Când stațiile de monitorizare din județul Alba n-au fost stricate, măsurătorile au arătat că locuitorii au respirat un aer nepoluat, conform unui STAS din… 1987!
Când stațiile de monitorizare din județul Alba n-au fost stricate, măsurătorile au arătat că locuitorii au respirat un aer nepoluat, conform unui STAS din… 1987!
Într-un raport privind activitatea pe anul 2023, Agenția pentru Protecția Mediului Alba a prezentat Colegiului Prefectural în ședința din 24 aprilie calitatea factorilor de mediu în judeţul Alba în cursul anul trecut.
Astfel, la nivelul judeţului Alba, reţeaua de monitorizare a calităţii aerului (RMCA) dispune de 3 staţii amplasate în Alba lulia (AB1), Sebeş (AB2) şi Zlatna (AB3), care fac parte integrantă din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului. Prin aceste staţii se efectuează măsurători continue de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), pulberi în supensie (PM10 şi PM2,5), benzen (C6H6), plumb (Pb).
Prelevatorul de particule în suspensie PM2,5 a fost pus în funcţiune la staţia AB1 – Alba lulia începând cu data de 21 octombrie 2023, iar la sfârşitul anului trecut a fost amplasată și cea de-a patra staţie de monitorizare a calităţii aerului – AB4 – pentru PM10 din trafic, pe str. Lucian Blaga din Sebeș, aflată în prezent în ultima etapă de punere în funcţiune, respectiv racordarea la reţeaua de energie electrică. În 2023, mai puțin de jumătate dintre capturile de date pentru măsurătorile automate au fost valide (49,86%), fiind măsurați și validaţi prin staţiile automate 9.184 de indicatori.
„Valoarea scăzută se datorează analizoarelor defecte şi lipsei resurselor financiare pentru piesele de schimb necesare funcţionării echipamentelor.
Citește și: A patra stație de monitorizare a calității aerului din județul Alba! Probele de punere în funcțiune s-au făcut în prezența Ministrului Mediului
În prezent, staţiile automate funcţionează parţial, deoarece se află în faza de remediere a defecţiunilor, conform contractului subsecvent la acordul-cadru nr. 159/2023 de servicii pentru dezvoltarea şi optimizarea reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului, încheiat între MMAP şi firma specializată pentru lucrări de mentenanţă”, scrie raportul.
Potrivit documentului, „nu s-au înregistrat depăşiri ale pragului de informare/alertă pentru indicatorii: SO2, NOx, CO, COV, 03, Pb, Cd, Ni, As monitorizaţi prin staţiile AB1, AB2 şi AB3, conform Legii nr. 104/2011. La indicatorul pulberi în suspensie PM10 s-au înregistrat depăşiri ale valorii limită zilnice de 50 µg/mc determinat gravimetric (metoda de referinţă), astfel: Staţia AB1 – Alba lulia – 3 depăşiri, Staţia AB2 – Sebeş – 20 de depăşiri, Staţia AB3 – Zlatna – 1 depăşire”. Valorile medii obţinute pentru determinările gravimetrice au fost: Staţia AB1 Alba lulia – 18,64 µg/mc, Staţia AB2 – Sebeş – 26,47 µg/mc, Staţia AB3 Zlatna – 17,62 µg/mc.
Conform prevederilor Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, în situaţia depăşirii de peste 15 ori/an a valorii limită zilnice de 50 pg/mc pentru indicatorul PM10 se iniţiază Planul de calitate a aerului pentru indicatorul PM10 în localitatea respectivă. În această situaţie s-a încadrat încă din anul 2019 municipiul Sebeş, care a iniţiat Planul de calitate a aerului din anul 2021 şi se află în prezent în etapa de finalizare a acestui plan, la care APM Alba a propus completări.
De asemenea, anul trecut au fost efectuate determinări cu analizorul mobil, măsurându-se 180 de indicatori a căror concentraţie s-a încadrat în limitele prevăzute de Legea nr. 104/2011 şi STAS 12574/87. Determinările s-au realizat în: Alba lulia, Sebeş, Petreşti, Cistei, Aiud, Teiuş.
Pentru evaluarea calităţii aerului înconjurător din zona platformei industriale Kronospan – Kronochem Sebeş, s-au efectuat în perioada analizată 245 de determinări ale emisiilor de formaldehidă, pe probe prelevate dintr-un punct învecinat cu platforma industrială, dar „nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiei maxime admisibile, conform STAS 12574/1987”, acentuează raportul APM Alba.
De aceea s-ar cuveni ca STAS-ul respectiv, vechi de 36 de ani, să fie actualizat!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara Ioan Hădărig, scriitor și eseist originar din municipiul Aiud, județul Alba, a fost distins miercuri, 20 noiembrie 2024, cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, pentru volumul „ASTĂZI CERUL […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată