Rămâi conectat

Economie

România, pe ultimul loc în UE la investițiile în cercetare-dezvoltare: Doar 0,12% din PIB alocat în 2023

Bera Larisa

Publicat

în

România, pe ultimul loc în UE la investițiile în cercetare-dezvoltare: Doar 0,12% din PIB alocat în 2023

Conform datelor Eurostat, România a alocat în 2023 doar 0,12% din PIB pentru cercetare-dezvoltare, poziționându-se pe ultimul loc în Uniunea Europeană în acest domeniu. Acesta este al șaselea an consecutiv în care România este codașa în UE în privința fondurilor guvernamentale pentru cercetare.

Citește și: Datoria statului a EXPLODAT: În luna aprilie 2024 a depășit 52% din PIB

Suma investită de Guvern în cercetare-dezvoltare este de doar 21,2 euro pe cap de locuitor (aproximativ 105,51 lei), ceea ce reprezintă o creștere modestă de 0,3 puncte procentuale față de anul anterior. Comparativ, media Uniunii Europene pentru acest domeniu este de 275 de euro pe cap de locuitor, adică de peste 13 ori mai mare decât suma alocată de România.

Ungaria, aflată pe antepenultimul loc în clasament, a investit 48,1 euro pe locuitor, de două ori mai mult decât România, dar a înregistrat o scădere semnificativă față de anul trecut. În contrast, Luxemburg, Danemarca și Germania sunt în fruntea listei cu alocări per locuitor ce depășesc 500 de euro.

În 2024, România a menținut alocarea pentru cercetare-dezvoltare în educație la 0%, față de 0,2% în anul precedent. Alte domenii cu scăderi în alocări includ sănătatea, sistemele sociale și culturale. Totuși, se observă creșteri în domenii precum apărare, producție industrială, mediu, energie, și explorare spațială.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Economie

Economie

e-Proprietatea: Cum va schimba noul sistem digital evaluarea și impozitarea proprietăților în România

Bera Larisa

Publicat

în

e-Proprietatea: Cum va schimba noul sistem digital evaluarea și impozitarea proprietăților în România Într-un pas major către digitalizare, România va implementa sistemul e-Proprietatea, destinat să transforme complet piața imobiliară și să reformeze calculul impozitelor pe proprietate. Acest sistem inovator va introduce o metodă standardizată de evaluare a valorilor imobilelor, aplicabilă tuturor proprietarilor de case, apartamente, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea