Rămâi conectat

Actualitate

Câți urși vor putea fi împușcați fără autorizație, pe județe: A fost adoptată Legea prin care pot fi împuşcaţi 481 de urşi anual

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câți urși vor putea fi împușcați fără autorizație, pe județe: A fost adoptată Legea prin care pot fi împuşcaţi 481 de urşi anual

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, 23 iulie 2024, decretul legat de promulgarea legii privind combaterea atacurilor urşilor bruni.

Legea a fost adoptată în regim de urgenţă, săptămâna trecută, de deputaţi, în urma tragediei de pe Jepii Mici, din Munţii Bucegi, unde o tânără a fost omorâtă de un urs, în timp ce se afla în drumeţie.

Cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă și 23 de abțineri, plenul camerei deputaților a adoptat o lege care permite vânătorilor să împuște 426 de exemplare de urs anual că măsură de prevenție și încă 55 de urși agresivi. Inițiatorul proiectului iniţial, adoptat anul trecut în Senat, este fostul ministrul al Mediului Tanczos Barna.

Preşedintele României Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Citește și: FOTO | Urs la plimbare pe o stradă din Vurpăr: Animalul, fotografiat pe lângă casele oamenilor

Legea prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea a 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Cum se împart urșii la asociațiile de vânători

Repartiția cotei de prevenție între fondurile de vânătoare s-a făcut, arată proiectul de lege adoptat luni, 15 iulie, de Camera Deputaților, nu în mod egal, ci în funcție de numărul incidentelor cu animale sălbatice care au avut loc de-a lungul timpului și ținând cont de numărul de derogări oferite în trecut.

De exemplu, fondul de vânătoare Sâmbăta din județul Brașov primește un exemplar drept cotă de prevenție. Fondul de vânătoare Ojdula, județul Covasna, are alocat, conform anexelor din proiectul de lege, patru urși. Deci poate împușca fără vreo altă autorizație cel mult patru urși.

Județul Covasna are alocați în total 54 de urși, număr care se împarte între 29 de fonduri de vânătoare. Județului Brașov i-au revenit 45 de urși, Mureș – 43, Buzău și Sibiu – câte 28, Argeș – 30.

Cotele cele mai mici se regăsesc în Dâmbovița (3), Maramureș (2), Mehedinți (1), Cluj (1), Gorj (7), Bacău (8) și Alba (5).

„Nu e o metodologie clară în spate. Avem niște hărți fancy, dar sunt praf în ochi”, a spus, pentru Snoop.ro, cercetătorul Mihai Pop, despre modul în care au fost distribuite cotele. Această distribuire a cotelor ar fi trebuit să se facă ținând cont de mai mulți factori. Vremea, de exemplu, care influențează creșterea vegetației și implicit mișcarea urșilor în pădure în căutarea hranei.

Mihai Pop a mai remarcat că au primit cote județe care în mod natural au o populație redusă de urși. „Dacă vrei să reduci populația, dai cotă mai mare acolo unde știm că și prezența ursului e mai mare. Adică ar trebui să existe de la un an la an niște observații, niște concluzii, astfel încât să poți aplica vânătoarea într-un mod eficient”, a explicat Pop, doctor în conservarea urșilor bruni și reprezentant al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice.

Un studiu cu erori

Modificarea Legii vânătorii vine după tragedia de pe Jepii Mici, unde o tânără a murit după ce ea și prietenul ei au fost atacați de un urs.

Cercetătorii și activiștii nu sunt împotriva vânătorii, în general, și sunt de părere că poate fi un instrument bun pentru gestionarea speciei, dacă ea este făcută responsabil. Ei atrag însă atenția că studiul care stă drept argument pentru mărirea cotei de vânătoare conține erori de calcul și o metodologie fără rigoare statistică. Studiul respectiv, realizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (INCDS), care a stabilit că în România trăiesc între 7.000 și 8.000 de urși și care susține că există o suprapopulare a urșilor.

„Cred că există o bună posibilitate ca populația de urs să fi crescut, să fie un trend pe plus, dar nouă ne lipsesc date”, e de părere Mihai Pop. Deși susținem că România are dublu față de populația optimă, lipsește chiar cea din urmă referință care este optimul. „Nu știm de la ce număr a crescut. Care e referința de care a pornit creșterea respectivă?”.

Citește analiza despre situația urșilor bruni și care sunt argumentele oamenilor de știință, ale activiștilor și vânătorilor pe site-ul de investigații jurnalistice Snoop.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

5000 de lei de la stat pentru elevii din România. Condiții de acordare a suplimentului financiar

Bera Larisa

Publicat

în

5000 de lei de la stat pentru elevii din România. Condiții de acordare a suplimentului financiar Ministrul Educației, Ligia Deca, a adus o veste excelentă pentru elevii din România, lansând în consultare publică un proiect menit să sprijine semnificativ absolvenții de clasa a VIII-a și de liceu.Conform acesteia, sumele oferite vor fi de 2.000 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea