestații la Casa de Pensii

Primul pas este depunerea unei contestații la casa de pensii care a emis decizia. Pensionarul are la dispoziție 45 de zile de la data primirii deciziei pentru a face acest lucru.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Ce trebuie să conțină contestația?

-Datele personale (nume, prenume, CNP, adresă).

-Numărul și data deciziei care este contestată.

-Motivele pentru care pensionarul nu este de acord cu recalcularea.

-Cerințe specifice (de exemplu, recalcularea corectă a pensiei).

-Copii ale documentelor justificative (acte de muncă, dovezi suplimentare etc.).

-Contestația se depune fie direct la casa de pensii, fie prin poștă, cu confirmare de primire.

Citește și: Pensii 2024 | Ce se întâmplă cu pensia socială minimă garantată după recalcularea pensiilor

2. Se așteaptă răspunsul Casei de Pensii

După depunerea acestei contestații pensionarii trebuie să aștepte 45 de zile pentru a primi un răspuns de la Casa de Pensii. Dacă decizia este favorabilă, pensia va fi recalculată conform noilor date.

3. Depunerea unei acțiuni în instanță

Dacă răspunsul casei de pensii nu este satisfăcător sau dacă nu se primește niciun răspuns în termenul legal, pensionarul are dreptul să se adreseze instanței.

Ce trebuie făcut

Se depune o cerere de chemare în judecată la tribunalul din raza de domiciliu, în termen de 30 de zile de la primirea răspunsului la contestație sau de la expirarea termenului de 45 de zile în care casa de pensii trebuia să trimită un răspuns.

Se anexează la cerere copii ale documentelor depuse la casa de pensii, decizia contestată și răspunsul primit (dacă există).

Ce se întâmplă mai departe?

Instanța va analiza cazul și va decide dacă recalcularea a fost corectă sau nu. Dacă hotărârea instanței este favorabilă, casa de pensii va fi obligată să recalculeze pensia în conformitate cu decizia instanței.

4. Recomandări suplimentare

Este recomandată consultarea unui avocat specializat în dreptul muncii sau pensii, dacă situația este complexă sau dacă este nevoie de ajutor pentru a întocmi documentele necesare.

Documentele trebuie bine verificate înainte de a fi depuse pentru recalculare. Uneori, greșelile pot apărea din cauza unor documente incomplete sau incorect completate.

Contestarea deciziei de recalculare a pensiei este un proces care necesită atenție la termene și detalii, dar care poate asigura drepturile financiare corecte pentru perioada de pensionare.

Ministrul Muncii nu vrea ca pensionarii să ajungă la instanțe

Calea cea mai uşoară pentru pensionarii care nu sunt lămuriţi cu privire la decizia de recalculare este de a cere verificări la casele teritoriale de pensii, a declarat la finalul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

„Calea cea mai uşoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la casele teritoriale de pensii, în cazul în care nu sunt lămuriţi cu privire la decizia de recalculare. Există acum pe noua lege posibilitatea de a merge la casele de pensii pentru verificări, iar colegii noştri, dacă constată neconcordanţe, au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire. Eu nu îmi doresc ca pensionarii să ajungă la instanţă.

Îmi doresc ca pensionarii să fie mulţumiţi de această reformă. Îmi doresc ca pensionarii să aibă o viaţă mai bună datorită acestei reforme şi, sigur, îmi doresc să avem un mare pas înainte cu privire la fiecare dintre noi, fiecare asigurat.
Mesajul meu pentru fiecare român care ne priveşte este acela de a nu accepta muncă la gri, de a înţelege: cu cât contribui mai mult, cu atât vei avea o pensie mai bună şi că, în acest moment, avem două elemente esenţiale pe care se bazează sistemul de asigurări sociale din România contributivitatea şi stagiul de cotizare (…) Datorită noii legi vei fi recompensat printr-un cuantum mai mare al pensiei”, a afirmat Bucura-Oprescu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” şi cer „creşterea numărului de angajaţi, pentru reducerea sarcinilor” Citește și: Taxe, salarii și pensii din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea