Rămâi conectat

Ştirea zilei

Comisia de Etică Universitară din cadrul ASE Bucureşti a confirmat plagiatul în cazul lucrării de doctorat a primarului municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comisia de Etică Universitară din cadrul ASE Bucureşti a confirmat plagiatul primarului Gabriel Pleșa în cazul lucrării sale de doctorat

Comisia de Etică Universitară din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti confirmă plagiatul în cazul tezei de doctorat a primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Codru Pleşa, notează portalul abnews.ro, care publică documente în acest sens. În lucrarea de doctorat realizată în anul 2006 pe tema „Utilizarea raţională a forţei de muncă în judeţul Alba”, zeci de pagini, reprezentând peste 40% din întreaga lucrare, au fost copiate dintr-o lucrare a unui profesor de la Universitatea Babeş Bolyai, din teza de doctorat a altei persoane dar şi dintr-un document al Guvernului, fără ca vreuna din cele trei surse să fie citată, se arată în documentele publicate de abnews.ro, conform news.ro.

Comisia de Etică Universitară din cadrul ASE Bucureşti, sesizată în luna aprilie a acestui an de jurnalistul Alexandru Cristorian, care reclama o încălcare a normelor de etică universitară, acuzându-l de plagiat pe primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Codru Pleşa, a admis, vineri, sesizarea acestuia.

„Prin raportare la prevederile art. 4 lit. a) şi d) din Legea nr. 206/2004 – forma în vigoare în perioada redactării tezei de doctorat – fără să fi fost reevaluat fondul ştiinţific al tezei, se constată, în unanimitate, frauda în ştiinţă respectiv plagiatul în cadrul tezei de doctorat a dlui Pleşa Gabriel Codru, prin însuşirea de către acesta şi prezentarea drept creaţie personală a unui număr de aproximativ 97 de pagini de texte aparţinând altor persoane, din cele 240 de pagini ale acesteia (excluzând cuprinsul şi bibliografia) reprezentând o proporţie de 40,4% de preluări de pagini, cuvânt cu cuvânt, aparţinându-le doar surselor (autorilor) menţionate în sesizare, fără ca domnul Pleşa să fi citat în text, aceste surse (şi, mai mult, fără ca aceste surse să fie indicate în lista bibliografică de la sfârşitul lucrării)”, se arată în Hotărârea adoptată vineri, 31 mai, de Comisia de Etică Universitară din cadrul ASE Bucureşti şi publicată de jurnalistul care a descoperit şi reclamat plagiatul.

Alexandru Cristorian a reclamat că Gabriel Pleşa a plagiat, în lucrarea sa de doctorat datată din 2006, dintr-o lucrare de doctorat realizată în anul 2004, dintr-un studiu realizat de un profesor de la Universitatea Babeş Bolyai, din „Strategia naţională pentru ocuparea forţei de muncă” realizată de Guvernul României în anul 2004 şi de pe website-ul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru.

Comisia care a evaluat lucrarea asupra căreia existau suspiciunile confirmă că există zeci de pagini copiate din primele trei surse.

Conform documentelor emise de ASE, în 10 mai comisia care a analizat reclamaţia privind plagiatul l-a convocat pe Gabriel Pleşa , în data de 10 mai, la o audiere pentru a-şi exprima un punct de vedere cu privire la acuzaţiile de plagiat, iar edilul a cerut acordarea „termenului legal de răspuns de 30 de zile de la data comunicării sesizării pentru a verifica toate acuzele şi a le răspunde cu temei”. Comisia i-a răspuns edilului că s-a adresat persoanei fizice Gabriel Pleşa şi nu unei autorităţi publice, membrii acesteia subliniind că asigurarea celor 30 de zile nu are aplicabilitate. Totodată, comisia l-a convocat din nou pe Gabriel Pleşa, înştiinţându-l că poate participa la o discuţie cu membrii acesteia inclusiv pe platforma ZOOM, dar şi după o a treia convocare acesta nu s-a prezentat la discuţii pe tema acuzaţiilor de plagiat.

News.ro a încercat, sâmbătă, în repetate rânduri să ia legătura cu Gabriel Pleşa, solicitându-i un punct de vedere cu privire la această situaţie Edilul nu a răspuns până la ora transmiterii acestei ştiri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

SCANDAL într-un magazin alimentar din Alba Iulia: Un bărbat REȚINUT după ce a agresat un client și l-a rănit. Nu este la prima faptă de acest gen

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL într-un magazin alimentar din Alba Iulia: Un bărbat REȚINUT după ce a agresat un client și l-a rănit. Nu este la prima faptă de acest gen Un bărbat a fost reținut după ce a agresat și rănit un client într-un magazin alimentar din municipiul Alba Iulia.  Citește și: SCANDAL într-o familie din Teiuș: Un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea