Rămâi conectat

Curier Județean

Alocații 2024: Guvernul a redus termenul de soluționare a cererilor de alocații pentru copii la cinci zile

Bera Larisa

Publicat

în

Alocații 2024: Guvernul a redus termenul de soluționare a cererilor de alocații pentru copii la cinci zile

Guvernul a adoptat o lege care scurtează termenul pentru soluționarea cererilor de alocații pentru copii. Timpul se reduce de la 15 zile la cinci zile. Iulian-Alexandru Badea a propus un proiect la Senat pentru modificarea Ordonanței de urgență 111/2010. Aceasta reglementează concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Cererile vor fi soluționate în cinci zile lucrătoare. Alocațiile vor fi acordate în două zile de la depunerea dosarelor. Deciziile vor fi comunicate prin poștă sau electronic.

Citește și: Alocații 2024: Data la care intră pe card alocaţiile copiilor în luna mai. Sumele de care beneficiază minorii

Badea afirmă că aceste modificări sunt esențiale, deoarece multe indemnizații pentru creșterea copiilor sunt acordate după șase luni. Aceasta creează dificultăți financiare pentru familiile monoparentale. Întârzierile considerabile în primirea primei indemnizații pentru creșterea copilului pot ajunge până la patru sau chiar șase luni.

„După Revoluţia din 1989, noile realităţi economice şi sociale şi-au pus şi ele amprenta pe evoluţia descendentă a fenomenului.

Degradarea nivelului de trăi, şomajul, incertitudinea şi stresul sunt factori de scădere specifici perioadei de tranziţie şi tot aici am putea identifica influenţe de altă natură, mult mai complexe şi care vor modela în continuare fenomenul, chiar într-un context socio-economic aflat în progres substanţial.

Toate aceste modificări înregistrate la nivelul societăţii post-decembrieste, precum şi evoluţiile ulterioare din punct de vedere economic au generat o scădere a natalităţii accentuată în ultimii 30 de ani”, argumentează iniţiatorul, în expunerea de motive a proiectului de lege.

„De asemenea, chiar şi în prezent, sunt înregistrate foarte multe cazuri în care părinţii primesc prima prima a indemnizaţiei de creştere a copilului după 4 sau chiar 6 luni, fapt ce creează o reală problema financiară în cazul familiilor monoparentale”, conchid Iulian-Alexandru Badea, în expunerea de motive a propunerii sale legislative.

Proiectul propune ca deciziile privind cererile să fie comunicate în cel mult două zile lucrătoare de la emitere. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă față de procedura actuală. În prezent, termenul este de cinci zile lucrătoare.

„Tinerii reclamă nesiguranţă locurilor de muncă, instabilitatea financiara necesară creşterii unui copil, birocraţia generată de procedurile necesare întocmirii dosarelor pentru acordarea concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor şi nu în ultimul rând lipsa unor măsuri de sprijin a tinerelor familii din partea statului”, continuă deputatul PSD.

În ianuarie 2024, România a implementat modificări semnificative privind alocațiile pentru familiile cu copii.

Alocațiile pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani au crescut cu 13,8%, de la 256 lei la 292 lei lunar.

Copiii sub 2 ani sau cei cu handicapuri au beneficiat de majorări importante, suma crescând de la 631 lei în 2023 la 719 lei în 2024.

De asemenea, a fost introdusă o nouă regulă: alocațiile pot fi suspendate dacă nu sunt încasate timp de trei luni consecutiv de către părinți sau reprezentanții legali ai copiilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Doliu la Consiliul Județean Alba: Camelia Lazăr, angajată a instituției, a încetat din viață la doar 49 de ani

Bera Larisa

Publicat

în

Doliu la Consiliul Județean Alba: Camelia Lazăr, angajată a instituției, a încetat din viață la doar 49 de ani Este doliu la Consiliul Județean Alba. Camelia Lazăr, angajată a instituției, a încetat din viață la doar 49 de ani. Citește și: Mesaje de condoleanțe „Draga noastră colegă, Camelia Lazăr, ne-a părăsit astăzi de dimineaţă, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea