Rămâi conectat

Actualitate

În cazul anulării unei diplome de studii de care depinde ocuparea unui post, angajatul va trebui să returneze sumele obținute în mod necuvenit

Unirea Ziarul

Publicat

în

În cazul anulării unei diplome de studii de care depinde ocuparea unui post, angajatul va trebui să returneze sumele obținute în mod necuvenit

Dacă un act de studii, respectiv o diplomă sau un certificat, care condiționează ocuparea unui post sau obținerea de sporuri salariale este anulat în instanță, angajatul va risca returnarea banilor obținuți în mod necuvenit, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

În cazul angajaților din mediul privat, în astfel de situații, angajatorul va putea decide dacă recuperează sau nu banii de la salariat, dar, în cazul instituțiilor de stat, acestea vor fi obligate să recupereze acești bani.

Citește și: Sociologul Alin Tomuș, diplomă de excelență din partea Primăriei Sebeș

Codul muncii va stabili, după ce proiectul de față va ajunge să se aplice, că, “în situația în care, prin hotărâre judecătorească definitivă, sunt desființate sau anulate diploma sau certificatul de studii ale unui salariat, acesta neîndeplinind astfel, la momentul încheierii contractului individual de muncă sau pe parcursul derulării acestuia, nivelul de studii necesare pentru ocuparea respectivului post sau pentru acordarea sporurilor salariale specifice postului ocupat, angajatorul persoană juridică de drept privat are dreptul, iar angajatorul persoană juridică de drept public sau operator economic la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari are obligația să dispună măsuri pentru recuperarea, în condițiile legii, a sumelor obținute de salariat în mod necuvenit”.

Termenul în care se vor putea recupera sumele obținute de salariat în baza unor diplome anulate va fi de 12 luni de la data comunicării hotărârii judecătorești.

Se propune și modificarea Codului administrativ, în sensul introducerii unor proceduri pentru recuperarea sumelor obținute necuvenit de funcționarii publici în cazul desființării sau anulării diplomei sau certificatului de studii.

Astfel, în situația în care, prin hotărâre judecătorească definitivă, sunt desființate sau anulate diploma sau certificatul de studii ale unui funcționar public, acesta neîndeplinind astfel, la momentul numirii în funcția publică sau pe parcursul exercitării acesteia, nivelul necesar de studii pentru ocuparea respectivului post sau pentru acordarea sporurilor salariale specifice postului ocupat, autoritatea sau instituția publică în cadrul căreia își desfășoară sau și-a desfășurat activitatea funcționarul public va avea obligația să ia măsuri pentru recuperarea sumelor obținute de acesta în mod necuvenit.

Termenul pentru recuperarea sumelor este de 12 luni de la data comunicării hotărârii judecătorești.

Codul de procedură civilă va fi modificat și va stabili, după ce măsurile din proiect vor intra în vigoare, că hotărârile definitive prin care sunt desființate ori anulate diplome sau certificate de studii ale salariaților ori funcționarilor publici vor trebui comunicate și angajatorilor la care activează sau și-au desfășurat activitatea aceștia în perioada cuprinsă între data emiterii actului de studii și data pronunțării hotărârii instanței.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi vremea până în 19 august 2024: Temperaturi caniculare și ploi puține. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea până în 19 august 2024: Temperaturi caniculare și ploi puține. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni ANM a publicat, vineri 19 iulie 2024, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, perioada 22 iulie – 19 august. Potrivit ANM, sunt anunțate temperaturi caniculare și ploi puține, în cea mai mare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea