Cum va fi VREMEA până în 14 aprilie 2024, în Transilvania și la munte: Vijelii și averse în prima săptămână, temperaturi de vară în weekend
Cum va fi VREMEA până în 14 aprilie 2024, în Transilvania și la munte: Vijelii și averse în prima săptămână, temperaturi de vară în weekend
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 1-14 aprilie. Vremea se anunţă schimbătoare la începutul lunii aprilie.
Vom avea parte de vijelii puternice, averse, lapoviță și ninsori la munte, iar temperaturile vor scădea brusc cu peste 10 grade în mai puțin de 24 de ore. Spre final de săptămână revin temperaturile de vară.
„De marți 2 aprilie, vremea va fi vântoasã şi se va rãci în toată țara, dar frigul va mai accentuat în vest, centru și nord. Vântul va prezenta intensificãri susţinute în toatã ţara, cu viteze de 55…65 km/h şi local de peste 70…75 km/h, iar în zona montanã înaltã rafalele vor depãşi 90…100 km/h, accentuând senzația de rece. Cerul va prezenta înnorãri şi va ploua mai ales sub formã de aversã şi se vor semnala descãrcãri electrice în Maramureş, Banat, Crişana şi Transilvania.
Citește și: Cum va fi vremea până la începutul lunii mai 2024: Temperaturi mai mari decât specificul perioadei, în aprilie. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni
La munte, la altitudini în general de peste 1600 m, trecãtor vor fi şi precipitaţii sub formã de lapoviţã şi ninsoare, iar în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali, pe arii restrânse se vor acumula cantitãţi de apã de 10…15 l/mp. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 grade în Maramureş şi 23 de grade în estul Munteniei, Dobrogea şi sudul Moldovei. Spre finalul acestei săptămâni vremea se va încălzi în majoritatea zonelor din țară, urmând ca valorile termice să depășească 25 grade”, au explicat specialiştii ANM.
Vremea 1 – 14 aprilie Transilvania
Între 2 și 4 aprilie, valorile termice diurne -în scădere accentuată față de zilele anterioare- se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 13…17 grade, mediat regional. Apoi vremea va fi în încălzire treptată, astfel că între 7 și 10 aprilie valorile de temperatură vor deveni mult mai ridicate decât cele specifice primei decade a acestei luni, în medie între 23 și 26 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referință. Temperaturile minime se vor situa în general peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra în medie valori de 5…9 grade, local mai scăzute în primele nopți când în estul regiunii vor coborî spre 1 grad.
În primele zile, va ploua local și temporar, iar probabilitatea pentru ploi mai frecvente va crește din nou după data de 10 aprilie. În restul intervalului, doar izolat vor fi averse slabe.
Vremea 1 – 14 aprilie la munte
Din data de 2 aprilie, vremea se va răci, astfel că -până în 6 aprilie- valorile termice se vor situa în jurul normelor perioadei la înălțimi mari, cu maxime de 3…10 grade și minime de -2…3 grade, dar vor fi mai ridicate decât mediile climatologice la altitudini de sub 1200 m (ziua 10…16 grade și noaptea 2…7 grade). Între 7 și 10 aprilie, vremea va deveni mult mai caldă decât în mod obișnuit, cu temperaturi maxime de 10…20 de grade și minime de 2…10 grade. O scădere a temperaturilor este estimată pentru ultimele zile din interval.
Până în data de 4 aprilie, vor fi precipitații temporare (pe alocuri moderate cantitativ), mixte la altitudini mari și sub formă de ploaie în restul zonei montane. Probabilitatea pentru precipitații va crește din nou după data de 10 aprilie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan