Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un dealer auto din Alba Iulia a obținut în instanță anularea unei amenzi de 50.000 de lei aplicate de Protecția Consumatorului

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un dealer auto din Alba Iulia a obținut în instanță anularea unei amenzi de 50.000 de lei aplicate de Protecția Consumatorului

Reprezentanții unei societăți comerciale din Alba Iulia care comercializează autoturisme au obținut în justiție anularea unei amenzi în valoare de 50.000 de lei care fusese aplicată de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC). Amenda a fost dată în urma plângerii unui cetățean, care a sesizat faptul că autoturismul pe care l-a cumpărat avea „vicii ascunse”, respectiv o avarie care ar fi fost mult mai gravă față de ceea ce i-a fost comunicat la momentul achiziției.

„Cumpărătorul autovehiculului a invocat în sesizarea adresată CJPC Alba că preţul vânzării autoturismului nu este corect, deşi a fost informat cu privire la faptul că autoturismul cumpărat este rulat şi că anterior a existat o avarie care a fost remediată, bunul fiind readus la starea de nou. De asemenea, organul de control nu a ţinut seama de rapiditatea livrării autoturismului şi nici de lipsa defectelor estetice sau de natură funcţională ale autoturismului.

Cumpărătorul nu a reclamat vicii ascunse şi în continuare se acordă garanţia pentru o perioadă de 5 ani fără limită de kilometri pentru sistemele mecanice şi 12 ani pentru caroserie. Raportul de daună care stă la baza sesizării consumatorului relevă faptul că dauna nu este una majoră, nu a afectat elementele de siguranţă sau structura de rezistenţă”, a susținut reprezentantul dealer-ului de mașini în plângerea înregistrată la Judecătoria Alba Iulia.

Citește și: RABLA Clasic şi RABLA Plus 2022: Românii care vor sa își cumpere o mașină nouă pot duce la casat două autoturisme vechi

Cei de la CJPC au afirmat că sancțiunea a fost aplicată pentru că în titlul contractului de vânzare-cumpărare nu s-ar fi specificat că ar fi vorba de un autovehicul rulat, în procesul-verbal de predare primire este bifată căsuţa „nou” şi a fost vândut un bun cu vicii ascunse. „Cumpărătorul ar fi fost informat în termeni diminuaţi asupra avariilor autovehiculului, ceea ce ar constitui o acţiune înşelătoare cu privire la viciile autoturismului. Pentru aceste motive s-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale de 50.000 de lei şi s-a dispus înlocuirea, reducerea preţului sau încetarea contractului şi restituirea preţului”, se mai susține în documentul citat.

De asemenea, sancțiunea a fost aplicată și pentru că societatea nu a răspuns la notificarea cumpărătorului, care a solicitat restituirea sumei plătite pentru achiziția autoturismului. „Procesul-verbal este netemeinic pentru că s-a cunoscut de către cumpărător faptul că autovehiculul pe care intenţiona să îl cumpere nu era nou, iar prin bifarea căsuţei «nou» din procesul-verbal de predare-primire nu se poate reţine existenţa unei practici comerciale incorecte”, au mai precizat cei de la firma vânzătoare.

Mașina a costat aproape 80.000 de lei

După achiziţionare, cumpărătorul ar fi descoperit că avaria nu a fost minoră, fiind vorba de avarierea părţii faţă şi lateral dreapta, valoarea reparaţiei fiind cuprinsă între 25.000-30.000 de lei.

A recunoscut că a fost de acord să cumpere autovehiculul pentru că era cu livrare imediată, avaria era una minoră, reducerea de preţ era una de 2.000 de euro şi autoturismul avea un parcurs de 2.000 de kilometri, însă a completat că, dacă ar fi cunoscut amploarea avariilor, nu ar fi achiziţionat autoturismul. Valoarea tranzacției a fost de 77.950 de lei. Sesizarea a fost făcută la mai mult de un an de la data achiziției mașinii, când avea rulați 25.000 de kilometri.

„În Anexa 1 a Legii nr. 363/2007 sunt enumerate practicile comerciale înşelătoare, însă în procesul-verbal autoritatea intimată a reţinut doar că este nemulţumit domnul (…) şi că ar exista vicii ascunse ale bunului vândut pe care nu le-a demonstrat nici cumpărătorul, nici intimata. Dispoziţia legală presupune persuasiunea comerciantului pe o perioadă de timp suficientă pentru a exista o practică în sensul negativ, incriminat de lege, nefiind suficient pentru aceasta un singur act.

Citește și: Înmatriculare mașină 2023: Cât durează și ce documente sunt necesare

În lege se utilizează noţiunea «practici», ceea ce presupune o activitate îndelungată într-un anume sens”, a susținut judecătorul care a analizat plângerea. Potrivit magistratului, obligaţiile părţilor rezultate dintr-un contract de vânzare-cumpărare se execută dintr-o dată, ceea ce exclude durata de timp în care comerciantul să săvârşească în mod constant acţiuni care ar reliefa o anumită practică.

„Cu atât mai puţin este posibil acest lucru în cazul contractelor de vânzare-cumpărare a unor autovehicule încheiate cu persoane fizice, acte juridice care se încheie rar din cauza valorii obiectului contractului, comerciantul neavând timpul fizic necesar pentru a adopta un comportament care să poată fi considerat practică. Instanţa constată că procesul-verbal a fost încheiat în mod netemeinic, va admite plângerea petentei şi va dispune anularea procesului-verbal încheiat la data de 8 mai 2023”, a hotărât Judecătoria Alba Iulia, în 1 aprilie 2024.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ALERTĂ în Alba: Femeie din Sebeș, dată DISPĂRUTĂ din nou de familie. A mai plecat de acasă în urmă cu trei luni, dar și acum 2 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

ALERTĂ în Alba: Femeie din Sebeș, dată DISPĂRUTĂ din nou de familie. A mai plecat de acasă în urmă cu trei luni, dar și acum 2 ani Polițiștii din Alba caută o femeie care a dispărut din municipiul Sebeș. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea