Rămâi conectat

Curier Județean

10 lucruri pe care nu le știai despre concediul de odihnă: Drepturi, reguli și beneficii

Bera Larisa

Publicat

în

10 lucruri pe care nu le știai despre concediul de odihnă: Drepturi, reguli și beneficii

Concediul de odihnă reprezintă un drept al angajaților, oferit de angajatori pentru a le permite să se relaxeze și să ia o pauză după perioadele de muncă. Reglementările privind concediul de odihnă sunt stabilite de legislația muncii în fiecare țară și pot varia în funcție de norme și reglementări locale.

Citește și: Concediu paternal 2024: Tații vor primi 10 zile de concendiu. Noua lege, promulgată

1.In Romania, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.

În SUA, nu există o lege federală care să stabilească un concediu de odihnă plătit obligatoriu. Durata concediului de odihnă depinde de politica fiecărui angajator în parte.

În Franța spre exemplu, angajații au dreptul la un concediu de odihnă plătit de cel puțin 5 săptămâni pe an, pentru un angajat cu normă întreagă. Durata concediului poate crește în funcție de vechimea în muncă.

În Germania, angajații au dreptul la un concediu de odihnă de minimum 20 de zile lucrătoare pe an, pentru un angajat cu o săptămână de lucru de 5 zile.

În Italia, durata concediului de odihnă este de minim 4 săptămâni (28 de zile) pe an pentru angajații cu normă întreagă. Aceasta este perioada minimă garantată de lege, dar acordurile colective pot stabili perioade mai lungi de concediu.

2.Durata concediului de odihna se mentioneaza in contractul individual de munca.

3.Zilele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor și perioada absenței de la locul de muncă în condițiile art. 152^2 nu se scad din durata concediului de odihna.

4.Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care din motive justificate, salariatul nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

5.Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

6.Salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare.

7.Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

8.Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

Indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevazute anterior din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

9.Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forță majoră sau pentru interese urgente care impun prezența salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligația de a suporta toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum și eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

10.Pe durata concediului de odihnă nu se primesc tichete de masă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Salvamont România: 36 apeluri de urgență în ultimele 24 de ore. Mai multe persoane au ajuns la spital

Bera Larisa

Publicat

în

Salvamont România: 36 apeluri de urgență în ultimele 24 de ore. Mai multe persoane au ajuns la spital În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 36 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, transmite instituția. Un apel a solicitat intervenția Salvamont Alba. În cazul acestor intervenții au fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea