Alegeri parlamentare 2024: Guvernul României a stabilit și aprobat calendarul electoral pentru alegerile din 1 decembrie. Când începe campania electorală
Alegeri parlamentare 2024: Guvernul României a stabilit și aprobat calendarul electoral pentru alegerile din 1 decembrie. Când începe campania electorală
Guvernul a adoptat miercuri legislația necesară, concretizată în 3 hotărâri de Guvern, care stabilesc în detaliu calendarul electoral, măsurile tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 1 decembrie 2024.
Astfel, până la 10 septembrie trebuie să se depună la BEC protocolul de constituire a unei alianțe electorale.
16 septembrie este termenul limită până la care alegătorii cu domiciliul în țară, dar cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate, se pot înregistra în registrul electoral cu adresa din străinătate pentru opțiunea de a vota la secția de votare.
Citește și: Marcel Ciolacu și-a anunțat candidatura la președinția României pe grupurile interne ale PSD
Românii din străinătate pot opta pentru votul prin corespondență. AEP are și un site dedicat pentru acest lucru: votstrăinătate.ro.
Tot data de 16 septembrie este termenul până când măsurile diplomatice și oficiile consulare comunică AEP propunerile privind sediile secțiilor de votare din străinătate.
Până la data de 2 octombrie trebuie depuse listele de candidați și candidaturile independente pentru Senat și Camera Deputaților la circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, precum și depunerea listelor de candidați ai organizaților cetățenilor aparținând minorităților naționale pentru toate circumscripțiile electorale.
17 octombrie este data până la care alegătorii cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul prin corespondență.
Tot până la 17 octombrie, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot depune listele de candidați și candidaturile independente în circumscripțiile electorale din țară.
22 octombrie este data limită pentru stabilirea și depunerea semnelor electorale la BEC.
31 octombrie este termenul pentru stabilirea timpilor de antenă care revin partidelor politice, alinațelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care urmează să participe la alegeri.
Campania electorală
La 1 noiembrie începe campania electorală.
La 30 noiembrie, ora 7 se închide campania electorală.
La 30 noiembrie, ora locală 7 începe prima zi de votare la secțiile de votare din străinătate. În aceeași zi, 30 noiembrie, la ora locală 21, se închide prima zi de votare la secțiile de votare din străinătate, iar între orele locale 21.00 – 23.59 continuă votarea în străinătate pentru alegătorii care se află la secția de votare, precum și pentru alegătorii care la aceeași oră se află la rând în afara secției de votare pentru a intra în locația secției de votare. Este vorba aici de orele locale unde sunt aceste secții de votare din străinătate.
La 1 decembrie, ora 7.00 începe votarea în țară și începe a doua zi de votare în străinătate.
La 1 decembrie, ora 21 se încheie votarea în țară și a doua zi de votare din străinătate. Între orele 21.00 – 23.59 continuă votarea în străinătate și pentru cei care sunt la rând în afara secției de votare sau cei care se află în secția de votare și încă nu au apucat să voteze.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan