Rămâi conectat

Curier Județean

6 august | Prozatorul Cornel Nistea, originar din Sălciua, împlinește 85 de ani

Bera Larisa

Publicat

în

6 august | Prozatorul Cornel Nistea, originar din Sălciua, împlinește 85 de ani

Prozatorului Cornel Nistea, elevii i-au spus mult timp „domnul profesor” și nu e nimic greșit în asta pentru că a predat la mai multe școli și licee din Alba, până când a venit momentul retragerii la pensie. Scriitorii îi spun „domnul președinte” și nu e nimic greșit nici în asta, pentru că este președintele filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România. Însă, dintotdeauna, Cornel Nistea a fost și este „domnul prozator” pentru că a scris mult, și a scris bine, după cum semnalează critica de specialitate.

Citește și: 2024 – Anul național Avram Iancu: Primăria Alba Iulia cumpără insigne, reviste aniversare și organizează workshop-uri. Activități dedicate „Crăișorului Munților”, la Palatul Principilor

De curând, Cornel Nistea a venit în fața cititorilor cu un nou volum intitulat simplu și sugestiv – „Anii de școală. Memorii”. Cartea continuă seria amintirilor publicate deja, fie în volume de sine stătătoare, fie în cadrul altor scrieri ale prozatorului. Acest nou volum adună în paginile sale amintirile anilor de școală petrecuți de autor în localitatea natală, experiențele trăite la liceul din Baia de Arieș, la școala silvică din Câmpeni și la Ocolul silvic din Aiud, unde fusese repartizat la finalizarea studiilor.

Cea mai consistentă parte a cărții este dedicată anilor de studenție de la Cluj, unde, Cornel Nistea a urmat Facultatea de filologie. În această a doua parte a volumului suntem transpuși în viața de student clujean a anilor ’60, fiind părtași la întâmplările din studenție și la însemnările aproape zilnice din jurnalul său universitar, completate cu notițele scrise în câteva carnețele și cu ideile notate pe hârtiuțe, pachete de țigări sau chiar pe o cutie de chibrituri. Cartea se încheie cu rememorarea unor amintiri despre colegii de grupă și de an și cu ultima mare „aventură” a vieții de student – înrolarea în școala de ofițeri rezerviști, obligatorie la acea vreme.

Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939 în comuna Sălciua, din județul Alba. Este licențiat al Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca și a predat limba și literatura română la școli din județul Alba. Actualmente este președintele filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și redactor la revista de cultură „Discobolul”.

În literatură a debutat în anul 1984, cu volumul „Focuri în septembrie”. După o lungă absență revine în peisajul literar cu volumul „Inocența șarpelui”, urmat de „Colonia de vulturi”, „Papagalii mei adorați”, „Ritualul bestiei”, „Amintiri din șezlongul albastru”, „Împăratul lupilor”, „Zece povestiri pentru copii”, „Caseta cu paradoxuri”, „Întâlnirile mele cu Orlando”, „Jurnal 1977-1984”, „Ultimul din Eden”, „Vânzătorul de apă colorată”, „Tragismul exilului românesc”, „Ieri a fost duminică”, „Însemnări critice”, „Iar nimic în cutia poștală”, „Schițe, nuvele, povestiri”, „Vedenia” și, evident, „Anii de școală. Memorii”.

Pe 6 august 2024, Cornel Nistea trece pragul celui de-al 85-lea an al vieții. Cu acest prilej Consiliul Județean Alba Și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba îi urează un sincer și călduros LA MULȚI ANI.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ITM ALBA: Amenzi de 3.500 lei și 4 avertismente în perioada 29 iulie – 2 august 2024. Ce nereguli au găsit inspectorii 

Ziarul Unirea

Publicat

în

ITM ALBA: Amenzi de 3.500 lei și 4 avertismente în perioada 29 iulie – 2 august 2024. Ce nereguli au găsit inspectorii Inspectorii ITM Alba au dat în perioada 29 iulie – 2 august 2024, 4 avertismente și amenzi în valoare de 3.500 de lei. Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea