Rămâi conectat

Curier Județean

Administratorul unei ferme de porci din Șard scapă de acuzația de evaziune fiscală, dar va plăti un prejudiciul de aproape 300.000 de lei

Unirea Ziarul

Publicat

în

Administratorul unei ferme de porci din Șard scapă de acuzația de evaziune fiscală, dar va plăti un prejudiciul de aproape 300.000 de lei

Un bărbat din Alba judecat pentru evaziune fiscală a scăpat de pedeapsa penală dar trebuie să plătească prejudiciul provocat la bugetul statului. Inculpatul a fost trimis în judecată în septembrie 2023, dar faptele s-au prescris peste o lună de zile, în noiembrie 2023.

Bărbatul a administrat o fermă de porci în localitatea Șard, înființată în anul 2010. Activitatea acesteia consta în achiziții intracomunitare de porci, hrănirea acestora şi ulterior comercializarea pe teritoriul României. Conform declaraţiei unui martor, în hala de la Şard se aflau în medie 600 de porci, care erau ţinuţi cam 3-4 luni până ajungeau la greutatea medie de 100 kg, după care erau abatorizaţi şi vânduţi.

Pentru hrana animalelor erau achiziționate furaje de la mai mulți furnizori interni, dar și din Ungaria. În prezent, activitatea entității economice este suspendată.

În perioada 10 februarie 2013 – 18 martie 2015, bărbatul a înregistrat 339 de facturi emise în numele a 26 de societăți comerciale, în valoare totală de 1.494.194,54 lei, din care 1.204.995,60 lei este baza impozabilă și 289.198,24 lei este TVA.

Citește și: Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror?

„S-a reţinut în esenţă în sarcina inculpatului faptul că, în calitate de reprezentant în fapt al PFA (…), ocupându-se de activități de aprovizionare cu furaje, achiziție de porci, de gestionarea activităților curente, de vânzarea porcilor, a înregistrat în evidenţele contabile 339 de facturi de achiziţie de mărfuri, facturi care nu aveau la bază un conținut economic real – în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 289.198 de lei, reprezentând T.V.A. dedusă nejustificat”, se precizează în hotărârea instanței, cu referire la acuzația adusă de procuror.

Bărbatul a susţinut în cursul urmăririi penale că achiziţiile de furaje au fost reale, iar plata se realiza cash sau prin virament bancar, în cazul sumelor mai mari.

”Susţinerile inculpatului au fost infirmate de probatoriul administrat în cauză care a relevat că aceste achiziţii au fost fictive, înregistrarea în contabilitate a celor 339 de facturi având ca şi scop deducerea ilegală de TVA. Astfel, prin procesul verbal întocmit la data de 21.06.2018 de către inspectorul antifraudă detaşat în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba s-a reţinut că în cuprinsul declaraţiilor 394 întocmite de (…) nu s-au menţionat livrări de marfă către PFA.

Prin raportul de constatare tehnico-ştiinţifică s-a concluzionat că o parte din presupuşii parteneri contractuali nu erau înregistraţi în scop de TVA la momentul emiterii facturilor”, se mai susține în hotărâre. Potrivit anchetatorilor, caracterul fictiv al achiziţiilor menţionate în cele 339 de facturi rezultă şi din cuprinsul declaraţiilor de martori audiaţi în cauză. Astfel, mai mulți administratori ai unor firme au declarat că nu avut nicio relaţie comercială cu reprezentantul fermei de porci.

În final, prin hotărârea pronunțată de Tribunalul Alba în 26 iunie 2024, s-a dispus încetarea procesului penal pentru pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală (339 de acte materiale), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. ”Admite acţiunea civilă formulată în cauză de partea civilă A.N.A.F. – Direcţia Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba.

Obligă pe inculpatul Remus P. la plata către partea civilă a sumei de 298.198 de lei cu titlu de daune materiale şi la plata accesoriilor ce urmează a fi calculate de la data naşterii obligaţiei şi până la plata efectivă, în favoarea părţii civile”, se afirmă în documentul citat.

Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

17- 18 august 2024 | Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni la Horea: Participă peste 40 de meșteri tradiționali din România. PROGRAM

Bera Larisa

Publicat

în

17- 18 august 2024 | Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni la Horea: Participă peste 40 de meșteri tradiționali din România. PROGRAM În zilele de 17 și 18 august 2024, la Horea, are loc cea de-a XXIX -a ediție a Târgului Lemnarilor din Munții Apuseni, proiect cultural-turistic inițiat de CORNELIU OLAR în anul 1996. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea