Rămâi conectat

Ştirea zilei

Daune morale de 5.000 de euro, de la Statul Român, pentru fostul lider spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru – Decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

Daune morale de 5.000 de euro, de la Statul Român, pentru fostul lider spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru – Decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia

Fostul lider spiritual și „guru” al organizației și școlii de yoga MISA (Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut), Gregorian Bivolaru, a obținut, definitiv, daune financiare din partea Statului Român pentru dosarul penal în care a fost cercetat și judecat timp de 17 ani.

În final, acesta a fost achitat pentru unele acuzații, iar pentru alte fapte a intervenit prescripția. Curtea de Apel Alba Iulia a redus daunele morale de 10 ori, de la suma de 50.000 de euro acordată inițial de Tribunalul Sibiu, până la doar 5.000 de euro. Magistrații au considerat că durata procesului i-a „afectat grav modul de viață”, dar au considerat că valoarea prejudiciului decisă de instanța de fond este mult prea mare.

Gregorian Bivolaru (72 de ani) a reclamat faptul că a fost cercetat și judecat, din 2004 și până în 2021, în dosarul grupării MISA, în care a fost acuzat, printre altele, de trafic de persoane și constituirea unui grup infracțional organizat. DIICOT Bucureşti a trimis în judecată, în 2007, un număr de 21 de persoane.

Citește și: Guru Gregorian Bivolaru primește 50.000 euro daune de la Statul român pentru judecata care a durat 17 ani

Alte acuzații s-au referit la săvârșirea infracţiunilor de constituire a unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, trecerea ilegală a frontierei unui stat străin, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, contestarea sau negarea în public a holocaustului.

Prin sentinţa penală pronunțată în ianuarie 2020, Tribunalul Cluj i-a achitat pe inculpați sau a constatat prescrierea faptelor. DIICOT şi una dintre victime au depus apel, dar soluţia a rămas definitivă în 16 februarie 2021 prin hotărâre a Curții de Apel Cluj-Napoca.

Abuzurile reclamate de liderul MISA

Bivolaru a afirmat în acțiunea prin care a cerut daune din partea Statului Român că „opinia a fost intoxicată cu imaginea unei aşa-zise comunităţi asociale, loc al pierzaniei tinerilor, sediul unor obiceiuri respingătoare şi, peste toate, loc în care se desfăşurau adevărate orgii”.

Potrivit acestuia, MISA a fost catalogată drept sectă şi chiar, la un moment dat, a fost asociată cu gruparea AUM, autoarea unui atentat cu bombă în metroul din Tokyo. „Toate documentele care circulau între instituţii arătau, încă din acea vreme, că marea majoritate a practicanţilor de yoga din Şcoala ezoterică MISA era formată din intelectuali, cu studii superioare.

Atât reclamantul, cât şi foarte mulţi cursanţi ai Şcolii de yoga MISA au fost permanent, începând cu anul 1990, sub supravegherea neîncetată a serviciilor secrete, care s-au şi implicat, de altfel, atât în campania împotriva MISA, cât şi împotriva reclamantului”, a susținut fostul șef al MISA.

Bivolaru a mai afirmat că „apogeul şocant” al abuzurilor împotriva practicanţilor yoga l-au reprezentat descinderile din data de 18 martie 2004, la care au participat peste 130 de procurori, jandarmi şi poliţişti, fiind cea mai mare acţiune poliţienească de până atunci, denumită de autorităţi „Operaţiunea CHRIST”. În final, după analiza probelor depuse la dosar instanțele au considerat că procesul nu a fost atât de complex încât să nu poată fi judecat într-un termen rezonabil.

„A fi parte într-o procedură penală pe o durată de aproximativ 17 ani constituie o afectare gravă a modului de viață, a stării psihice şi emoționale a unei persoane”, au susținut magistrații. Judecătorii au mai socos în evidență „efectele negative asupra vieţii reclamantului – persoană publică, cunoscută pe plan naţional şi internaţional ca profesor de yoga, cu o vastă activitate publicistică în acest domeniu”.

„Obligă pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor să plătească reclamantului Bivolaru Gregorian suma de 5.000 de euro (echivalent în lei la data plăţii), cu titlu de daune morale, ca urmare a constatării nerespectării termenului rezonabil de desfăşurare a unei proceduri judiciare penale în care a fost implicat reclamantul”, se precizează în hotărârea Curții de Apel Alba Iulia din 30 aprilie 2024.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cine sunt moții, numiți de Ioan Slavici: „Cea mai nobilă parte a poporului român”. Originile mândrilor locuitori ai Munților Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cine sunt moții, numiți de Ioan Slavici: „Cea mai nobilă parte a poporului român”. Originile mândrilor locuitori ai Munților Apuseni Lăudabil, moţii au scris multe pagini din istoria României. Mulţi dintre ei trăiesc de mii de ani la peste 1.400 de metri altitudine în propria lor „ţară” denumită „Ţara Moţilor”. Scriitorul Ioan Slavici îi consideră […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea