Rămâi conectat

Politică Administrație

Alegeri parlamentare 2024: Guvernul României a stabilit și aprobat calendarul electoral pentru alegerile din 1 decembrie. Când începe campania electorală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alegeri parlamentare 2024: Guvernul României a stabilit și aprobat calendarul electoral pentru alegerile din 1 decembrie. Când începe campania electorală

Guvernul a adoptat miercuri legislația necesară, concretizată în 3 hotărâri de Guvern, care stabilesc în detaliu calendarul electoral, măsurile tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 1 decembrie 2024.

Astfel, până la 10 septembrie trebuie să se depună la BEC protocolul de constituire a unei alianțe electorale.

16 septembrie este termenul limită până la care alegătorii cu domiciliul în țară, dar cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate, se pot înregistra în registrul electoral cu adresa din străinătate pentru opțiunea de a vota la secția de votare.

Citește și: Marcel Ciolacu și-a anunțat candidatura la președinția României pe grupurile interne ale PSD

Românii din străinătate pot opta pentru votul prin corespondență. AEP are și un site dedicat pentru acest lucru: votstrăinătate.ro.

Tot data de 16 septembrie este termenul până când măsurile diplomatice și oficiile consulare comunică AEP propunerile privind sediile secțiilor de votare din străinătate.

Până la data de 2 octombrie trebuie depuse listele de candidați și candidaturile independente pentru Senat și Camera Deputaților la circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, precum și depunerea listelor de candidați ai organizaților cetățenilor aparținând minorităților naționale pentru toate circumscripțiile electorale.

17 octombrie este data până la care alegătorii cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul prin corespondență.

Tot până la 17 octombrie, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot depune listele de candidați și candidaturile independente în circumscripțiile electorale din țară.

22 octombrie este data limită pentru stabilirea și depunerea semnelor electorale la BEC.

31 octombrie este termenul pentru stabilirea timpilor de antenă care revin partidelor politice, alinațelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care urmează să participe la alegeri.

Campania electorală

La 1 noiembrie începe campania electorală.

La 30 noiembrie, ora 7 se închide campania electorală.

La 30 noiembrie, ora locală 7 începe prima zi de votare la secțiile de votare din străinătate. În aceeași zi, 30 noiembrie, la ora locală 21, se închide prima zi de votare la secțiile de votare din străinătate, iar între orele locale 21.00 – 23.59 continuă votarea în străinătate pentru alegătorii care se află la secția de votare, precum și pentru alegătorii care la aceeași oră se află la rând în afara secției de votare pentru a intra în locația secției de votare. Este vorba aici de orele locale unde sunt aceste secții de votare din străinătate.

La 1 decembrie, ora 7.00 începe votarea în țară și începe a doua zi de votare în străinătate.

La 1 decembrie, ora 21 se încheie votarea în țară și a doua zi de votare din străinătate. Între orele 21.00 – 23.59 continuă votarea în străinătate și pentru cei care sunt la rând în afara secției de votare sau cei care se află în secția de votare și încă nu au apucat să voteze.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | Au fost finalizate lucrările de reabilitare a aducțiunii Câmpeni – Abrud: Investiție de peste 22 de milioane de lei care rezolvă problema alimentării cu apă potabilă a orașului Abrud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au fost finalizate lucrările de reabilitare a aducțiunii Câmpeni – Abrud: Investiție de peste 22 de milioane de lei care rezolvă problema alimentării cu apă potabilă a orașului Abrud Apa CTTA SA Alba, societate al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean Alba, a pus recent în funcțiune o nouă investiție, care rezolvă problema alimentării cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea