Rămâi conectat

Politică Administrație

Sens giratoriu la Partoș, pentru conexiunea cu autostrada A10 și facilitarea accesului în municipiul Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sens giratoriu la Partoș, pentru conexiunea cu autostrada A10 și facilitarea accesului în municipiul Alba Iulia

Primăria Alba Iulia va amenaja un nou sens giratoriu la ieșire spre cartierul Partoș, zona de acces spre șoseaua de centură, pentru conexiunea cu autostrada A10 și facilitarea accesului în municipiul Alba Iulia. În ședința extraordinară de miercuri, 19 iunie 2024, consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat declanșarea procedurii de expropriere a unor imobile în vederea realizării lucrărilor.

Lucrările prevazute în cadrul obiectivului afectează un teren în suprafață de 18.367 mp, terenul de pe strada Gemenilor nr.13, pe care se vor executa lucrările aparține domeniului privat al persoanelor juridice, respectiv FARES S.A., cu destinația stabilită prin documentațiile de urbanism T1 – subzona transporturi rutiere. Terenul este amplasat în intravilanul municipiului Alba Iulia, iar folosința actuală, conform certificatelor de urbanism nr. 1889/27.11.2023 este arabil, construcții industriale și edilitare-magazie și nr.1062/03.07.2023 este L3P, subzona locuințelor individuale cu P, P+1, T1 subzona transporturi rutiere locuințe.

Activitatile propuse prin proiect vor cuprinde investitiile necesare procesului de extindere și modernizare a sistemului de transport în comun, cu accent pe reducerea emisiilor poluante la nivelul municipiului.

Citește și: După deschiderea circulației pe autostrada A10 Sebeș-Turda, Primăria Alba Iulia va amenaja un sens giratoriu în Partoș, aproape de pasarela peste calea ferată

„Astăzi este un proiect de hotărâre prin care se aprobă declanșarea procedurii de expropriere a mai multor imobile la baza pasarelei ce trece în Partoș. Este vorba despre zona de intersecție a străzilor Regiment V Vânători cu Bulevardul Ferdinand și un drum național.

Este întocmit un raport de evaluare, se stabilește o sumă în jur de 36 de lei pentru expropiere. Pe acea locație urmează să fie făcut un sens giratoriu, dar cel mai important este că acest teren urmează să fie expropiat. Terenul va fi utilizat în principal ca platformă de garare pentru autobuze și microbuze electrice și urmează să fie amplasate stații de încărcare și mai multe locuri de parcare.

Sensul giratoriu urmează să fie amplasat la baza podului, are suprafața de 1.310 mp. Anul trecut a fost votat în Consiliul Local un proiect de hotărâre cu privire la valoarea aproximativă de 10 milioane de lei a acestui obiectiv. Sensul este descentrat, în sensul că se va intra pe sensul Sebeș- Alba Iulia, ușor spre dreapta” a declarat pentru ziarulunirea.ro viceprimarul municipiului Alba Iulia, Emil Popescu.

În cadrul acestui obiectiv se propune realizarea unei platforme pentru gararea autobuzelor și microbuzelor electrice, amplasare stații de încărcare, locuri de parcare.

Pe terenul expropriat se vor executa următoarele lucrări:

– platforma carosabila pentru autobuze și microbuze electrice;

– stații de încărcare lentă și rapidă

– construirea unei hale pentru menținerea vehiculelor electrice la temperaturi pozitive pe toată durata de încărcare a acumulatorilor;

– platforma carosabila pentru autoturisme;

– construirea unui centru administrativ;

– împrejmuirea amplasamentului cu gard din panouri bordurare prinse pe stâlpi rectangulari din oţel, cu poarta de acces culisanta — acționare manuala;

montare stâlpi de iluminat și camere supraveghere (8 bucăți).

Proiectul de act administrativ inițiat vizează declanșarea procedurii de expropriere a unor imobile (terenuri), aflate pe amplasamentul obiectivului de investiții: INFRASTRUCTURĂ PENTRU DEZVOLTARE SISTEM DE TRANSPORT PUBLIC LOCAL/ZONAL DE CĂLĂTORI, respectiv pentru realizarea platformei pentru gararea autobuzelor și microbuzelor electrice, amplasare stații de încărcare, locuri de parcare și sensul giratoriu la intersecția străzilor Regiment V Vânǎtori, Bulevardul Ferdinand I și DN CALB.

Pentru a accelera procesul de tranziție spre un transport sustenabil, decarbonizarea transportului rutier și crearea infrastructurii pentru combustibili alternativi, având în vedere asigurarea fondurilor nerambursabile puse la dispoziție de către Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2021-2027, Prioritatea 4, Acțiunea 14.1 Dezvoltarea mobilității urbane durabile în Municipiile Regiunii Centru, Municipiul Alba Iulia intenționează finanțarea serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu și a Studiului de fezabilitate privind obiectivul de investiții REALIZARE INFRASTRUCTURA PENTRU DEZVOLTARE SISTEM DE TRANSPORT PUBLIC LOT 2 – AMENAJARE PLATFORMA GARARE MIJLOACE DE TRANSPORT, AMPLASARE STAȚII DE ÎNCĂRCARE ELECTRICE, AMENAJARE PARK AND RIDE, CONSTRUIRE HALĂ DE GARARE ȘI CENTRU ADMINISTRATIV, REALIZARE ACCESE, BRANȘAMENTE UTILITĂȚI ȘI ÎMPREJMUIRE TEREN.

Menționăm că o parte din această suprafață este afectată de sensul giratoriu prevazut a se realiza la intersecția străzilor Regiment V Vînǎtori, Bulevardul Ferdinand I și DN CALB. Pentru suprafața ocupată de sensul giratoriu s-a realizat un raport de evaluare, ca parte integrantă a studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investitii ”Amenajare sens giratoriu la intersecția străzilor Regiment V Vînători, bulevardul Ferdinand I și DIN CALB”.

Nodul Alba Iulia Sud al autostrǎzii A10 este foarte puţin folosit, datoritǎ faptului cǎ din acest nod care descarcǎ în DN CALB, este foarte dificil de a ajunge la reƫeaua de transport din interiorul municipiului. Din cauza configuraƫiei actuale a intersecƫiei, nu se poate vira la stânga de pe DN CALB pe B-dul Ferdinand I/str. Regimentul V Vânǎtori. Pentru a ajunge în municipiu, trebuie folosit fie punctul de ȋntoarcere prevǎzut la strada Liliacului, situat la cca 800 m de la intersecƫia studiatǎ, fie trecerea la nivel cu calea feratǎ de pe strada Mǎrǎşeşti, situatǎ la cca 3.5 Km de la intersecƫia studiatǎ. În ambele puncte de acces, circulaţia se desfǎsoarǎ cu dificultate.

Pentru întorcerea de la strada Liliacului, traficul de dus-întors se suprapune peste traficul de intrare în Alba Iulia pe DN1 E81 dinspre Sebeş, existând riscul congestionǎrii acestui punct datoritǎ intersectǎrii fluxurilor de circulaƫie. Un efect secundar al acestei deficienƫe este folosirea strǎzii Gemenilor pentru întoarcerea în municipiu, stradǎ care este de categoria IV şi nu are capacitatea de circulaƫie necesarǎ.

Raportul de evaluare privind „Exproprieri pentru lucrarea de utilitate publica – vederea realizării platforme pentru gararea autobuzelor și microbuzelor electrice, amplasare stații de încărcare, locuri de parcare și sensul giratoriu la intersecția străzilor Regiment V Vânǎtori, Bulevardul Ferdinand I și DN CALB în vederea determinarii cuantumului despăgubirilor aferente imobilelor necesare lucrării, efectuat de către evaluator autorizat ANEVAR Radu Petru Adam, cu legitimația nr.18923, pentru imobile (terenuri proprietate privată).

Valoarea pentru exproprierea terenului propietate privată este de 606.070 lei pentru obiectivul: INFRASTRUCTURĂ PENTRU DEZVOLTARE SISTEM DE TRANSPORT PUBLIC LOCAL/ZONAL DE CĂLĂTORI, judet Alba conform Raport de Evaluare privind determinarea cuantumului despăgubirilor aferente imobilelor necesare lucrării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | Municipiul Alba Iulia – Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa, pentru implicare activă și calitativă în promovarea idealului european

Ziarul Unirea

Publicat

în

Municipiul Alba Iulia – Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa, pentru implicare activă și calitativă în promovarea idealului european O nouă recunoaștere europeană pentru Alba Iulia: Consiliul Europei ne-a oferit Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa! Citește și: FOTO | Lucrările pentru o nouă parcare în municipiul Alba Iulia, aproape finalizate. Câte locuri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea