Rămâi conectat

Cultură Educație

De la 1 iunie, demisii de onoare la vârful IŞJ Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Într-o conferinţă de presă susţinută la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, prof. Cornel Sandu – inspector şcolar general  şi prof. Marcel Stan – inspector şcolar general adjunct au anunţat că şi-au înaintat Ministerului Educaţiei demisiile din funcţii, începând cu data de 1 iunie 2012. 

Prof. Cornel Sandu a declarat că s-a gândit la această măsură imediat după ce  Cabinetul Ungureanu a căzut la vot, considerând că trebuie să demisioneze din funcţia în care a fost susţinut de vechiul guvern. „Mie mi se pare corect să fiu solidar cu guvernul care m-a susţinut într-un fel sau altul în această funcţie”, a declarat prof. Cornel Sandu. De asemenea, în replică la afirmaţiile prefectului Dan Simedru, el a spus că s-a hotărât să demisioneze abia de la 1 iunie tocmai pentru a nu bulversa sistemul de învăţământ prin întoarcerea la post acum, când elevii se pregătesc de examene. „În al doilea rând, pentru a da timp ministerului să-şi găsească om să pună. Mai mult, legea ne obligă să dăm acest preaviz, care este maxim 30 de zile”, a spus inspectorul şcolar demisionar. El a menţionat că nu a demisionat din cauza unor presiuni politice. Totodată, prof. Cornel Sandu consideră că nu este normal ca prefectul să facă afirmaţii despre şefii serviciilor deconcentrate care candidează, deoarece la rândul său nu a făcut referiri la directorii şcolilor care şi-au depus candidaturile pentru primării sau consilii locale, nominalizându-i pe prof. Alexandru Dăncilă, candidat al USL pentru Primăria Sebeş sau inspectorul şcolar Dan Cherecheş, care candidează la CL Cugir. „Ar fi însemnat să schimb toţi directorii care vor să candideze. Important este să nu facă campanie în şcoală şi în timpul programului” . „Tocmai pentru a păstra continuitatea în sistem şi a nu buversa, aşa cum zice domnul prefect, noi am hotărât că doamna Crâsnic nu-şi va da demisia nu bulversa examenele. Îmi arăt disponibilitatea totală să colaborez în perioada asta de început cu cel care va fi nominalizat. Părerea mea este că plecăm cu fruntea sus de la Inspectoratul Şcolar. Nu au fost niciun fel de controale şi nu-mi fac probleme pentru astfel de controale. În 2007 – 2008, într-un an de zile am avut şi Corpul de Control al Primului-Ministru şi Corpul de Control al Ministrului Educaţiei. Deci controale  s-au mai făcut şi se vor mai face”, a declarat Cornel Sandu.

Pe de altă parte, şeful demisionar al IŞJ Alba a menţionat că în cei 7 ani în care a condus învăţământul preuniversitar judeţean s-au făcut investiţii în şcoli de peste  1200 de miliarde de lei (n.red. – vechi) şi s-au adus 70 de microbuze. „Nu este meritul meu, nu am adus eu banii de acasă. Este meritul guvernelor care s-au succedat. Meritul meu este că atunci când inspectoratul a propus banii s-au dus în majoritatea cazurilor exact acolo unde era nevoie de ei, fără a ţine cont de opţiunea politică a primarului sau a directorului„, a spus prof. Cornel Sandu. El a accentuat că bacalaureatul se va desfăşura conform procedurilor şi metodologiilor în vigoare, chiar acum având loc examenele de competenţe.

La rândul său, prof. Marcel Stan, care a fost adjunctul şefului IŞJ, 60 la sută din perioadă, a spus că a venit la IŞJ Alba la solicitarea prof. Cornel Sandu, cu care a format o echipă, iar acum i se pare normal să plece împreună. El a menţionat că departamentul pe care l-a condus lasă „la cheie” pentru viitorul inspector şcolar general adjunct toată problematica de specialitate ce trebuia rezolvată după toate metodologiile noii legislaţii. „Am răspuns şi de activitatea directorilor şi, aşa cum spunea şi domnul inspector general, nu au fost niciodată întrebaţi ce opţiune politică au sau dacă sunt independenţi. Şi eu cred că pot să plec din funcţie cu fruntea sus şi, prin acest gest al nostru, dăm dovadă de bărbăţie, de responsabilitate, pentru că poate să vină oricine să verifice orice documente, sunt la dispoziţie. (…) Le mulţumesc colegilor din teritoriu pentru modul în care am colaborat şi mulţumesc şi presei pentru modul în care a reflectat şi a răspuns solicitărilor noastre să transmită mesajele noastre către părinţi, către copii, către toţi cei interesaţi din judeţ cu privire la tot ceea ce se întâmplă în învăţământ „. În altă ordine de idei, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat, prof. Marcel Stan a spus că s-au făcut toate documentele şi s-au numit comisiile necesare pentru derularea examenului de bacalaureat, iar   directorii de şcoli vor primi ultimele precizări  în urma videoconferinţei  cu conducerea MECTS în cadrul şedinţei ce urma să înceapă după terminarea întâlnirii cu presa. Cei doi au mai ţinut să menţioneze că până la data de 1 iunie, data intrării în vigoare a demisiilor lor, vor continua să-şi facă treaba aşa cum se cuvine la IŞJ Alba.

Prof. Ioana Crâsnic, venită de numai două luni la IŞJ alba, a spus că nu a identificat un motiv ca să ia decizia demisionării din funcţia de inspector şcolar general adjunct, dar a subliniat că oricând schimbarea se va putea produce dacă se va vrea acest lucru. Ea a asigurat că va conduce în continuare cu responsabilitate, imparţialitate şi corectitudine, astfel încât prezenţa sa la IŞJ Alba să fie un garant al respectării legii.

Robert GHERGU 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, premiul I și II la concursul național ”Eroul meu de ieri și de azi”: Povești de viață impresionante așezate pe hârtie de Iulia Laza, Lucas Popescu și Raluca Ramf

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, premiul I și II la concursul național ”Eroul meu de ieri și de azi”: Povești de viață impresionante așezate pe hârtie de Iulia Laza, Lucas Popescu și Raluca Ramf Poveștile din trecut ale veteranilor de război, ale prizonierilor sau ale celor deportați sunt povești de viață impresionante. Elevii colegiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea